2 tygodnie temu kupielm toopla 66ah za 240 zeta......narazie daje radelux11 pisze:koledzy, jaki akumulator polecacie do zośki 1.9 CDTI 120KM? do tej pory miałem Zap Silver 80AH, ale padła po niespełna 3 latach. na co dzień pokonuję krótkie dystanse, czytałem że najlepiej brać 70-74AH?
upatrzyłem coś takiego http://allegro.pl/akumulator-varta-silv ... 79789.html
[A] [B] [C] Akumulator - kompendium wiedzy - jaki, jak dbać itp.
Moderator: Mariusz
dzięki za radę, po rozkodowaniu VIN wyszło, że z fabryki wyjechał z baterią 70AH, więc myślę że 70-74AH będzie dobra. jakieś konkretne marki polecacie, czy kwestia szczęścia?bazyliszek72 pisze:Najlepiej rozkoduj VIN http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17667lux11 pisze:koledzy, jaki akumulator polecacie do zośki 1.9 CDTI 120KM? do tej pory miałem Zap Silver 80AH, ale padła po niespełna 3 latach. na co dzień pokonuję krótkie dystanse, czytałem że najlepiej brać 70-74AH?
upatrzyłem coś takiego http://allegro.pl/akumulator-varta-silv ... 79789.html
Kup taki z jakim wyjechal fabrycznie bo jest jeszcze alternator ktory spelnia swoje zadanie
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Niby ta sama firma Centra = Exide
A ceny bardzo różne:
Centra CA722
Exide EA722
taka sama gwarancja - 3 lata
A ceny bardzo różne:
Centra CA722
Exide EA722
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ja mam akumulator firmy FULMEN
Jestem wrecz zachwycony jego dzialaniem i sprawnocia ale na rynku PL nie wiem czy dostepny:!:
http://www.batteries-service.fr/pour-vo ... ulmen.html
Jestem wrecz zachwycony jego dzialaniem i sprawnocia ale na rynku PL nie wiem czy dostepny:!:
http://www.batteries-service.fr/pour-vo ... ulmen.html
Ostatnio zmieniony 29 gru 2014, 06:34 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
Bodek Futury są mniej więcej w tej samej cenie co ten Exide. Aukcja którą podałeś jest przykładem robienia kupujących w konia. Cena atrakcyjna a po kliknięciu KupTeraz zdziwienie bo przesyłka kilkakrotnie droższa i z okazji robi się przeciętna cena.Bodek pisze:Niby ta sama firma Centra = Exide
A ceny bardzo różne:
Centra CA722
Exide EA722
- norris_85
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
No i mnie dopadł problem wymiany aku (chyba). Po 2 tyg stania Zefir nawet nie zakręcił Ładowanie przez 24h nie ruszyło nawet wskazówki ale może coś źle robiłem przy ładowaniu wcześniej użytkowałem tylko aku bezobsługowe (podłącz, odczekaj, odłącz - bez żadnego sprawdzania cell itp) a może ten jest inny? Jeszcze fabryczny 55Ah, co mnie trochę dziwi skoro
Jeśli faktycznie okaże się martwy to myślę nad czymś o poj 74Ah 750A (zapewne Bosh albo Varta) tylko czy to nie za dużo przy fabrycznym alternatorze 100AMP?Z20LET Standardowe 60Ah / Rekomendacja 70AH - 74AH
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
norris_85 pisze: Jeśli faktycznie okaże się martwy to myślę nad czymś o poj 74Ah 750A (zapewne Bosh albo Varta) tylko czy to nie za dużo przy fabrycznym alternatorze 100AMP?
Ja mam tej Firmy i sprawuje się dobrze już trzeci rok a i we wcześniejszym aucie też miałem taki aku.
Jest to produkt tej firmy z nitem
Ostatnio zmieniony 03 lut 2015, 13:38 przez chabretti, łącznie zmieniany 1 raz.
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Z tego co mnie uczyli kiedyś w szkole to zbyt duży aku nie będzie dobrze doładowany, a na krótkich odcinkach aku niedoładowane i alternator dostanie . w efekcie szybsze zużycie aku i altka
U mnie jest altek jest 120 a aku mam 72Ah ale to diesel, Benzyna nie potrzebuje tyle prądu do rozruchu.
A odnośnie firmy to Kager i Bosch to to samo
U mnie jest altek jest 120 a aku mam 72Ah ale to diesel, Benzyna nie potrzebuje tyle prądu do rozruchu.
A odnośnie firmy to Kager i Bosch to to samo
Ostatnio zmieniony 03 lut 2015, 15:48 przez chabretti, łącznie zmieniany 1 raz.
- norris_85
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
i dokładnie to wyczytałem wertując ten temat od samego początku ale nie było tam dla mnie jasnej odp czy dla aku 74Ah altek 100AMP wystarczy? w wielu miejscach tego tematu pisze, że do 74Ah używa się 120 lub 140 ale dot to diesli. Co więcej już na pierwszej stronie widnieje
więc już sam nie wiem... dlatego właśnie postanowiłem zapytać dla pewnościZ20LET Standardowe 60Ah / Rekomendacja 70AH - 74AH
[...]
2.0 16V TURBO - 100A
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Nawet do z20let? Po a rozruchem masz jeszcze co nie co elektroniki.janekW67 pisze:Do benzyny w zupełności wystarczy aku 60Ah i 500A rozruchu.
Ja w Citro miałem przy dwitrowej benzynie 70 tkę. Ale ona była naszprycowana wszelkimi cudami elektroniki.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Z20LET:janekW67 pisze:Podejrzewam,że do Z20LET fabrycznie montowane były aku 55Ah. A elektroniki tam jest niewiele więcej niż w mojej.Nawet do z20let? Po a rozruchem masz jeszcze co nie co elektroniki.
K09 = ALTERNATOR,120A
TN6 = AKUMULATOR,55AH
lub
K60 = ALTERNATOR,100A
TN6 = AKUMULATOR,55AH
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.