Centralny zamek - problemy związane z poprawnym działaniem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#121 Post autor: Bodek »

drahe pisze:
organista15 pisze:A ja mam jeszcze inny problem. Ostatnio zauważyłem, że auto samo mi się zamyka.
W jakich sytuacjach się samo zamyka?
Bo jak otworzysz auto z pilota i nie otworzysz drzwi to centralny zamek po kilku minutach zamknie wszystkie drzwi.
Szkoda, że nie domyka szyb :> , z reszta po zamknięciu też sam nie domyka tylko trzeba przycisk trzymać.

Przydałby się jakiś bajer, żeby szyby szły do góry razem z zamykaniem auta :ok:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

rubek9

#122 Post autor: rubek9 »

kriis pisze:
nynek11 pisze:Witam! A problem związany jest z instalacją drzwi. Kłopot zaczął się gdy otwierałem tylne lewe drzwi , zrobiło się zwarcie na przewodach w drzwiach spalił się bezpiecznik wymieniłem na nowy. Sprawdziłem kable w drzwiach były przerwane więc za poradą forum wymieniłem część wiązki. Wstawiłem 15 cm nowej i wszystko zlutowałem. I teraz działa centralny ale brak kontrolki otwartych drzwi. Co może być tego powodem. Który przewód jest odpowiedzialny za kontrolkę lub co jeszcze sprawdzić?
Podpinam się pod posta kolegi - u mnie to samo, po naprawie nie działa oświetlenie po otwarciu drzwi, ktoś ma jakieś konstruktywne sugestie?

Witam
Jstem świeżym nabywca "Zośki",mam identyczny problem jak koledzy powyżej,wykonałem te same czynności,a i tak nie działa kontrolka otwartych drzwi ani oświetlenie po otwarciu drzwi.
P.S.
Przeczytałem cały temat na forum i nigdzie nie zauważyłem odpowiedzi.Jeśli ktoś ma.pomysł to prosze o podpowiedź.
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#123 Post autor: Flora »

Otwarcie drzwi powoduje, że zamek zwiera do masy sygnał idący w wiązce drzwi przewodem szarym. Jeżeli oświetlenie i sygnalizacja otwarcia nie działa tylko dla jednych drzwi problemem będzie ten przewód. Jeżeli otwarcie dowolnych drzwi (poza drzwiami kierowcy) nie przynosi efektu, najprawdopodobniej uszkodzeniu uległo wejście sterownika.

rubek9

#124 Post autor: rubek9 »

W moim przypadk,naprawialem wiązkę w drzwiach LT i tam właśnie nie działa kontrolka wraz z oświetleniem,a do tego w drzwiach LP tez te same objawy,a nic przy tej wiązce nie robiłem.

Czy może być to nadal uszkodzone wejście sterownika?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#125 Post autor: Flora »

Sprawdź czy zamykanie/otwieranie drzwi powoduje zmianę napięcia na tym przewodzie.

rubek9

#126 Post autor: rubek9 »

Pomierzyłem napięcie na tym szarym przewodziew drzwiach LT,(tam gdzie nie działa kontrolka otwarcia drzwi i oświetlenie) i w drzwiach PT gdzie wszystko działa,no i spadek napięcia w obu przypadkach był nieznaczny z 12V na 11.5V

rubek9

#127 Post autor: rubek9 »

Czy podpięcie auta pod komputer wykarze jaka to może być przyczyna(braku oświetlenia i kontrolki otwartych drzwi)?

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#128 Post autor: Piasek »

Dla przyszłych nabywców ZB i wyżej: kupujcie modele z hands-free.
Ja mam w swojej - zabawa przednia. Transponder gdzieś jest... nie wiem w której kieszeni kurtki albo bluzy, łapie za klamkę - otwiera się auto, odpala, jeździ, wysiadam, dotykam klamki i się zamyka wszystko. :piwo:
W poprzednich (poza Scenic`iem oczywiście) wiecznie problem z szukaniem po kieszeniach kluczy

joca1976

#129 Post autor: joca1976 »

Witam mam wielki problem z centralnym w mojej zafirze b , mianowicie nie dziala mi z kluczyka w zamku a z przycisku zamknac moge tylko prawe tylnr dzwi i klape kluczykiem moge zamknac w zamku tylko drzwi kierowcy ,

rubek9

#130 Post autor: rubek9 »

joca1976 pisze:Witam mam wielki problem z centralnym w mojej zafirze b , mianowicie nie dziala mi z kluczyka w zamku a z przycisku zamknac moge tylko prawe tylnr dzwi i klape kluczykiem moge zamknac w zamku tylko drzwi kierowcy ,
Nie wiem czy wszystkie zafiry b tak mają ale w mojej jest następująco:
Jeżeli zamykam z pilota to zamykają się wszystkie drzwi, a jezeli zamykam kluczykiem to zamykają się drzwi tylko kierowcy,ale z kolei zauważyłem że w drzwiach pasażerów przy zamku jest otwór na kluczyk,jeżeli wciśniesz tam zapadkę drzwi będą zamknięte od zewnątrz,tylko pociągnie od wewnątrz za klamkę otworzy drzwi.
P.S.
Nie wiem czy to jest poprawne działanie centralnego zamka w zafirze b

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#131 Post autor: rafant4011 »

rubek9 pisze: Nie wiem czy wszystkie zafiry b tak mają ale w mojej jest następująco:
Jeżeli zamykam z pilota to zamykają się wszystkie drzwi, a jezeli zamykam kluczykiem to zamykają się drzwi tylko kierowcy,ale z kolei zauważyłem że w drzwiach pasażerów przy zamku jest otwór na kluczyk,jeżeli wciśniesz tam zapadkę drzwi będą zamknięte od zewnątrz,tylko pociągnie od wewnątrz za klamkę otworzy drzwi.
P.S.
Nie wiem czy to jest poprawne działanie centralnego zamka w zafirze b
rubek9, a klapa :?:

rubek9

#132 Post autor: rubek9 »

Z klapą nie mam pojęcia,jest jakieś ręczne odblokowanie zamka ale żeby zablokować to się chyba nie da.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB

#133 Post autor: Bodek »

rubek9 pisze:Z klapą nie mam pojęcia,jest jakieś ręczne odblokowanie zamka ale żeby zablokować to się chyba nie da.
Temat z Forum
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

rubek9

#134 Post autor: rubek9 »

Bodek pisze:
rubek9 pisze:Z klapą nie mam pojęcia,jest jakieś ręczne odblokowanie zamka ale żeby zablokować to się chyba nie da.
Temat z Forum
Jeżeli chodzi o ten temat :
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3281
to nie widzę aby ktoś napisał jak można ZAMKNĄĆ tylną klapę bez prądu.

rubek9

#135 Post autor: rubek9 »

kriis napisał/a:
nynek11 napisał/a:
Witam! A problem związany jest z instalacją drzwi. Kłopot zaczął się gdy otwierałem tylne lewe drzwi , zrobiło się zwarcie na przewodach w drzwiach spalił się bezpiecznik wymieniłem na nowy. Sprawdziłem kable w drzwiach były przerwane więc za poradą forum wymieniłem część wiązki. Wstawiłem 15 cm nowej i wszystko zlutowałem. I teraz działa centralny ale brak kontrolki otwartych drzwi. Co może być tego powodem. Który przewód jest odpowiedzialny za kontrolkę lub co jeszcze sprawdzić?

Podpinam się pod posta kolegi - u mnie to samo, po naprawie nie działa oświetlenie po otwarciu drzwi, ktoś ma jakieś konstruktywne sugestie?

Witam
Jstem świeżym nabywca "Zośki",mam identyczny problem jak koledzy powyżej,wykonałem te same czynności,a i tak nie działa kontrolka otwartych drzwi ani oświetlenie po otwarciu drzwi.
P.S.
Przeczytałem cały temat na forum i nigdzie nie zauważyłem odpowiedzi.Jeśli ktoś ma.pomysł to prosze o podpowiedź.
Z góry dziękuję

Zwracam się do wszystkich zainteresowanych tą awarią.
Przyczyną tego typu usterki są zamki w drzwiach(zużyte,przetarte krańcówki),koszt używanych ok.100zl szt. a w ASO 600 zł :).
Przetarte kable w drzwiach mimo że robiły zwarcie to nie spowodowały uszkodzenia zamka,przynajmniej tak twierdzi mój elektryk :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”