Jakie kupić czujniki parkowania (tylne) do Zafira B

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#16 Post autor: Lorry »

kicaj pisze:a co z odleglosciami ponizej 30cm??
dokładnie o to by mi najbardziej chodziło, bo w KrK w centrum to się na milimetry parkuje :roll:

A ja mam następujące pytanie: Ile kosztuje ta listwa pod czujniki, bo mi sie ona strasznie podoba, nawet jako sama bez czujek :)

timi68, modziłes zdjęcie z Ava w PS że Zafci takie wielki oczy się zrobiły :lol:

F-19, zderzak jest poliftowy?

F-19

#17 Post autor: F-19 »

Zderzak jest przedliftowy. Tylne zderzaki chyba się nie różnią.

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#18 Post autor: timi68 »

Lorry pisze:timi68, modziłes zdjęcie z Ava w PS że Zafci takie wielki oczy się zrobiły
Nic nie robiłem ale sprawdzę z oryginałem jeśli coś nie tak to podmienię.
Jeśli chodzi o te 30 cm jest to bezpieczne ze względu na haki zarówno z przodu jak i z tyłu. Jeśli dobrze wyczuje się samochód to można je szcze 15 cm ukraść. :D

Coś było nie tak podmieniłem zdjęcia, dzięki za dobre oko.

super-radzio

#19 Post autor: super-radzio »

W swojej Zafirce zamontowałem czyjniki parkowania - tylko buzer bez żadnych dyskotek w postaci wyświetlaczy. Koszty i czas: czujniki 68 zł z Allegro, nakładka na zderzak 110 (dogadałem sie ze sprzedawcą z allegro żeby sprzedał mi samą nakładke bez zderzaka który oferował na aukcji) + lakierowanie 200, poświęcoby czas 1,5 godziny. Działa bardzo dobrze (wykrywa nawet kij od szczotki) ;)

lapm

#20 Post autor: lapm »

super-radzio pisze: Koszty i czas: czujniki 68 zł z Allegro, nakładka na zderzak 110 (dogadałem sie ze sprzedawcą z allegro żeby sprzedał mi samą nakładke bez zderzaka który oferował na aukcji) + lakierowanie 200,
A które to czujki kupiłeś?
Pytalem na allegro o taka listwe bez zderzaka, ale za kazdym razem odmawiali. Lakierowales ta listwe pod czujniki, ona chyba jest zwykle czarna nie lakierowana.

super-radzio

#21 Post autor: super-radzio »

Czujki kupiłem najtańsze na allegro firma WWW_MPX_PL . A co do listwy to moja była czerwona a autko mam srebrne więć musiałem malować. U mnie nie było problemu z rozkompletowaniem - wszystko kwestia ceny (czasami warto kupić cały zderzak i potem martwić co z nim zrobić - numer aukcji 902303066) ;) - ale przynajmniej autko wygląda jak oryginał a nie jakieś tam dziury na środku zderzaka. Nie próbuj robić bez nakładki bo ja próbowałem i czujnik cały czas piszczą (za duży kąt).

lapm

#22 Post autor: lapm »

super-radzio pisze:Czujki kupiłem najtańsze na allegro firma WWW_MPX_PL . A co do listwy to moja była czerwona a autko mam srebrne więć musiałem malować. U mnie nie było problemu z rozkompletowaniem - wszystko kwestia ceny (czasami warto kupić cały zderzak i potem martwić co z nim zrobić - numer aukcji 902303066) ;) - ale przynajmniej autko wygląda jak oryginał a nie jakieś tam dziury na środku zderzaka. Nie próbuj robić bez nakładki bo ja próbowałem i czujnik cały czas piszczą (za duży kąt).
A nie bylo problemow z montazem do zwyklego zderzaka, ktory nie jest specjalnie pod czujniki? caly zderzak to tez wiekszy koszt wysylki, chociaz w aso to cos kolo 400zl za sama listwe chca

super-radzio

#23 Post autor: super-radzio »

Żeby to dobrze zrobic trzeba zdjąć zderzak i przykręcić (w listwie są specjalne miejsca na wkręty) ja swoja listwe przykleiłem poxipolem i jakoś się trzyma

paryzanin
Przeglądacz
Model:

#24 Post autor: paryzanin »

Ja osobiscie zalozylem czujniki wiercone w zderzak i prawde mowiac teraz zaluje bo z czterech musialem odlaczyc dwa bo nawet male wzniesienie lapia i te dwa pozostale tez nie bardzo sie sprawdzaja.Linia czujnikow zostala obrana naprawde wysoko ale ze tylny zderzak jest zaokraglony to i tak wala po ziemi .I teraz mysle tylko o zmianie zderzaka z orginalna listwa.A tak na boku to dobrze wziasc system gdzie mozna regulowac glosnosc BIP-czenia bo jak mi maly spi w aucie to kazde cofanie go budzi.

super-radzio

#25 Post autor: super-radzio »

Ja swój buzer zakleiłem taśmą i jest schowany obok bezpieczników w bagażniku i nie jest zbyt głośny.

lapm

#26 Post autor: lapm »

A mógłby ktoś napisać/wkleić zdjęcie gdzie dokładnie trzeba się wpiąć tą centralką od czujników w ZB, bo z tych schematow to widze, ze na stronie naprawiam sam 315 czujniki parkownia sa oznaczaone jako PP i na stronie 334 jest wylacznik swiatel cofania, ale nie wiele mi to mowi :/

super-radzio

#27 Post autor: super-radzio »

Proponuje do przewodu zasilającego żarówkę świateł cofania.

pioter1

#28 Post autor: pioter1 »

a czy ktos sie orientuje czy listwe opc line przednia mozna z przedlifta wlozyc do poliftowej zoski ,jak nie napewno znacie jakies sposoby na to.

norbert_p

#29 Post autor: norbert_p »

Jestem na etapie montowania czujników cofania firmy valeo (4 czujki na tył + buzer). Cała fotorelacja będzie w przyszłym tygodniu, gdyż na razie czasu starczyło mi tylko na wywiercenie otworów.
Dla chętnych, którzy chcą zamontować czujniki w miejscu NIEORYGINALNYM kilka cennych uwag:

- przy kupnie czujników cofania dostajecie gratis specjalne wiertło (niestety straszny badziew - niby do metalu, ale nadaje się tylko do plastiku),
- za plastikowym zderzakiem jest metalowa belka - nie uda wam się wsunąć czujników, bo będzie wam przeszkadzała (u siebie spaliłem to super wiertło i odwierciłem jeden otwór w belce),
- zaopatrzcie się w lepsze wiertło,
- dziury w belce wierćcie po zdjęciu zderzaka (ja chciałem na skróty i jeden otwór się zjechał... na szczęście i tak muszę powiększyć otwór pod pierścienie korygujące kąt nachylenia więc nic nie będzie widać ;) ),
- pierścienie będą nieodzowne (są w komplecie) - swoje pomalowałem pod kolor zderzaka oraz czujek (na srebrno).

U mnie pozostało jeszcze zrzucenie zderzaka i popodłączanie czujników. Jak wspomniałem fotorelacja niebawem. Kilka fotek już mam :) Pozdrawiam.

ronin

#30 Post autor: ronin »

norbert_p pisze:Jestem na etapie montowania czujników cofania firmy valeo (4 czujki na tył + buzer).
A masz hak ? Jeśli tak to kupiłeś zestaw Valeo do tego przystosowany ? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”