[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
twardypt91

#61 Post autor: twardypt91 »

Że też nie wpadłem na to wcześniej :lol: Swoją drogą ten polecany zamiennik ramienia, który polepsza docisk nie do końca jest idealny. Całą szybkę wyciera, owszem. Ale przy krańcowym położeniu (maksymalnie wychylona) docisk mógłby być nieco większy :mysli:
santino85

#62 Post autor: santino85 »

Witam,
chciałbym zamontować metalową tylną wycieraczkę, bo mam już dość tych plastików (w ciągu 4 lat konieczna jest 3 zmiana). Na forum znalazłem informację, że pasuje od Lanosa, ale trzeba poprawić mocowanie. I tu moje pytanie, czy jest możliwość zamontowania wycieraczki metalowej bez żadnych przeróbek.
chabretti

#63 Post autor: chabretti »

santino85 pisze:Witam,
chciałbym zamontować metalową tylną wycieraczkę, bo mam już dość tych plastików (w ciągu 4 lat konieczna jest 3 zmiana). Na forum znalazłem informację, że pasuje od Lanosa, ale trzeba poprawić mocowanie. I tu moje pytanie, czy jest możliwość zamontowania wycieraczki metalowej bez żadnych przeróbek.
Pasuje od Astry I w kombi. Trzeba tylko rozwiercić dziurę z 6mm na 8mm. Mam właśnie taką z Astry założoną.

A odnośnie mojego posta z poprzedniej strony to mam już drugi silniczek bo już nie dało rady go reanimować. Ale ponad rok zdawało egzamin :)
kibic997

#64 Post autor: kibic997 »

OK-to może jeszcze powiecie jak się sciąga samą tylną wycieraczkę BEZ RAMIENIA...
bo ni cholery nie chce zejść a nie chce nic urwać na siłę :P
Chciałem sobie wymienić wycieraczkę z tyłu,pojechałem do Auchan i...zonk.
Za cholerę nie da się sciągnąć.
Jakiś specjalny sposób?
Inny niż przednie i inne samochody?
Skasowany użytkownik 6483

#65 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Sciągasz całkiem standartowo czyli ciągniesz za tą plastykową nasadkę , która wchodzi w metalowe ramię. Tam trzeba nacisnąć taki dynks i wtedy wychodzi bez problemów. :piwo:
kibic997

#66 Post autor: kibic997 »

wiesz-też tak myślałem dopóki nie zacząłem próbować ściągnąć :(
może coś się zblokowało?
nie wiadomo ile lat temu to było ruszane.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 09:19 przez kibic997, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#67 Post autor: Luko »

Zaciap to WD-40 i poczekaj, u mnie pomogło bo syf zakleił to dosyć szczelnie - też długo nie ruszana była.
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Emilson

#68 Post autor: Emilson »

A co myślicie o tym? Już nie chodzi o walory estetyczne, ale o działanie http://allegro.pl/ramie-wycieraczka-na- ... 97918.html
miodzik

#69 Post autor: miodzik »

Z opisu wygląda w porządku.

59 zł z nowym piórem to nie majątek.
Ja bym na Twoim miejscu za mocno nie szukał czegoś tańszego..
Emilson

#70 Post autor: Emilson »

W sumie też mam takie wrażenie, jak plastikowe ramie z piórem powyżej 25 zł są, a metal to metal... Może będzie lepiej naduszać na szybę. No i plus, że można wrazie 'w' zamienić na wycieraczkę bezprzegubową, a ta powinna jeszcze lepiej dolegać.
Awatar użytkownika
ojciec polak
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Ford
Model: SMAX
Oznaczenie silnika: Durat2.0L

#71 Post autor: ojciec polak »

Ja na wiosn e kupiłem jakiś plastikowy wynalazek. Do pierwszych mrozów było ok. Niestety teraz będę szukał czegoś takiego jak ty. Koniecznie całe ramię musi być metalowe. Na plastiki szkoda kasy.
Skasowany użytkownik 16629

#72 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Ja kupiłem plastikowy zamiennik, najtańszy, jest bardzo dobry, ale sama wycieraczka wyleciała, założyłem starą wycieraczkę i jest w porządku, niestety sama wycieraczka i guma w tanim zamienniku była do niczego.
mariusz_technik

#73 Post autor: mariusz_technik »

Też mam problem z tylną wycieraczką, niby pracuje,ale nie wyciera góry szyby - odstaje w górnej pozycji od szyby. Mocowanie silnika ok, ewidentnie góra wycieraczki nie dociska do szyby. Kupiłem nowe pióro bosch - jest to samo. Myślałem nad zmianą całego ramienia - może ma za słaby docisk? Ale nie mogę go ściągnąć. Kupiłem uniwersalny ściągacz - nie daje rady. Specjalny ściągacz do ramion wycieraczki - też nie daje rady. Prędzej coś połamię. Zapiekło się na amen - aluminium. Dałem sobie spokój, ale myślę czy to czasami nie naciąć czy uciąć przy wieloklinie. Tylko dlaczego ta wycieraczka nie dociska, wszystko wydaje się być ok,sprężyna jest cała :/
Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#74 Post autor: Luko »

4 lata temu kupiłem dla wujka metalowe ramię wycieraczki od sprzedawcy (JacekLubin), którego aukcję podlinkował Emilson.
Wycieraczka do tej pory była już raz wymieniona z wiadomych względów, sam montaż ramienia trwał ok 10 minut, po prostu plug and play (no dobra, psiknięte dwa razy WD-40 kilka godzin wcześniej :P ).
Do tej pory ramię działa świetnie, równomierny docisk na całą wycieraczkę, nic nie rdzewieje ani nie obłazi farba a auto stoi pod chmurką.
Jedynie ten wygląd - mi nie do końca pasuje :roll:
Ps. Wtedy kosztowała 52 zł ;)
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Emilson

#75 Post autor: Emilson »

Chyba się skuszę, za tydzień akurat wrócę do Polski, to sobie zamontuję. Pozostaje tylko na alledrogo kupić bo obdzwoniłem chyba z 6 sklepów i do Zafiry i w żadnym nie spotkali jeszcze metalowego ramienia na tył... A ktoś z Was próbował ściągać te ramieniantymi magicznymi 'ściągaczami'? Czy WD-40 i 'nic na siłe, trzeba większy młotek'?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”