[A] Problemy z air bagami - poduszkami oraz kurtynami
Moderator: Sebu$
Witam.
Również ostatnio mam problem z poduszkami. Po skasowaniu czasami nie zapalała sie przez miesiąc, a czasami po paru minutach. Dzisiaj postanowiłem polutować kabelki pod fotelami. Skasowałem błąd, ale po paru minutach jazdy kontrolka znowu świeci.
Czy oprócz tych złączek pod siedzeniami są jeszcze gdzieś indziej? Samochód zafira A 2,2 benzyna 2002r, 4 poduchy.
Ogólnie opel tech nie chce mi sie połączyc z aibagiem, błędy kasuje ab comem z tym ze brakuje mi jakiegoś pliku i pokazuje tylko ze usterka nieznana i że nie aktywna.
Również ostatnio mam problem z poduszkami. Po skasowaniu czasami nie zapalała sie przez miesiąc, a czasami po paru minutach. Dzisiaj postanowiłem polutować kabelki pod fotelami. Skasowałem błąd, ale po paru minutach jazdy kontrolka znowu świeci.
Czy oprócz tych złączek pod siedzeniami są jeszcze gdzieś indziej? Samochód zafira A 2,2 benzyna 2002r, 4 poduchy.
Ogólnie opel tech nie chce mi sie połączyc z aibagiem, błędy kasuje ab comem z tym ze brakuje mi jakiegoś pliku i pokazuje tylko ze usterka nieznana i że nie aktywna.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Odpiąć poduszkę - tzn zrobić wyłącznik odcinający poduchę a włączający w to miejsce rezystor 2,5-3ohm. Na tablicy kontrolki airbag nie będzie, a poducha będzie odłączona.bancyk1982 pisze:Witam mam takie dziwne pytanko czy istnieje mozliwosc wyłaczenia poduszki powietrznej pasazera bo chcialem tam fotelik zamontowac
Druga opcja, to wyłączyć Op com-em - chyba się da... Tylko nie wiem czy to zadziała w razie wypadku, tzn czy poducha nie wypali :-(
Janusz
-
- Zafiromaniak
A o jaki błąd chodzi konkretnie? Bo może nie chodzi o fotele...Unleashed pisze:Witam.
Janusz
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
......... na początek bym posprawdzał wszystkie połączenia(kostki) pod siedzeniami, ewentualnie sprawdzenie styków, może maja słabe połączenie, miałem tak przy Megance, przy każdym przesunięciu siedzenia, zaświecała się kontrolka od poduszek, sprawę załatwiłem tak ........ że nie przesuwam siedzeniaPuzon pisze:Witam. Mam Też problem z kontrolką... świeci cały czas odczytałem błędy op-com i pokazało błąd 00046 - Za slaby sygnal kontrolny lub przerwany obwód CSD (siedzenie dziecka)
Obecny
Co z tym zrobić bo kasowanie błędu nie pomaga...
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.
-
- Zafiromaniak
dziwny jest ten błąd... z mojej wiedzy to ZA nie ma czujników nacisku w fotelach ALE może mieć chyba wyłącznik airbagu pasażera na wypadek przewożenia dziecka w foteliku. Może ten wyłącznik jest odłączony?Puzon pisze:Nowy Aku? Zapalać zapala dobrze tylko ta kontrolka świeci.. idzie jakoś zresetować całego kompa? tylko tak żebym nie musiał programować niczego?
wg schematów jednak czujnik jest... zasilany z bezpiecznika ze skrzynki , nr 42, 7.5A. Najpierw sprawdź bezpiecznik. Czujnik jest pewnie w fotelu. Zasilanie kabel czarny, masa brązowy, sygnał chyba szaro-zielony.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2015, 22:51 przez Janus, łącznie zmieniany 2 razy.
Janusz