¤ Co najczęściej psuje się w Waszych Zochach :)

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wsebastian
Przeglądacz
Imię: Sebastian
Auto: Opel Zafira A 1.8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: x18xe1

#16 Post autor: wsebastian »

vojti pisze:
Maćku pisze:Mnie to chyba jak na razie kiepski jak na te lata system Antypoślizgowy :/ nie moge go rozgryźć w jaki sposób on wspomaga ruszanie na śliskiej drodze :shock: w porównaniu do ASC z BMW trochę ten Oplowski system odstaje :/
Jam mam możliwość wyłączenia tego czegoś. Dopiero wtedy na śliskim widać różnicę.
Ja nie widze różnicy poza zapalajacą sie lub nie kontrolką TC

Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XEP
#17 Post autor: gardi1 »

ESP się przydaje - sprawdziłem to w weekend w Szczyrku na zaśnieżonej drodzę - przesadziłem na zakręcie - wyrzuciło mnie, ale ESP zaświeciło, coś tam pohałasowało (coś cichszego ale podobne do ABSu) i wyprowdziłem auto praktycznie nie zdejmując nogi z gazu
Zośka Z18XER

Awatar użytkownika
Chwaju
Świeżak
Imię: Tomek
Auto: Opel Zafira B 1.8B 140KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#18 Post autor: Chwaju »

Wkurza mnie sprawdzanie poziomu oleju silnikowego, co wyciągam bagnet to cały jest w oleju po wytarciu i ponownym sprawdzeniu to samo, macie na to jakiś patent? W poprzednich autach, którymi jeździłem (fiat uno, vw polo, vw golf) nie było tego problemu na miarce było widać jaki jest poziom a Zośce to jakaś masakra :/
Poza tym kultura pracy silnika 1,8 też mogłaby być lepsza a nieraz to mam wrażenie jakbym jeździł dieselem (bez obrazy dla użytkowników diesela) ;)
Ostatnio zmieniony 07 mar 2015, 21:12 przez Chwaju, łącznie zmieniany 1 raz.

darkb
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Opel Zafira B
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#19 Post autor: darkb »

włąsnie jak sprawdzić ten poziom oleju bo to jest jakaś masakra ja mam cały czas bagnet ubrudzony olejem i nie wiadomo jaki jest stan ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”