Wolno grzejące fotele

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Roninstei

Wolno grzejące fotele

#1 Post autor: Roninstei »

Fotele w mojej Zafirze wolno się grzeją tj. trzeba czekać jakieś 3 do 5 minut aż można wyczuć ciepło na plecach. Czy można z tym coś zrobić? Przecież podgrzanie potrzebne w chwili wsiadania a nie po 5 minutach. Potem to sam sobie nagrzeje.
Rafoooo

#2 Post autor: Rafoooo »

Wydaje mi się, że to nie problem, tylko tak ma być, mata grzewcza potrzebuje trochę czasu do nagrzania, ja robie około 2km zanim ją zacznę czuć. A kombinować nie ma co bo jedyne co możesz zrobić to ją spalić, chociaż z drugiej strony lepiej ją niż własny interes :lol:
Flora

#3 Post autor: Flora »

U mnie jest dokładnie tak samo i wynika to z konstrukcji grzania. Tak po prostu musi być.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#4 Post autor: Bodek »

Flora pisze:U mnie jest dokładnie tak samo i wynika to z konstrukcji grzania. Tak po prostu musi być.
Ostatnio jeżdżę Hyundai-em i35 i tam tak grzeją, że nie idzie wysiedzieć :lol:

Nagrzewają się momentalnie, mają tylko dwie wartości grzania i na połówce nie idzie wysiedzieć, ale za to jest świetne podgrzewanie kierownicy :ok:
Roninstei

#5 Post autor: Roninstei »

Może i w tym samochodzie to jest normalne ale mnie jest zimno w tyłek. :zolta: Chcę to zmienić, może jest jakiś przełącznik na wolne grzanie i szybkie grzanie.
Jak mówi Bodek, w innych samochodach system grzania jest bardziej wydajny.
Robił już ktoś taką modyfikację lub przełączenie na szybkie grzanie? W grupie siła.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 14:31 przez Roninstei, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#6 Post autor: tOmki »

Może grzałka jest bliżej pupy w siedzeniu, i dlatego szybciej wyczuwalne jest grzanie ?
ZB Obrazek
ZC Obrazek
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#7 Post autor: Czesław »

Ja mam 3 zakresy grzania i naprawde na tym najsilniejszym to długo nie da się usiedzieć :D
Ale panowie chińscy Amerykańscy i jacyś tam jeszcze ostrzegają przed nadużywaniem zwłaszcza przez mężczyzn :lol:
czesiek_ze
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#8 Post autor: tOmki »

Albo grzałka dużo mocniejsza.
ZB Obrazek
ZC Obrazek