[B] - Jarek21980 - Zafira 111 1.7 CDTI, 110KM, 2010r.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Komputer pokładowy pokazuje obecnie średnie spalanie 6,2 l/100km. Mieszkam 20 km od Poznania jeżdżę trochę w trasie i do miasta, trochę po wsi... W trasie 110 - 120 km/h - spokojnie. Dziwi mnie że na 5 biegu mam lepsze spalanie chwilowe niż na 6 (rzadko wbijam). Jeżdżę raczej przedłużając na niższym biegu - lepiej ponoć do DPFu. Szósty bieg sprawdza się np. przy 140-150 km/h np. na autostradzie. Wtedy rozpędzam, tempomat i spalanie do 5.9 l/100km). Zobaczymy jak w dłuższej trasie (nie miałem jeszcze okazji - mam Zochę od listopada).Zafek80 pisze:A mierzyłeś może spalanie - jak to w tym silniku wygląda u Ciebie ?
Wkurza trochę DPF ale trzeba się przyzwyczaić (co 500-600 km się wypala) trzeba uważać żeby nie przerwać, a mi w tym momencie właśnie rośnie spalanie chwilowe (tylko ten objaw żadna inna sygnalizacja - szkoda). Na początku myślałem że coś się je... ale poczytałem forum nt. wypalania i już wyczułem.
Reasumując jestem zadowolony ze spalania no i 110Ps mi wystarcza. OGÓLNIE TEŻ ZADOWOLONY JESTEM! ZOCHA SUPER AUTO (wielu się z tym zgodzi)!
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Kumpel miał Astrę H z tym 125KM silnikiem to zadziwiała temperamentem i spalaniem. Ok 6,2L notował średnioroczne spalanie (z 18 tyś km)
A sprzedał ze strachu bo zbliżała się kolejna wymiana rozrządu - był u mechanika gdzie mieli identyczną ale 110KM na reanimację bo za chiny dojść z nią do ładu właściciel nie mógł.
Śmigał nią 3 lata, blisko 60 tyś km i raz zapalił się CHECK i zgasła. Komp wykazał padnięty czujnik ciśnienia paliwa - już nie wiem który.
Od momentu jego wymiany na oryginalny, nowy to już było pasmo niekończących się awarii a wszystko tak kosztowne jakby to co najmniej 2-letnia S-klasa Mercedesa była a nie "stary" opel.
Po tej pogadance kumpel zainwestował ... w ogłoszenie i po 3 tygodniach Astra odjechała :
A sprzedał ze strachu bo zbliżała się kolejna wymiana rozrządu - był u mechanika gdzie mieli identyczną ale 110KM na reanimację bo za chiny dojść z nią do ładu właściciel nie mógł.
Śmigał nią 3 lata, blisko 60 tyś km i raz zapalił się CHECK i zgasła. Komp wykazał padnięty czujnik ciśnienia paliwa - już nie wiem który.
Od momentu jego wymiany na oryginalny, nowy to już było pasmo niekończących się awarii a wszystko tak kosztowne jakby to co najmniej 2-letnia S-klasa Mercedesa była a nie "stary" opel.
Po tej pogadance kumpel zainwestował ... w ogłoszenie i po 3 tygodniach Astra odjechała :
Zafek80 pisze: Kummpel .... był u mechanika gdzie mieli identyczną ale 110KM na reanimację bo za chiny dojść z nią do ładu właściciel nie mógł.
Mam nadzieję że z moją Zochą takich przygód mieć nie będę.
U mnie padnięty był czujnik (regulator) SCV - stała przypadłość tych motorów, falowanie obrotów itd. (chociaż mi komp nie wykazywał żadnego problemu - 0 błędów). Poczytałem forum na ten temat - zaryzykowałem (bo elektryk pewności nie miał, żze to to) kupiłem, wymieniłem i spokój. Przy okazji kupiłem ten czujnik za 250 zł - oryginał Denso (made in Japan). A nie 450 zł czy jak w serwisie 700 zł. Jakby ktoś kiedyś potrzebował, mam namiary na gościa (w razie co PW).Zafek80 pisze: ... Komp wykazał padnięty czujnik ciśnienia paliwa
Jeżeli chodzi o wspomniany wcześniej LUKSUSIK - już zamontowany. Wielkie dzięki dla wierci0 za pomoc
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 19:47 przez Skasowany użytkownik 17961, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Dałem ogłoszenie w części Giełda że kupię no i jakoś tak wyszło. Super wyszło!
Cena to tajemnica handlowa - ale była rozsądna!
Jeszcze chodzi mi po głowie wymiana tylnego stolika (zdj.1) na stolik z podłokietnikiem (zdj.2). Przy okazji może ktoś ma na zbyciu to proszę na priv??? Tylko tam trzeba wymienić całe oparcie bo ponoć przy demontażu panel tylny ulega uszkodzeniu.
Cena to tajemnica handlowa - ale była rozsądna!
Jeszcze chodzi mi po głowie wymiana tylnego stolika (zdj.1) na stolik z podłokietnikiem (zdj.2). Przy okazji może ktoś ma na zbyciu to proszę na priv??? Tylko tam trzeba wymienić całe oparcie bo ponoć przy demontażu panel tylny ulega uszkodzeniu.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 21:00 przez Skasowany użytkownik 17961, łącznie zmieniany 3 razy.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Wyszło super z tym podłokietnikiem
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 22:20 przez Wojti, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
miodzik pisze:Miodziolllll i jak wygląda, bo czekam na Twoją opinię z niecierpliwością? Czy spełnia choć w części wymagania dość mocno wskazane 😋 focią wrzuconą przez Ciebie?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2015, 18:49 przez Skasowany użytkownik 17961, łącznie zmieniany 1 raz.