lampka ostrzegawcza układu kontroli emisji
Moderator: Mariusz
lampka ostrzegawcza układu kontroli emisji
zapaliła mi się lampka ostrzegawcza układu kontroli emisji - pomarańczowa kontrolka z silnikiem. nie mam interface i TECHa, żeby to sczytać a po naciśnięciu gazu i hamulca i przekręceniu kluczyka kontrolka samochodu z kluczykiem mruga tak: 10 - 1 - 4 - 9 i znowu się stale świeci.
czy ktoś wie co trzeba naprawić i ile to będzie kosztować?
czy ktoś wie co trzeba naprawić i ile to będzie kosztować?
U mnie po zapaleniu się tej kontrolki komputer wskazał usterkę w czujniku sądy oraz czujnika położenia wału korbowego.
Błędy zostały wykasowane i nic się nie dzieje.
Czekam za gotówką i pojadę na dokładniejsze sprawdzenie auta.
Radzę wizytę u elektryka lub mechanika co i elektrykę załatwi
Radzę trochę później zmieniać bega na wyższy bo ponoć jeśli będą zbyt niskie obroty to aplikowana jest większa ilość benzyny i wówczas wszystko się nie spala i po dojściu tego do sądy wylatuje ten błąd. Cytuje mechanika Pojeździj trochę i zobacz czy się błąd powtarza, no chyba że powtarza się już jakiś czas to czym prędzej do mechanika bo szkoda auta i niepotrzebnie wydanych pieniędzy
Ps. a ta lampka to nie tylko kontrola emisji spalin ale również układ elektryczny silnika oraz immobilizer.
Błędy zostały wykasowane i nic się nie dzieje.
Czekam za gotówką i pojadę na dokładniejsze sprawdzenie auta.
Radzę wizytę u elektryka lub mechanika co i elektrykę załatwi
Radzę trochę później zmieniać bega na wyższy bo ponoć jeśli będą zbyt niskie obroty to aplikowana jest większa ilość benzyny i wówczas wszystko się nie spala i po dojściu tego do sądy wylatuje ten błąd. Cytuje mechanika Pojeździj trochę i zobacz czy się błąd powtarza, no chyba że powtarza się już jakiś czas to czym prędzej do mechanika bo szkoda auta i niepotrzebnie wydanych pieniędzy
Ps. a ta lampka to nie tylko kontrola emisji spalin ale również układ elektryczny silnika oraz immobilizer.
-
- Przeglądacz
- Imię: Krzysztof
- Auto: opel zafira b 1.9 cdti enjoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
witam u mnie tez wyskoczyła ta lampa kontrola emisji spalin ,
z tego co wyczytałem po kodach błedu możliwa usterka swiecy ponieważ wczesniej swiecił kluczyk i byłem na kompie i była taka usterka ,ale ostatnio już sie nie pali kluczyk (moze ze względu na pogodę ,że jest cieplej to i swieca lepiej działa)
obecnie jestem w szwjcarii czy dojade do pl czy lepiej zrobic cos z tym na miejscu pozd
z tego co wyczytałem po kodach błedu możliwa usterka swiecy ponieważ wczesniej swiecił kluczyk i byłem na kompie i była taka usterka ,ale ostatnio już sie nie pali kluczyk (moze ze względu na pogodę ,że jest cieplej to i swieca lepiej działa)
obecnie jestem w szwjcarii czy dojade do pl czy lepiej zrobic cos z tym na miejscu pozd
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Generalnie rzecz biorac to świeca żarowa nie jest potrzebna do normalnej pracy Diesla tak jak w benzynie. W Dieslu tylko do zapalenia silnika . W sumie jak nie ma problemów z zapalaniem to bym na razie nic nie robił. Jak jesteś tam na dłużej to może i warto popatrzyć, ale jak niebawem do PL to bym ja osobiście poczekał
-
- Przeglądacz
no jak zapale motor i jadę to tylko ta pompka świeci nie gaśnie
wyczytałem, że możliwe wiksze wydalanie spalin ,a gdyby migała to lepiej do mechanika bo cos z katalizatorem
kurcze raczej mi sie nie kwapi jechac w chf do mechanika złoji mnie z kasy pozd
wyczytałem, że możliwe wiksze wydalanie spalin ,a gdyby migała to lepiej do mechanika bo cos z katalizatorem
kurcze raczej mi sie nie kwapi jechac w chf do mechanika złoji mnie z kasy pozd
-
- Przeglądacz
byłem na przeglądzie autka w aso i już po problemie wyszło ,że był przerwany przewód pdf i dlatego swieciła kontrolka pozd