No ale piszesz że obudowę wymieniłeś na nową więc powinieneś miec tam szczelność.
ZERKNIJ NA TO
Moderator: Sebu$
"Ponoć ok" tzn? Nie sprawdzisz dobrze świec nie wykręcając ich i podłączając na krótko do akumulatora. Mają się żarzyć od końca świecy do trzonka (tzn zaczynając od komory spalania). Jak żarzą się inaczej (np od środka) to nie mają 100% sprawności.adash0 pisze:Przy mrozach auto mi nie odpala, męczy się i raz odpali raz nie. Co może być przyczyną? Świece są ponoć ok, akumulator nowy... Alternator? Sterownik świec?
Adam przestudiuj cały ten temat od początku.adash0 pisze:Przy mrozach auto mi nie odpala, męczy się i raz odpali raz nie. Co może być przyczyną? Świece są ponoć ok, akumulator nowy... Alternator? Sterownik świec?
Z silnikiem Z18XE pracuje sterownik Siemensa,który jest bardzo wymagający,odnośnie osprzętu. Nie zawsze chce współpracować z zamiennikami,nawet z tymi dobrej jakości. Dlatego najlepiej by było,zeby wszelakie czujniki itp. były siemensowskie.szym_on1 pisze:Witam Panowie - poczytałem trochę przekazywanych przez was informacji, ale chyba sppróbowałem wszystkiego i moja zafira - 1.8 16V 125 km, r.p. 2002 nadal nie chce zapalić.
Auto przed usterką miało problemy z odpaleniem na ciepłym silniku, Obecnie nie zapala wo ogóle. Wygląda jakby chciał zapalić, ale nie może, usłyszałem, że "zachowuje się, jakby nie miał kompresji". Następnie po sprawdzeniu na komputerze okazało się, że błąd przepustnicy. Mechanik błąd wykasował i niw eim, co jeszcze przy tej przepustnicy robił, ale na pewno jej nie czyścił i auto RAZ zapaliło - tak, abym dojechał od mechanika do domu. Od tametej pory nie zapaliło. Sprawdziłem z innym mechanikiem świece - były brzydkie, i wymieniłem, następnie sprawdzułem wtryskiwacze - podają paliwo, następnie cewke - ma iskrę (jednak wiem na pewno, że 08.2014 jeden na jednym cylindrze wypadała i wyszedł błąd cewki - nie wymieniłem), nastepnie - rozrząd - nie przeskoczył, jest w prząduku, w końcu po raz kolejny podłączyliśmy pod komputer jeszcze raz i wyszedł czujnik położenia wału korbowego - wymieniłem na delphi - ale dzieje się to samo, z tym, że jakby jednak gorzej, bo wo ogóle nie ma ochoty zapalić...
Może ktoś doradzi, co dalej - jestem tak zdesperowany, że jutro chyba kupię cewkę używaną i jeszcze to wymienię, bo zupełnie nikt nie ma pomysłu, co innego może być...