[FAQ]wypalanie DPF-u

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Lorry

#31 Post autor: Lorry »

Póki wszystko działa jak nalezy nic się nie świeci, błędów nie ma a Zafcia jeździ normalnie to ja bym się nie martwił. Jak wyżej dobrze że się wypalił.

Nie przejmuj się tak panami z ASO :)
lapm

#32 Post autor: lapm »

Przejechalem ostatnio 900km 80% trasa i nie wypalil sie DPF... pewnie rozpocznie, jak bede stal w korku... a ostatnio co 600km wypalal
kicaj

#33 Post autor: kicaj »

lapm pisze:ewnie rozpocznie, jak bede stal w korku... a ostatnio co 600km wypalal
prawo Murphiego zawsze tak jest ;)
lapm pisze:900km 80% trasa i nie wypalil sie DPF
mogles nie zauwazyc...
btw co za trasa? jak HW to wielce prawdopodobne...
lapm

#34 Post autor: lapm »

kicaj pisze:btw co za trasa? jak HW to wielce prawdopodobne...
tak autostrada ~650km. Poprzednio tak samo po 400km trasy nie wypalil sie nawet troche mocniej cisnalem bo juz bylo od ostatniego ponad 500km i dopiero jak wrocilem w miescie po 15 km, jak sie rozgrzal i dojechalem do pracy to rozpoczęło się wypalanie...
Zbigniew34

#35 Post autor: Zbigniew34 »

Jako nowy użytkownik Zafiry też obawiałem się wypalania dpf, ale jestem po dwóch wypalaniach i wszystko przebiegło normalnie trochę smrodu, dymu i innej pracy silnika. Wypalił sie i dalej można normalnie jeździć.
rhaaziel

#36 Post autor: rhaaziel »

Ja też dorzucę swoje 3 grosze...

Jestem po 3 wypalaniach DPF (nie mam sygnalizacji lampką świec ale czuje przez smród spalin i wzrost zużycia paliwa kiedy to się dzieje) z zaskakującą regularnością 500, 630 i 615 km :!: Co ciekawe 2 wypalania trafiły mi się tuż po tankowaniu, ciekawe czy ilość paliwa w baku też ma wpływ na proces inicjowania wypalania :?:

Jeżdżę praktycznie codziennie mini-trasę Tychy-Katowice i DPF nigdy nie chciał się wypalać na trasie mimo, że cisnę autko np. pod górkę Murckowską sowicie, zawsze jednak wypalanie trafia jak wjeżdżam do miasta lub gdy już parkuję :/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

No może nawet 4 grosze... dziś znów aktywowało mi się wypalanie :!: :evil: jest to o tyle dziwne że od ostatniego minęło ledwie 130 km! Poprzednie miało miejsce w mieście głównie na postoju nie miałem możliwości jechać dalej i być może nie było aż tak skuteczne. Dziś gdy zauważyłem na trasie szybkiego ruchu znacznie zwiększone spalanie i dziwną prace silnika szybciutko zredukowałem do '4' i przy prędkości 110-120 przejechałem prawie 20km, po tym dystansie spalanie wróciło do normy i myślę, że tym razem wypalanie DPF było w pełni skuteczne i będę miał spokój na przynajmniej 600 km :!:

Będę uważnie obserwował co ile i kiedy (w jakich warunkach) się wypala filtr, niemniej jednak zaczyna mnie to dziadostwo lekko irytować :evil: gdyż dzieje się to nader często!

Coś mi się wydaje, że czas zbierać kasę na pozbycie się tego pro-ekologicznego dziadostwa, oczywiście w połączeniu z chipowaniem silnika :P
Szymon78

#37 Post autor: Szymon78 »

ja swoją zafkę urzytkuję głównie w trasach... i wypalanie to tak co 800-1000km mi sie uaktywnia..... i jak na złośc zawsze gdy dobijam do celu... :) -ach ten Murph`y
Anony Mous

#38 Post autor: Anony Mous »

To i moje 3 grosze:W moim 1.9CDTI DPF wypala się średnio od 600 km do 1000km. Staram sie notowac stan licznika kiedy sie to dzieje. Robie podobnie trasy okolo 20-25 km dziennie. Ostatnie wypalenie DPF trafiłem akurat na dłuższej trasie i po około 1 godzinie jazdy. Zauważyłem to dopiero po zdecydowanie głośniejszej pracy silnika , samo wypalanie trwało okolo 7-8 minut przy obrotach 3 000.
lapm

#39 Post autor: lapm »

rhaaziel pisze: się wypala filtr, niemniej jednak zaczyna mnie to dziadostwo lekko irytować :evil: gdyż dzieje się to nader często!
Tez mnie to troche denerwuje, a szczegolnie przypadki, ze przez zle wypalanie i zatkanie dpf, padnie troche wiecej rzeczy np. turbina

rhaaziel pisze:
Coś mi się wydaje, że czas zbierać kasę na pozbycie się tego pro-ekologicznego dziadostwa, oczywiście w połączeniu z chipowaniem silnika :P
No jedyny sposob to programowe wywalenie dpf, co przy okazji chipowania moga zrobic, bo jakies emulatory, czy dziury nie za bardzo pomoga, bo po pierwsze tak czy inaczej bedzie chcial wypalac dpf po jakims czasie, a po drugie dodatkowa dawka oleju, ktora sie normalnie wypala w dpf gdzies pozostanie i jeszcze z dpf spelnia norme euro3, a nie euro4 ale w Polsce to za bardzo nie ma roznicy..
rhaaziel

#40 Post autor: rhaaziel »

Jak się zdecyduje to najprawdopodobniej na V-Tech, jeśli chodzi o programowe usuwanie DPF to mają bardzo dobrą prasę, nieco gorzej z chipowaniem, w tym temacie wydaje się po opiniach tych co maja już chipowanie za sobą da się poszukać kogoś lepszego ale jako że v-tech oferuje usługę kompleksową czyli chip i usuwanie programowe DPF za 2230zł to pewnie się na nich zdecyduje (cena ta nie dotyczy wywalenia fizycznego filtra, to trzeba zrobić we własnym zakresie, ale np. w 4GT w Katowicach którzy mają licencję v-tech robią razem z fizycznym usunięciem, oczywiście kosztuje to parę stówek więcej).

W pierwszej kolejności jednak chce się zająć czyszczeniem EGR i zainstalowaniem, tej dodatkowej uszczelki zalecanej przez fiata, a dopiero potem większy projekt obejmujący filtr i chipa.
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#41 Post autor: MieHor »

W zakresie chipowania i nie tylko może sprawdź i porównaj ofertę tej firmy:

http://www.goodhope.pl/
Anony Mous

#42 Post autor: Anony Mous »

Piszecie że podczas wypalania wzrastają obroty i spalanie. Możecie opisać mniej więcej o ile ?
Pytam bo głównie jeżdżę po mieście, nie miałem jeszcze żadnego wypalania (autko zrobiło dopiero ~500km) i nie chce przerwać tego procesu nieświadomie.
Anony Mous

#43 Post autor: Anony Mous »

Jak dobrze poczytasz to większość już zostało tu napisane. W moim przypadku w trakcie jazdy po trasie gdzie spalanie jest średnio ok. 7 litrów to w momencie wypalania pokazuje około 12 litrów i tak jest przez około 10 minut . Warto wtedy zredukować bieg i jechać na wyższych obrotach. Słychać głośniejszą pracę silnika. W przypadku jazdy po mieście to trudno policzyć gdyż przy ruszaniu i zatrzymaniu komputer pokazuje różne wartości. Na postoju to spalanie w momencie wypalania wynosi około 3 do 3,5 litra chwilowego zużycia, normalnie jest około 0,5 do 0,7 l. Zwłaszcza na postoju czuć specyficzny zapach jakby przypalonej gumy. Co do obrotów to nie zwróciłem uwagi ale nie wydaje mi się aby drastycznie wzrastały.

to chyba tyle
rhaaziel

#44 Post autor: rhaaziel »

popieram przedmówcę :)
chciałbym jedynie dodać, że przy wypalaniu na postoju spalanie może być nawet 5-6 l/h
również nie zauważyłem wzrostu obrotów podczas wypalania w czasie jazdy na trasie, jedynie zużycie paliwa skacze do 11-13 litrów zamiast standardowych 6-7
kicaj

#45 Post autor: kicaj »

rhaaziel pisze:ównież nie zauważyłem wzrostu obrotów podczas wypalania w czasie jazdy na trasie,
bo nie ma prawa ;) chyba ze sprzeglo sie slizga, ale na postoju sa lekko podwyzszone...
ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”