Co jest odpowiedzialne za załączanie kontrolki rezerwy?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kondzio631

Co jest odpowiedzialne za załączanie kontrolki rezerwy?

#1 Post autor: kondzio631 »

Witajcie u mnie w ZA kontrolka rezerwy przedwcześnie się załącza tzn w połowie między 1/4 a czerwonym polem. A miga tuz nad czerownym polem gdy oczywiście paliwa jest jeszcze na 110km wg mida

Wiem że wskaźnik jest nieprecyzyjny ale ewidentnie jest coś nie tak. Wcześniej jezdziłem astrą i tam też był pomiar nieprecyzyjny ,ale rezerwa zawsze się zapalała tak jak fabryka dała czyli równo z czerwonym polem

Nie wiem czy szukać przyczyny w liczniku czy w zbiorniku

Jakieś pomysły ?
Janus

#2 Post autor: Janus »

W Astrze H (Astra III) definiujesz sobie interfejsem w sterowniku zegarów % baku przy jakim ma się zapalić rezerwa. Nie pamiętam czy Opcom pokazywał taką funkcję dla Astry G/Zafiry A... Wskazanie paliwa jest czysto rezystancyjne. Rezerwa jest jakąś funkcją napięcia zdjętego w zegarach na wyprowadzeniach wskaźnika paliwa - tak mi się wydaje.

Nie wiem tylko czy można to wykalibrować Opcomem, czy jest to cecha elektroniki licznika. Jeśli to drugie, to pozostaje Tobie podmiana licznika. Jak to nie przyniesie poprawy - sprawdzanie czujnika pływakowego w baku.
kondzio631

#3 Post autor: kondzio631 »

Op-comem nic nie zdziałam w tym wypadku , trudno będe musiał podmienić licznik i poobserwować
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”