Silniki benzynowe

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#16 Post autor: u99artur »

http://zafiry.gratka.pl/ogl/17692875.ht ... 5231b128,1

wiem gdzie bita bo to widać - szkop kiepsko drzwi zrobił... ;) poza drzwiami chyba nie walona... opinie o sprzedawcy dobre, ale stąd i ceny wysokie ;) po VINie to wersja Enjoy
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 15:05 przez u99artur, łącznie zmieniany 2 razy.

Andrzej2503
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Zafiry
Model: wszystkie
Oznaczenie silnika: różne
#17 Post autor: Andrzej2503 »

u99artur pisze:wiem gdzie bita bo to widać
ciężko w tym przypadku mówić o "biciu" - obcierka pewnie była na drzwiach i tyle - poza tym auto pewniak
sklepik z Zafirami B i C

u99artur
Mieszkaniec
#18 Post autor: u99artur »

Andrzej2503 pisze:
u99artur pisze:wiem gdzie bita bo to widać
ciężko w tym przypadku mówić o "biciu" - obcierka pewnie była na drzwiach i tyle - poza tym auto pewniak
żadna tam różnica ;) jesli to tylko to, to nie wpływa nijak na jazdę -ja miałem kiedyś w peugeocie jeszcze 205 przypadek że mi polonez wjechał hakiem w drzwi centralnie :) tylko jedne drzwi były do robienia i nic nigdzie się nie pogięło, ale jeśłi chodzi o drzwi to było zdecydowanie "bicie" a nie "obcierka" ;)

tak czy owak nie ma to znaczenia, tylko że ktoś to tak pomalował tragicznie, że to strasznie widać... :/ dlatego mimo, że wiem, że drzwi nie jeżdżą to jednak ciągle się zastanawiam i liczę kasę... liczę ;) ale wiem już z pierwszych kontaktów, że jak w końcu się zdecyduję to się dogadamy.... chyba, że już jej nie będzie ;)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 15:51 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#19 Post autor: Piasek »

Z racji faktu że w temacie uczestniczy również sprzedawca auta powiem że fatalna i targuj się ile wlezie ;) (będzie na poprawkę malunków albo wymianę na bezwypadkowe) :mrgreen:

Damiano78

#20 Post autor: Damiano78 »

Witam i przepraszam chcialem napisac 18XER bo takie sa w ZB co do zagazowania to opinie sa podzielone ale troche takich zosiek lata na lpg bez problemow. W ZA jest 18XE. I jeszcze te obroty tez sie przejezyczylem.:-)
100 km/h - 3 tys obr
140 km/h - 4.5 tys obr.
Juz sie sprostowalem.
Dziekuje i pozdrawiam :)

jacekdg
Świeżak
Imię: Jacek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#21 Post autor: jacekdg »

To jeszcze trochę o usterkach Z18 XER (czyli 1.8 140 KM) przerobionych na własnym przykładzie ...
- o kołach ZFR już było (przed kupnem pilnie słuchaj uruchamiania zimnego silnika) ale z kołami związek mają zawory elektromagnetyczne sterujące pracą kół oraz zatykające się kanały olejowe w pokrywie uszczelnień wałków rozrządu - wniosek tylko b.dobry olej 0W* lub max 5W* a do tego wymiana co max. 10 tyś

- chłodniczka oleju - ten wynalazek może po kilku latach przeciekać - wymienia się tylko uszczelnienia ale jest z tym trochę zabawy, bo schowana jest pod kolektorem wydechowym... koszt kilkaset złotych, bo uszczelnienia tylko w ASO

- termostat - ten silnik ma termostat z grzałką, co trochę winduje cenę do góry - za to wymiana bezproblemowa :-)

Małe sprostowanie co do regulacji luzów zaworowych - regulacja polega na wymianie bądź szlifowaniu całych szklanek popychaczy, co wiąże się z wyjmowaniem wałków rozrządu.

Potwierdzam opinię, że "zryw" w przyspieszaniu następuje przy 4 tyś obr. :D

u99artur
Mieszkaniec
#22 Post autor: u99artur »

co to są owe koła ZFR?

Słuchaj? jak człowiek w życiu zafirą nie jeździł to co ja tam niby usłyszę? :)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#23 Post autor: Piasek »

jacekdg pisze:- chłodniczka oleju - ten wynalazek może po kilku latach przeciekać - wymienia się tylko uszczelnienia ale jest z tym trochę zabawy, bo schowana jest pod kolektorem wydechowym... koszt kilkaset złotych, bo uszczelnienia tylko w ASO
u mnie też delikatnie się pocić zaczyna. Prawdopodobnie przez to feralne jej umiejscowienie w okolicy wydechu i zapewne wysoka temperatura tam panująca przyspiesza smażenie tych uszczelnień. Pytałem o to w ASO jak byłem na wymianie oleju - krzyknęli mi 360zł za imprezę i gotowi dać rabat jeszcze od tego czyli podejrzewam ze te 300zł będzie trzeba w ASO zapłacić jakby się kto zdecydował.
jacekdg pisze:- o kołach ZFR już było (przed kupnem pilnie słuchaj uruchamiania zimnego silnika)
brudny, stary i przepracowany olej w silniku też może dawać podobne wrażenia słuchowe awarii tych kół które w rzeczywistości mogą być zupełnie sprawne
jacekdg pisze:wniosek tylko b.dobry olej 0W* lub max 5W* a do tego wymiana co max. 10 tyś
trudno nie przyznać racji. Pałowanie 30tyś km na jednej oliwie to proszenie się o przyspieszoną ich wymianę :piwo:
u99artur pisze:co to są owe koła ZFR?
Koła zmiennych faz rozrządu - silnik 1.8XER ma ich 2 szt - na obydwu wałkach rozrządu po jednym.
u99artur pisze:jak człowiek w życiu zafirą nie jeździł to co ja tam niby usłyszę?
charakterystyczny klekot, metaliczny taki jakby przez chwilę zawory klepały, słyszalny chwilę po rozruchu zimnego silnika ale jak pisałem często jest to złudne i spowodowane brudnym olejem.
Jeżeli słychać je natomiast już na świeżym oleju, na dodatek na ciepłym - czeka cię inwestycja w nowe ale też nie zawsze obydwa na raz.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 18:32 przez Piasek, łącznie zmieniany 1 raz.

u99artur
Mieszkaniec
#24 Post autor: u99artur »

tak informacyjnie - ile to to nowe kosztuje takie kółko?
Czy to się wymienia razem ze zmianą rozrządu czy nie?

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#25 Post autor: SD72 »

u99artur pisze:tak informacyjnie - ile to to nowe kosztuje takie kółko?
Czy to się wymienia razem ze zmianą rozrządu czy nie?
A moze sie zaglebisz :?: i poszukasz w tematach technicznych ;)

Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8

#26 Post autor: Luko »

Te szczeliny, może kiedyś to było fajnie zrobione ale teraz trochę nieestetycznie wygląda, może to przez zimę, albo przez brak czasu sprzedającego :czerwona:
Generalnie kostka do pracy na kilka godzin z karcherem, bo niedługo ten mech kwiatki wypuści... :mrgreen:

A wracając do auta, bardzo fajnie wygląda. Niski przebieg, zapewne gwarantowany przez Andrzeja. No chyba że Niemiec córkę za mąż wydawał i pobawił się w wymianę nakładek na pedały i kilka minut przy op-comie ;)
Wrzuć VIN, żeby zobaczyć co ma dokładnie w środku, jak dla mnie wygląda naprawdę w porządku.
Co do drzwi po naprawie - niestety większość używanych aut ma na swoim koncie jakieś większe lub mniejsze przygody (oby tych pierwszych jak najmniej się trafiało) ponieważ nie są to auta nowe. Targuj się o te drzwi, to akurat rzecz do zrobienia bez większego problemu jeśli faktycznie paskudnie wygląda - ja na zdjęciach nic nie wypatrzyłem, może kwestia ustawień monitora.
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...

u99artur
Mieszkaniec
#27 Post autor: u99artur »

VIN W0L0AHM7572068468

o jakich szczelinach mówisz?

Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8

#28 Post autor: Luko »

Przeczytaj pierwszy akapit dokładnie ;)
EOT
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#29 Post autor: Rafoooo »

u99artur pisze:o jakich szczelinach mówisz?
:lol: :lol: :lol: poprostu Łukasz nawiązał do kostki granitowej ułożonej na podwórku gdzie sprzedawana zafira stoi, nie ma to żadnego związku z samochodami o których w temacie mowa :lol: :lol: :lol: na samochodzie żadnej szczeliny nie ma :P a tym bardziej kwiatków nie puści, no chyba że rdzawe kwiatki :lol: :lol: :lol:

u99artur
Mieszkaniec
#30 Post autor: u99artur »

:))) taka myśl przeszła mi przez głowę, ale nie załapałem ;) myślałem, że gdzieś w samochodzi dopatzrył się zabrudzonych szczelin i cośtam ;)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2015, 11:55 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”