Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Czy przerabiał już ktoś dokładanie modułu UBT do samochodu?
Czy moduł ten gryzie się z innymi i np. nie można mieć jednocześnie DAB i BT?
Jeżeli ktoś ma fabrycznie zainstalowane radio cyfrowe niech pochwali się jakie jeszcze moduły posiada (nawigacja, portal telefonu komórkowego, twin audio)
W tym roku spory obszar kraju pokryty będzie zasięgiem DAB+, który co prawda nie jest obsługiwany przez oryginalny moduł, ale może uda się z tym coś zrobić
Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 10:12 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora pisze:
Jeżeli ktoś ma fabrycznie zainstalowane niech pochwali się jakie jeszcze moduły posiada (nawigacja, portal telefonu komórkowego, twin audio)
Flora, nie zna,m się na tych oznaczeniach (UBT, DAB, DAB+...) ale ja fabrycznie mam kolorowy wyświetlacz a w nim navi na której jeżdżę jak jest potrzebna, bluetooth który sparowany jest mój telefon i sprawuje się świetnie jako zestaw głośno mówiąc, miałem w tunelu środkowym przystawką do telefonu komórkowego ale rozłączyłem na rzecz schowka(znasz temat). Może będę jakoś potrafił pomóc?
[quote="Flora"doprecyzowałem pytanie. Chodzi mi o to jakie moduły posiadacie razem z radiem cyfrowym.
[/quote]
czyli ten kolorowy wyświetlacz u mnie to jest radio cyfrowe? tak to się nazywa?
Kolorowy wyświetlacz jedynie prezentuje informacje z różnych modułów. Cyfrowe radio możesz porównać do uruchomionej niedawno cyfrowej telewizji. Trzeba mieć odpowiedni dekoder do odbioru, ale za to dostaje się jakość i nowe możliwości.
Tu przy 3:27 można zobaczyć listę źródeł dźwięku z wyszczególnionym radiem cyfrowym.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 11:10 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja w swojej mam moduł DAB, UWB i radio CDC 40 Opera. Szczerze mówiąc to zastanawiałem się wczoraj dlaczego znajduje mi stacje Polskiego Radia i jeszcze jakieś a nie ma dźwięku. Czy dobrze zrozumiałem, że chodzi właśnie o kodowanie ?
aroniusz pisze:Ja w swojej mam moduł DAB, UWB i radio CDC 40 Opera. Szczerze mówiąc to zastanawiałem się wczoraj dlaczego znajduje mi stacje Polskiego Radia i jeszcze jakieś a nie ma dźwięku. Czy dobrze zrozumiałem, że chodzi właśnie o kodowanie ?
Tak, to problem z kodowaniem. Moduł rozpoznaje poprawnie strumień danych, ale nie potrafi dekodować dźwięku w nowszym formacie.
Szukając informacji o DAB i DAB+ natrafiłem na niemieckiej stronie, że można przystosować nasze moduły DAB aby odbierały DAB+. U sąsiadów ma to kosztować ok 35 euro, ciekawi mnie czy wystarczy zrobić upgrade modułu czy coś dołożyć ?
Muszę znów poszukać, w googlach, bo z soboty na niedzielę jak siedziałem przy chorym dziecku to przeglądałem dużo stron i trafiłem na DAB+ konwerter do opla w niemieckim sklepie internetowym, były tam też moduły uwa i kompletne wiązki z mikrofonem za 350 euro. W domu jak znajdę chwilę to przeglądnę historię z tamtej nocy.