Opel Zafira 1.6 Selection 110 Jahre

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
Opel Zafira 1.6 Selection 110 Jahre

#1 Post autor: u99artur »

Pojawiła się pewna propozycja przez kogoś trochę znajomego ... taki model Opel Zafira 1.6 Selection 110 Jahre - silnik bez CNG (chyba 110KM)

rocznik 2009, na razie nie znam VINu itp... muszę podjąć decyzję czy ma brnąć w temat - tyle na razie dowiedział się od niemca

ktoś wie jakie to ma wyposażenie? itp?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 15:21 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Flora »

Bez numeru VIN nie dowiesz się co powinno siedzieć w środku. Na podstawie nazwy modelu można właściwie określić jedynie silnik. Limitowana wersja na 111 lecie wypuszczona była w 2010 roku.

-------------
Oferta

Selection 110 Jahre:
-lusterka regulowane elektrycznie,
- ręcznie składane,
- po stronie kierowcy w kształcie asferyczne
- klimatyzacja tylko w wersji 1.6 CNG Turbo
- stalowe felgi

Tyle jest w standardzie. To najsłabiej wyposażony wariant Zafiry. Ale co dołożył kupujący można tylko zgadywać.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 16:20 przez Flora, łącznie zmieniany 2 razy.

u99artur
Mieszkaniec
#3 Post autor: u99artur »

Doszukalem jakieś ogłoszenia w de i jest Klima, ESP, tempomat, komputer w wersji 115KM

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#4 Post autor: miodzik »

u99artur pisze:ktoś wie jakie to ma wyposażenie? itp?
Artur poproś o ten Vin.
Nie będziesz musiał cudować z szukaniem.
Każde auto może być indywidualnie doposażone po przez widzi mi się kupującego..

;)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

u99artur
Mieszkaniec
#5 Post autor: u99artur »

Ok, racja, zobaczymy
Jak jest nadawany VIN? Czy zawiera informacje o wersji fabrycznej czy jak Niemiec przy zakupie zanawial dodatki do wersji podstawowej to oni to "wkodowali" w tym numerze?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#6 Post autor: Bodek »

u99artur pisze:Ok, racja, zobaczymy
Jak jest nadawany VIN? Czy zawiera informacje o wersji fabrycznej czy jak Niemiec przy zakupie zanawial dodatki do wersji podstawowej to oni to "wkodowali" w tym numerze?
Posiada całe wyposażenie jakie wyjechało z fabryki
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

u99artur
Mieszkaniec
#7 Post autor: u99artur »

Jeszcze nie mam VINu, ale dostałem fotki... są w kiepskiej jakości, ale już mi się to i owo nie podoba, ma radio Kenwooda (na zdj, nie widać ale mam zdjęcie z papierami DNX5240) - może ono i fajne, ale nie wygląda to tak ładnie jak firmowe radio - do tego od zawsze chciałem żeby mieć kierownicę wielofunkcyjną... do tgego na fotce jakaś ta uszczelka z prawej kiepska i fiotel pasażera z jakimś zaciekiem - jak na 2009 i mały przebieg to średnio mi wygląda.... jest niby okazja, bo ona jest walnięta jak widać i robiłby to ten znajomy, który miałby niby sprowadzić... co sądzicie po zdjęciach? Mi wygląda... na razie średnio, czekam na VIN, może i wyposażenie ma dobre ale jakoś wkurza mnie ta zwykła kierownica i radio inne... wiem, że to nie jeździ... ale....jednak

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#8 Post autor: miodzik »

u99artur pisze: co sądzicie po zdjęciach?
Artur nie patrz na wodotryski.
Może i kierownica wielofunkcyjna to fajny bajer, ale to tylko dodatek. Nie masz aż tak daleko do radia, żeby nie dosięgnąć zmian ręką.

Tak jak napisałeś, radiem się nie jeździ. Ja mam u siebie sterowanie z kierownicy ale zmienione radio na Pioneera bez sterowania. Jakoś mi to nie przeszkadza ;)

Najważniejszy dla Ciebie niech będzie stan techniczny auta.

Cena może być nie za wysoka, bo pewnie wersja auta nie jest bogato wyposażona, co dowiesz się po rozkodowaniu Vinu.

Jednak pamiętaj, ze najważniejszy jest stan techniczny. Nie wodotryski....
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

u99artur
Mieszkaniec
#9 Post autor: u99artur »

no to ja stanu technicznego nie poznam ot tak... muszę liczyć na opinię znajomego, a to róznie bywa... no niby to jest 2009, niby ma 85tys około, a ta uszczelka? a ten fotel? jak to wygląda? stan techniczy? jak ocenić po zdjęciach kiedy muszę zdecydować czy ma ciągnąć czy nie

ja wiem, że radio takie czy inne to wodotrysk - ale samochodem się jeździ siedząc w środku, i on się w środku musi podobać a jak ma gołą kierownicę, i średnio pasujące do wnętrza radio to już mi się ... nie podoba ;)

czekam jeszcze na Vin

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#10 Post autor: Flora »

u99artur pisze:może i wyposażenie ma dobre ale jakoś wkurza mnie ta zwykła kierownica i radio inne...
Myślę, że wyposażenia tu brak, a radio jest inne, bo taniej było wstawić cokolwiek niż dopłacać za lepsze radio przy zakupie. Ktoś kupował ten samochód niesamowicie tnąc koszty. Aż dziwne, że są tu zamontowane halogeny. Nawet wyświetlacz to rzadko spotykany TID, pokazujący jedynie czas, temperaturę i ewentualnie dane z radia.

------------------------

To ten samochód

Na dachu brak anteny :shock:
Ostatnio zmieniony 04 mar 2015, 12:38 przez Flora, łącznie zmieniany 2 razy.

u99artur
Mieszkaniec
#11 Post autor: u99artur »

flora - o! nawet nie wiedziałem, że są różne rodzaje wyświetlacza :) a jakie dane podaje normalny wyświetlacz? jaki ma symbol? I jak Ty to poznałeś, że jest taki skoro prawie go nie widać? :) - po przypatrzeniu i sprawdzeniu w necie edytuję post - że widać te takie guziczki jakie są pod wyświetlaczem TID?

chciałbym ewentualnie dyskutować z kolegą bo on jakoś widzę bardziej traktuje samochód, że stan dobry i sztuka... a nie samo to, że on jedzie do przodu sięliczy skoro wydaję całe oszczędności....
Ostatnio zmieniony 04 mar 2015, 12:49 przez u99artur, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#12 Post autor: norris_85 »

są różne rodzaje wyświetlaczy ZA i różne rodzaje wyświetlaczy ZB pokazujące różne ilości danych. Można je rozróżnić m.in. po wyglądzie samego wyświetlacza ale także po panelu konsoli środkowej czy czasami po zamontowanym fabrycznym radiu. Goła kierownica i niefabryczne radio może i nie bardzo mogą się podobać ale to są pierdoły którymi należy się przejmować na koniec. Auto jest po stłuczce i w pierwszej kolejności należałoby sprawdzić jego stan techniczny (podobnie jak przy większości ogłoszeń ale w przypadku takich wyjątkowo). Zresztą gdybyś się zdecydował i okazałoby się że technicznie nie jest ok to na pewno bardziej przeklinałbyś usterki mechaniczne i koszt ich napraw niż kilka setek wyłożonych na ewentualne radio, kierownice wielofunkcyjną i interfejs.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2015, 13:04 przez norris_85, łącznie zmieniany 1 raz.

u99artur
Mieszkaniec
#13 Post autor: u99artur »

norris - ok, wiadomo... ale jak człowiek zbiera na jakiś samochód i to co widział mu zaczęło odpowiadać a okazuje się, że może być niedrogo, dobry rocznik (powiedzmy, że dobry stan) ale goła buda to trochę słabo... :/ już to co niektórzy napisali, jeśli wersja jest uboga to pewnie nie ma i komputera, i tempomatu, okaże sie, że ma jedną poduszkę albo maks dwie i tyle...

dodam, że ze względu na rocznik i przebieg to cena oczywiście nie jest 30tys jak z tego rocznika, ale i tak przekracza mój budżet także nie ma mowy o kolejnych wydatkach na firmowe radio, wyświetlacz, sterownik itp - tym barzdiej, że sam sobie tego nie założę... a samochodem mam zamiar jeździć co najmniej następne 5 lat... mam wydać całą kasę z górką bo stan techniczny dobry i nowsze niż mnie stać a poza tym auto nie takie jak chciałem?
Ostatnio zmieniony 04 mar 2015, 13:13 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#14 Post autor: Flora »

u99artur pisze:flora - o! nawet nie wiedziałem, że są różne rodzaje wyświetlacza :)
Jesteś na samym początku długiej drogi, którą jest poszukiwanie odpowiedniego samochodu. Ja na początku również nie wiedziałem o drobnych różnicach w elementach i dopiero przy czwartym oglądanym samochodzie miałem doprecyzowane oczekiwane wyposażenie.

Radziłbym Ci się wstrzymać z zakupem i obejrzeć najpierw kilka Zafir (w komisach), które niekoniecznie chcesz kupić, aby mieć jakiś punkt odniesienia.

Norris podał Ci już namiary na wyświetlacze. Różnice są również w zainstalowanych odbiornikach radiowych, układach chłodzenia oraz drobnych dodatkach, które nie są od razu widoczne, a potrafią znacząco zmienić komfort podróży. Część z nich można wyłapać na podstawie przycisków na panelu środkowym i ikon na zegarach.

Zafira z ogłoszenia jest praktycznie goła i ciężko będzie ją nawet doposażyć po zakupie, ponieważ w tym wariancie nie ma pełnych wiązek między modułami, co znacznie ogranicza dostępne funkcjonalności.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2015, 13:33 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#15 Post autor: norris_85 »

jasne, mnie też drażni ze przyciski w kierownicy nie działają bo mam niefabryczne radio (a jakoś wiecznie brak czasu na zakup interfejsu), klimę też chciałem automatyczną a mam manuala, miał być parktronik a go nie mam, szukałem auta w typowym dla OPC kolorze ardenblau (niebieski) a mam saphireshwarz (czarny). Kupiłem od jednego z forumowiczów ale przynajmniej wiem, że mechanicznie auto mnie nie zaskoczy, a dodatki znajdą się w aucie prędzej czy później.

jednym słowem zakup auta UŻYWANEGO to konieczność pójścia na kompromis.

moje osobiste spostrzeżenie co do tej oferty? ja w tym aucie nie widzę kompromisów (no chyba poza ceną). Goła buda, co najmniej blacharka i lakierowanie do zrobienia (uszkodzenie nie wygląda za poważnie ale kto wie czy tam coś więcej nie poszło :?:) ...

Co do kosztów... zakładając cenę z ogłoszenia to wraz z opłatami urzędowymi koszt wyniesie 21tyś + laweta (nie wiem ile ale w 1tyś raczej się nie zamkniesz, prędzej coś ok 2 tyś) + koszt napraw blacharsko lakierniczych (lekko licząc kolejny 1 tyś) = min 23tyś zł. Co siedzi w silniku? nie wiesz. W tej cenie masz już do wyboru auta pana Andrzeja który cieszy się na naszym forum ogromnym zaufaniem i daje gwarancję. Jeśli to maksymalny budżet na jaki możesz sobie pozwolić (mam nadzieję że doliczyłeś koszta sprowadzenia, rejestracji i pakietu startowego :?:) to może też warto poszukać ZA z końca produkcji na full wypasie?
Ostatnio zmieniony 04 mar 2015, 13:34 przez norris_85, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”