[A] - silnik 1,8 - zawór EGR - czyszczenie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wrc78

#46 Post autor: wrc78 »

właśnie jest na etapie czyszczenia EGR i jest problem bo stopa do której jest przykręcony EGR jest już bardzo wydmuchana i wypalona,nierówna powierzchnia.Problem w tym że jest bardzo słabe dojście do śrub żeby tą stope odręcić a dwa że te śruby są bardzo przerdzewiałe i boje się że moge je ukręcić.Dajcie jakiś sposób na to dziadostwo.help.
Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#47 Post autor: Maćku »

wrc78 pisze:Dzięki Maćku za te informacje,właśnie byłem u mechanika i pytał mnie :) właśnie o te kolory tych kabli od sondy.A jak możesz i jeszcze masz to podaj namiar na sklep gdzie dostałeś tą sondę w tej cenie bo u mnie czyli Starogard Gd. w sklepach mają sondy ale chyba z kosmosu takie drogie :shock:
Ja robię zakupy w firmie Oplex z Łodzi mają całkiem przystępne ceny za Sonde dałem coś koło 320zł z GM oryginalną. Co do tej stopki miałem ten sam problem, ale dało się odkręcić spróbuj zlać jakiś odrdzewiaczem główki śrubek. Ja stopkę chciałem kupić nową lub starą zeszlifować szlifowanie mi powiedzieli 2 płaszczyzn 150 zł :lol: twierdzi że nie ma uchwytu i musi zrobić nowy.... jedyny sposób jak nie chcesz zdejmować to papier ścierny i powolutku się męczyć i szlifować ja tak zrobiłem dwie płaszczyzny i jest :ok: . Jak będziesz wymieniał uszczelkę między EGR'em, a stopką to w ASO mają od ręki (tak było w Wawroszu) i kosztuje coś koło 4.5zł przynajmniej.
Obrazek
wrc78

#48 Post autor: wrc78 »

uszczelke kupiłem już.A wiesz może czy jest jakis sposób na sprawdzenie EGR czy jest sprawny ale już po odkręceniu Go ze stopy.Widziałem filmik jak klient podłancza dwa kabelki pod EGR i pod aku ale dokładnie nie wiem pod który pin podłączył jaki kabel i który do plusa i minusa na aku.Chodzi mi o to żeby ten grzybek się otworzył i żeby to dobrze wyczyścić
Maćku
Zafiromaniak

#49 Post autor: Maćku »

wrc78 pisze:uszczelke kupiłem już.A wiesz może czy jest jakis sposób na sprawdzenie EGR czy jest sprawny ale już po odkręceniu Go ze stopy.Widziałem filmik jak klient podłancza dwa kabelki pod EGR i pod aku ale dokładnie nie wiem pod który pin podłączył jaki kabel i który do plusa i minusa na aku.Chodzi mi o to żeby ten grzybek się otworzył i żeby to dobrze wyczyścić
nie mam pojęcia nie musiałem tego robić, bo mój był i tak do wymiany
Obrazek
Stanek

#50 Post autor: Stanek »

Panowie mam wielką prośbę. Czy któryś z was mógłby wrzucić zdjęcia zaworu EGR ( jego umieszczenia w 1.8 125 km ). Fotki, które są już w tym temacie nie otwierają się. Z góry dzięki :piwo:
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#51 Post autor: janekW67 »

Stanek pisze:Panowie mam wielką prośbę. Czy któryś z was mógłby wrzucić zdjęcia zaworu EGR ( jego umieszczenia w 1.8 125 km ). Fotki, które są już w tym temacie nie otwierają się. Z góry dzięki :piwo:
W tym silniku nie ma EGR-a.
Oczywiście!
Stanek

#52 Post autor: Stanek »

janekW67 pisze:
Stanek pisze:Panowie mam wielką prośbę. Czy któryś z was mógłby wrzucić zdjęcia zaworu EGR ( jego umieszczenia w 1.8 125 km ). Fotki, które są już w tym temacie nie otwierają się. Z góry dzięki :piwo:
W tym silniku nie ma EGR-a.
Ok. Dzięki za info :)
wrc78

#53 Post autor: wrc78 »

czy zaślepienie EGR-a załatwi problem na wieki,czy wiążą się z tym jakieś problemy w przyszłości mówię tu o X18XE1
Awatar użytkownika
fiolet
Bywalec
Imię: Mirek
Auto: Zafira A 1,8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1

#54 Post autor: fiolet »

Witam ;-) Silnik Z18XE1. Od kilku miesięcy Zośka zaczęła więcej pożerać paliwa ale zwaliliśmy to na niskie temperatury. Jakieś dwa tygodnie temu zaczęła migać zaś przeklęta kontrolka silnika. I tak coraz dłużej się świeciła aż przestała gasnąć i świeci non-stop :-(. Zośka idzie ładnie, odpala bez problemu jedynie zaraz po zapaleniu wchodzi na na chwilkę na wysokie obroty po czym po przygazowaniu obroty spadają i dalej jest ok. Niestety nie mogę napisać w jakie obroty wchodzi bo obrotomierz się zaciął na 3.5 i wskazuje od 3,5-do full.
Dzisiaj była na kompie i wskazało kod 0408 układ recyrkulacji spalania. Dodam, że kilka miesięcy temu zawór EGR był czyszczony ale bez wymiany uszczelki. I zastanawiamy się nad tym czy od razu wymieniać cały na nowy czy jeszcze raz spróbować wyczyścić wraz z wymianą uszczelki? Przepływomierz był wymieniony na nowy a przepustnica przy okazji szukania usterki przepływomierza czyszczona była ok 2,5 roku temu. Czyścić ponownie czy tylko skupić się na razie na samym zaworze EGR?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2015, 22:00 przez fiolet, łącznie zmieniany 1 raz.
Maćku
Zafiromaniak

#55 Post autor: Maćku »

na razie skup się na EGR, a potem lecim dalej jak nic nie związane z EGR ;) bynajmniej kod ewidentnie wskazuje na zawór
Obrazek
wrc78

#56 Post autor: wrc78 »

Witam na forum.Czy numer jakiegokolwiek błędu będę widział na wyświetlaczu w samochodzie czy te numery błędów są wyswietlane na komputerze podpiętym pod ręcznym hamulcem w kostce?
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#57 Post autor: janekW67 »

wrc78 pisze:Witam na forum.Czy numer jakiegokolwiek błędu będę widział na wyświetlaczu w samochodzie czy te numery błędów są wyswietlane na komputerze podpiętym pod ręcznym hamulcem w kostce?
Na kompie,Kolego!
Oczywiście!
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008

#58 Post autor: Tunio999 »

wrc78 pisze:Witam na forum.
Witamy się tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42 :>
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
wrc78

#59 Post autor: wrc78 »

mam pytanie, ile jest sond w modelu X18XE1?
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#60 Post autor: janekW67 »

wrc78 pisze:mam pytanie, ile jest sond w modelu X18XE1?
Jedna.
Oczywiście!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”