Piotrze,PiotrWie pisze:nie chcę się sądzić o uprawnienia gwarancyjne - serwisy szukają bardzo dziwnych pretekstów by nie uznać roszczeń gwarancyjnych.
Zapewniam Cię, że w karcie gwarancyjnej nie znajdziesz ani słowa n.t utraty gwarancji z powodu instalacji tempomatu.
W dodatku instalujesz nie jakieś wynalazki/samoróbki tylko oryginalne części GM.
Tenże GM przewiduje dołożenie tempomatu skoro wkłada wiązkę, czujnik przy sprzęgle, a programowanie komputera jest w cenniku usług.
W poprzedniej Zafirze tempomat robiłem poza ASO. Czujnik był, manetkę dokupiłem i zainstalowałem. Zapłaciłem tylko za opcom.
W nowej, odebranej w sierpniu - czujnik o dziwo też był (mimo, że silnik benzynowy), manetkę kupiłem na wolnym rynku (poza ASO). Zleciłem robotę chłopakowi z opcomem.
Tu był mały zgrzyt bo mam nowy zestaw wskaźników (z tym cholernym ekonomizerem) i opcom nie dał rady.
Pojechałem do innego z techem - zaktywował czujnik i manetkę - też nie dał rady ze wskaźnikiem. Tempomat działał, ale nie świecila się kontrolka.
Przy okazji wymiany oleju w ASO - zleciłem aktywację wskaźnika.
Pozycja na fakturze - diagnostyka komputerowa. 150 zł i wszystko działa.
Jeżeli mimo wszystko boisz się, a tempomat jest Ci potrzebny - zawsze możesz przed wizytą w ASO wymienić na chwilę manetkę na standardową. Zajmie ci to 3 minuty (słownie trzy). I nikt nie będzie dłubał w komputerze, żeby Cię "przyłapać" za nielegalość. Możesz być spokojny.