[B]Wymiana - naprawa mieszka dźwigni zmiany biegów
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
dzięki
po drodze znalazłem coś takiego na forum astry, może się przyda;
http://www.astrah.pl/viewtopic.php?f=19&t=105
po drodze znalazłem coś takiego na forum astry, może się przyda;
http://www.astrah.pl/viewtopic.php?f=19&t=105
- rafant4011
- Zafiromaniak
nie poszłodarek_s pisze:Ja zdejmowalem pierwszy raz moze byc ciezko trzeba próbowac krecić na boki i jak sie ruszy ciągnąc do góry.U mnie poszło.
ma ktoś inne pomysły??
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 21:02 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czy tak mozna zrobic w zafirze ale w astrze h tez nie chciało pójśc,mieszek do góry odkreca sie cztery sruby odpina zaczep linki i caly pret razem z gałką idzie do góry.Potem go w imadło na dolną część galki 2 listewki to złapać zabką hydrauliczną i wystarczy chwila aby zruszyć.Gałke juz mozna bedzie zdjąc reką.
- rafant4011
- Zafiromaniak
1 czy ten patent dotyczy ZB?darek_s pisze:mieszek do góry odkreca sie cztery sruby odpina zaczep linki i caly pret razem z gałką idzie do góry
2 jeśli tak to czy po odpięciu linek nie rozreguluje mi się zmiana biegów po złożeniu z powrotem w całość?
3 gałka od insygni pasowała by?? ewentualnie od Zafiry C cały lewarek, sprawdzał ktoś?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2015, 15:34 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
Udało się zdjąć gałkę- kręciłem na boki a potem w górę darek_s, dzięki Było ciężko ale poszło!
nadal mnie interesuję czy gałka od insygni lub ZC podejdzi do ZB. Ewentualnie co myślicie o obszyciu skórą gały??
A tak wygląda mój nowy mieszek, dałem jaśniejszą skórę (pasuje pod panel środkowy) i białą nitkę (pasuje pad nitkę w fotelach i boczkach)
nadal mnie interesuję czy gałka od insygni lub ZC podejdzi do ZB. Ewentualnie co myślicie o obszyciu skórą gały??
A tak wygląda mój nowy mieszek, dałem jaśniejszą skórę (pasuje pod panel środkowy) i białą nitkę (pasuje pad nitkę w fotelach i boczkach)
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
Rozumiem, że mieszek ze sreberkiem wchodzi na wcisk, a gałka ściągamy na siłę do góryrafant4011 pisze:Udało się zdjąć gałkę- kręciłem na boki a potem w górę darek_s, dzięki Było ciężko ale poszło!
ObrazekObrazek
Mam zamiar wymienić na nowszy, więc spróbuję się z tym pomęczyć.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Utknąłem przy wyrwaniu gałki i próbie zsunięcia tego (...) białego pierścienia. Gałka kręci się i schodzi ale mam obawy co do mechanizmu wrzucania wstecznego. Nie urwę czegoś jak dalej będę ją ściągał? Mam stresa. Co do białego pierścienia to może ktoś wymyślił jakiś patent? Płaski wkrętak wpadł mi do środka i musiałem pół samochodu rozkręcać, żeby go wyciągnąć. Żeby się nie powtórzyło włożyłem do środka dwie reklamówki. Wygląda to ...oryginalnie i na dłużą metę tak nie może być. Dziś podejście drugie. Na start napar z melisy...
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Może autorka pomoże w tej sprawie: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=19442tomtom pisze:Utknąłem przy wyrwaniu gałki i próbie zsunięcia tego (...) białego pierścienia. Gałka kręci się i schodzi ale mam obawy co do mechanizmu wrzucania wstecznego. Nie urwę czegoś jak dalej będę ją ściągał? Mam stresa. Co do białego pierścienia to może ktoś wymyślił jakiś patent? Płaski wkrętak wpadł mi do środka i musiałem pół samochodu rozkręcać, żeby go wyciągnąć. Żeby się nie powtórzyło włożyłem do środka dwie reklamówki. Wygląda to ...oryginalnie i na dłużą metę tak nie może być. Dziś podejście drugie. Na start napar z melisy...
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Po 2 dniach walki udało się!!! Wszystko robione zgodnie z opisem, nierówna walka z białym pierścieniem i zwycięstwo. Narzędziem, które posunęło sprawę do przodu był płaski kluczyk, dostarczany chyba z meblami w kartonie. Do opisu bym mimo wszystko dodał: włóż do dziury po mieszku cokolwiek, żeby później nie szukać tego co wpadnie do środka. Życzę powodzenia i wytrwałości
Aha, instrukcja używania kluczyka: wkładać pomiędzy biały a srebrny pierścień (jak w opisie) ale tym płaskim końcem. Umożliwia to mocny i pewny chwyt. Białe draństwo zaskoczyło zdumiewająco łatwo.
Aha, instrukcja używania kluczyka: wkładać pomiędzy biały a srebrny pierścień (jak w opisie) ale tym płaskim końcem. Umożliwia to mocny i pewny chwyt. Białe draństwo zaskoczyło zdumiewająco łatwo.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2015, 07:59 przez tomtom, łącznie zmieniany 1 raz.