[B] - u99artur - Zafia B benzyna 1.8 140KM

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#16 Post autor: Luko »

Fajniutkie auto, gratuluję zakupu i wielu bezawaryjnych km życzę :) :piwo:
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...

u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#17 Post autor: u99artur »

Zafek80 pisze:Na LPG patrz w perspektywie inwestycji która w przyszłości będzie przynosić oszczędności. Coś jak wymiana tradycyjnych żarówek na ledowe ;)
Po prostu znika problem liczenia wyjazdów - trzeba/chcesz jechać ? Jedziesz...
z tym , że to nie jest tak że ja trzymam dodatkowe pieniądze na koncie i żyłuję na LPG ;) ja tej kasy po prostu nie mam :)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#18 Post autor: Piasek »

A kto ją ma po zakupie auta. Wszelkie "kiszonkowe" i tak utoną w tzw. pakiecie startowym.

u99artur
Mieszkaniec
#19 Post autor: u99artur »

dlatego o LPG nawet nie myślę na razie :)

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#20 Post autor: rafant4011 »

ale jak ktoś już tu powiedział myśl perspektywicznie, bo na bene będziesz cały czas wydawał sporo forsy i na instalke nie odłożysz i koło się zamyka.
a ta kto raz zaboli i spokój. może pomyśl o pożyczce w rodzinie(brat, siostra, szwagier, szwagierka lub rodzice jeśli są) o takie najlepiej(choć nie zawsze) bo bez % i na dogodnych ratach do spłaty..

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#21 Post autor: chabretti »

Gratulacje. Fajne sreberko. Zadowolenia i bezawaryjności :f1:

u99artur
Mieszkaniec
#22 Post autor: u99artur »

rafant4011 pisze: może pomyśl o pożyczce w rodzinie(brat, siostra, szwagier, szwagierka lub rodzice jeśli są) o takie najlepiej(choć nie zawsze) bo bez % i na dogodnych ratach do spłaty..
W tym sęk, że własnie równowartość instalacji musiałem pożyczyć od Szwagra na wszystkie opłaty, bo na Zośkę miałem, ale opłąty, plus ubezpieczenie OC/AC to wszystko trochę wychodzi a jeszcze dla pewności niedługo będę rozrząd robił ;)

Ile dobra instalacja kosztuje do tego samochodu? 3-4tys? gdzie baniak wkładają?

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#23 Post autor: rafant4011 »

swoje pytania zadaj tutaj... lub poczytaj to na pewno coś znajdziesz dla siebie- temat obszerny kolega cns80 ma spore doświadczenie
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8610
:piwo:
w tym temacie możesz się pochwalić instalacją jak ją zamontujesz.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2015, 08:41 przez rafant4011, łącznie zmieniany 2 razy.

u99artur
Mieszkaniec
#24 Post autor: u99artur »

dobra, na razie muszę się "odkuć" po zakupie ;) może na jesień coś pomyślę... muszę się zorientować kto w Gorzowie zna się na robocie i ile za to chce - czytanie 40 stron porad jak się na tym nie znam i tak mi niewiele pomoże ;)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#25 Post autor: Piasek »

Ja płaciłem 2800 a zbiornik masz podwieszany w miejscu koła zapasowego.
Co do kosztów jakie ponosisz - popełniłeś klasyczny błąd kupującego:
zamiast rozdzielić kasę którą miałeś:
na auto + koszty urzędowe + pakiet startowy rzuciłeś się na auto za wszystko co miałeś zapominając o całej reszcie...
A może trzeba było jednak rok czy 2 latka starszą ZA... która byłaby już z instalacją LPG a często jedynym wydatkiem poza ceną auta to opłata za zmianę tablic. Mało to takich jeździ u nas na forum...
Tutaj jak bumerang wraca temat "cudów z zachodu" bo polak zawsze szuka najmłodszego i najnowszego auta za posiadane pieniądze - zamiast szukać dobrego samochodu - i takie dostaje. Powypadkowe, cofane, kombinowane na które wywala 100% tego co miał zapominając że skarbonka to się dopiero otworzyła i koszty to się dopiero zaczną...

u99artur
Mieszkaniec
#26 Post autor: u99artur »

Zafek - ZA nie wchodziła w grę... jest... nie obrażając jej właścicieli okropna w środku :( brzydsza od mojej 18 letniej Astry ;) samochód to nie tylko kółka i kierownica do przemieszczania się, bo tak to by każdy kupował Dacię :)

Moja astra mimo, że 1.6 to w tym wieku już wciąga w mieście zimą koło 9-10... jak mi Zafka wciagnie 11 to nie jest wielka różnica... a zdecydowałem się wydać tyle bo kupowałem u Pana Andrzeja a z tego co wiem to raczej skarbonki to nie są :)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#27 Post autor: Piasek »

Każda to skarbonka - od niego niekombinowane ale gwarancji Ci człowiek nie da za za 2-3 miechy nie padnie akumulator i się zaczyna...
ZA jest okropna trzeba przyznać :lol:

u99artur
Mieszkaniec
#28 Post autor: u99artur »

aj, tak to nie można w takim razie patrzeć - jeździ się samochodem to trzeba zawsze coś zapłacić (niestety), kupowałem nie z widzimisia tylko moim złomkiem już w trasę boję się jechać a będę potrzebował niedługo, padło na ZB, padło na tą i jakoś muszę sobie radzić, gaz to oszczędność, ale nie rzecz niezbędna, poza tym potem z kołem nie ma co zrobić ;)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#29 Post autor: Piasek »

Kupujesz dobiegówkę i nie ma problemu z miejscem. :)
Ludzie nieprzekonani do gazu zawsze używają argumentu "zawalonego bagażnika" przez butlę albo zapas i ograniczonej pojemności przez to.
Kurna u minie w obydwu wożę pełnowymiarowy zapas w bagażniku. W 99% przypadków i tak w bagażniku to jedyna rzecz jaka się znajduje bo jest totalnie pusty. A wszyscy ci co na to narzekają to skończone fleje wożące wysypisko śmieci w bagażniku i tyle.
W syt. kiedy musiałem się spakować na wyjazd nie stanowiło najmniejszego problemu załadowanie kpl tobołów od 4 dorosłych i dziecka... na tydzień !! W kabinie samochodu był tylko nieduży plecak z kanapkami i kawą w termosie.
Używamy argumentu bagażnika jakbyśmy codziennie metry sześcienne ładunków przewozili a tak naprawdę potrzebujemy go wykorzystać może raz w roku. Przez resztę czasu wozimy metry sześcienne śmieci albo powietrza.

u99artur
Mieszkaniec
#30 Post autor: u99artur »

na co dzień faktycznie może sobie jeździć, ale na co dzień to się koła nie przebijają, jakby nawet w mieście mi się przebiło to ciul, zepcham gdzieś i potem wymienię... ale jak jedziesz zawalony na wakacje to już gorzej ;) albo w 7 osób ;) to już najgorzej ;) i znając prawa Murphy'ego własnie wtedy strzeli opona :)

ale to zawsze jakoś sobie można radzić - będę myślał w późniejszym terminie nad tym gazem ;) kto wie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”