[A] - silnik 1,8 - zawór EGR - czyszczenie
Moderator: Sebu$
-
wrc78
właśnie jest na etapie czyszczenia EGR i jest problem bo stopa do której jest przykręcony EGR jest już bardzo wydmuchana i wypalona,nierówna powierzchnia.Problem w tym że jest bardzo słabe dojście do śrub żeby tą stope odręcić a dwa że te śruby są bardzo przerdzewiałe i boje się że moge je ukręcić.Dajcie jakiś sposób na to dziadostwo.help.
-
Maćku
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
Ja robię zakupy w firmie Oplex z Łodzi mają całkiem przystępne ceny za Sonde dałem coś koło 320zł z GM oryginalną. Co do tej stopki miałem ten sam problem, ale dało się odkręcić spróbuj zlać jakiś odrdzewiaczem główki śrubek. Ja stopkę chciałem kupić nową lub starą zeszlifować szlifowanie mi powiedzieli 2 płaszczyzn 150 złwrc78 pisze:Dzięki Maćku za te informacje,właśnie byłem u mechanika i pytał mniewłaśnie o te kolory tych kabli od sondy.A jak możesz i jeszcze masz to podaj namiar na sklep gdzie dostałeś tą sondę w tej cenie bo u mnie czyli Starogard Gd. w sklepach mają sondy ale chyba z kosmosu takie drogie
-
wrc78
uszczelke kupiłem już.A wiesz może czy jest jakis sposób na sprawdzenie EGR czy jest sprawny ale już po odkręceniu Go ze stopy.Widziałem filmik jak klient podłancza dwa kabelki pod EGR i pod aku ale dokładnie nie wiem pod który pin podłączył jaki kabel i który do plusa i minusa na aku.Chodzi mi o to żeby ten grzybek się otworzył i żeby to dobrze wyczyścić
-
Maćku
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
nie mam pojęcia nie musiałem tego robić, bo mój był i tak do wymianywrc78 pisze:uszczelke kupiłem już.A wiesz może czy jest jakis sposób na sprawdzenie EGR czy jest sprawny ale już po odkręceniu Go ze stopy.Widziałem filmik jak klient podłancza dwa kabelki pod EGR i pod aku ale dokładnie nie wiem pod który pin podłączył jaki kabel i który do plusa i minusa na aku.Chodzi mi o to żeby ten grzybek się otworzył i żeby to dobrze wyczyścić
-
Stanek
-
Stanek
-
wrc78
- fiolet
- Bywalec
- Imię: Mirek
- Auto: Zafira A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Witam ;-) Silnik Z18XE1. Od kilku miesięcy Zośka zaczęła więcej pożerać paliwa ale zwaliliśmy to na niskie temperatury. Jakieś dwa tygodnie temu zaczęła migać zaś przeklęta kontrolka silnika. I tak coraz dłużej się świeciła aż przestała gasnąć i świeci non-stop :-(. Zośka idzie ładnie, odpala bez problemu jedynie zaraz po zapaleniu wchodzi na na chwilkę na wysokie obroty po czym po przygazowaniu obroty spadają i dalej jest ok. Niestety nie mogę napisać w jakie obroty wchodzi bo obrotomierz się zaciął na 3.5 i wskazuje od 3,5-do full.
Dzisiaj była na kompie i wskazało kod 0408 układ recyrkulacji spalania. Dodam, że kilka miesięcy temu zawór EGR był czyszczony ale bez wymiany uszczelki. I zastanawiamy się nad tym czy od razu wymieniać cały na nowy czy jeszcze raz spróbować wyczyścić wraz z wymianą uszczelki? Przepływomierz był wymieniony na nowy a przepustnica przy okazji szukania usterki przepływomierza czyszczona była ok 2,5 roku temu. Czyścić ponownie czy tylko skupić się na razie na samym zaworze EGR?
Dzisiaj była na kompie i wskazało kod 0408 układ recyrkulacji spalania. Dodam, że kilka miesięcy temu zawór EGR był czyszczony ale bez wymiany uszczelki. I zastanawiamy się nad tym czy od razu wymieniać cały na nowy czy jeszcze raz spróbować wyczyścić wraz z wymianą uszczelki? Przepływomierz był wymieniony na nowy a przepustnica przy okazji szukania usterki przepływomierza czyszczona była ok 2,5 roku temu. Czyścić ponownie czy tylko skupić się na razie na samym zaworze EGR?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2015, 22:00 przez fiolet, łącznie zmieniany 1 raz.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Na kompie,Kolego!wrc78 pisze:Witam na forum.Czy numer jakiegokolwiek błędu będę widział na wyświetlaczu w samochodzie czy te numery błędów są wyswietlane na komputerze podpiętym pod ręcznym hamulcem w kostce?
Oczywiście!
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witamy się tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42 :>wrc78 pisze:Witam na forum.
- Albert Einstein