[A] Problemy z użytkowaniem tylnej wycieraczki

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#76 Post autor: Luko »

Jeśli popracujesz nad tym wcześniej WD-40 i poruszasz trochę ramieniem od czasu do czasu to na pewno puści bez ściągacza specjalnego. Ewentualnie z pomocą kawałka szmatki i drewna zrobić podpórkę na dźwignię z klucza/śrubokręta i też powinno pójść ok.
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy

#77 Post autor: janekW67 »

robert1979gl pisze:Jak wiecie zakupiłem zafirę :D coraz bardziej mi sie podoba, co prawda ma troszkę wad i tzreba o nią zadbać ale do rzeczy, tylne ramie wycieraczki było złamane dostałem od sprzedającego nową wycieraczkę, i treaz powstał problem z wymianą wykręciłem srubkę ale jak zdjąc pozostałość starego ramienia za cholere nie chce drgnąć rusza się z całą ośką silnika wycieraczki. macie na to jakieś patenty
Dwa młotki i energicznie,ale z wyczuciem uderzyć.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, 09:00 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście!

robert1979gl
Mieszkaniec
Imię: Robert
Auto: Opel
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#78 Post autor: robert1979gl »

jeszcze powiedz jak młotki umieścić w jakich punktach

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy

#79 Post autor: janekW67 »

Jeden młotek przystaw do trzpienia i mocno trzymaj,a drugim uderz.
Oczywiście!

luk-asz

#80 Post autor: luk-asz »

Najlepszy będzie ściągacz trzy ramienny,schodzi bez problemu nawet najbardziej zapieczone ramię,młotkami i szarpaniem możesz połamac uchwyty silniczka wycieraczek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#81 Post autor: Bodek »

luk-asz pisze:Najlepszy będzie ściągacz trzy ramienny,schodzi bez problemu nawet najbardziej zapieczone ramię,młotkami i szarpaniem możesz połamac uchwyty silniczka wycieraczek
Zawsze można użyć czegoś takiego ;)

Obrazek - koszt około 25zł
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#82 Post autor: kibic997 »

wymieniłem wycieraczkę z tyłu bo mi nie zbierała jak należy-gumka poszarpana była.
Dałem nową motgum i wyciera dobrze z jednym ale...
nie dociska jak nalezy w górnej części szyby-ok 10 cm pozostaje bez wycierania.
tylko góra-boki wyciera ok,na górze jak wiadomo szyba jest wygięta i tam nie sięga.
ramię wycieraczki już jest zrobione u mechanika-naciągnięta sprężyna,ale i tak nie wyciera tam... :?:

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#83 Post autor: GOTI »

kibic997 pisze:wymieniłem wycieraczkę z tyłu bo mi nie zbierała jak należy-gumka poszarpana była.
Dałem nową motgum i wyciera dobrze z jednym ale...
nie dociska jak nalezy w górnej części szyby-ok 10 cm pozostaje bez wycierania.
tylko góra-boki wyciera ok,na górze jak wiadomo szyba jest wygięta i tam nie sięga.
ramię wycieraczki już jest zrobione u mechanika-naciągnięta sprężyna,ale i tak nie wyciera tam... :?:
Może ten sposób pomoże: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ycieraczki ;)
Obrazek

vojti

#84 Post autor: vojti »

WW mojej Zofiji był pęknięty jeden z elementów mocujących do klapy i objawy były podobne.

Emilson
Debiutant
Imię: Emil
Auto: Zafira A 1.8 Comfort
Oznaczenie silnika: Z18XE
#85 Post autor: Emilson »

Ja kupiłem na popularnym serwisie aukcyjnym wcześniej wspomnianą wycieraczkę z ramieniem metalowym. Efekt? Super. Nawet na zwykłej wycieraczce przegubowej zmiata całą szerokością pióra. Może wygląda mniej estetycznie niżeli plastik, ale chodzi o działanie. BTW ściągacz fajna rzecz. niestety mój nie sprawdził się w 100% gdyż przy zdejmowaniu połamał ramie, ale metalowej tulejki nie zdjął. Czyli bez szlifierki ani rusz. Bynajmniej ok 50-60 zł za ramię i widzę w deszczu przez wsteczne lusterko co się dzieję za autem :lol:

Awatar użytkownika
murderbydolly
Debiutant
Imię: ARTUR
Auto: Zafira A 1.8 16v//VECTRA B 2.0 16v
#86 Post autor: murderbydolly »

otwór do mocowania to stożek, a są dwa rodzaje tego otworu 8x10 mm i 6X8 mm - bardziej popularny...chodzi mi tu o wycieraczki metalowe...bo plastiki łamią się jak zapałki...

logicznie rzecz biorąc 6x8 wejdzie płyciej w związku z tym będziemy mieli mniej miejsca na nakrętkę do mocowania...8x10 pozostawi nam więcej gwintu na nakrętkę, ale czy w związku z tym nie będzie miała zbyt dużo luzu ??? czy bezpieczniej wziąć tą 6x8 "bardziej popularną" ???
LKR - Lubelski Kierowca Rajdowy

Press
Debiutant
Imię: Grzegorz
Auto: Opel Zafira A 1,8 PB+LPG
#87 Post autor: Press »

Kupiłem dzięki namiarom od Emilsona metalowe ramię razem z piórem. Działa super. Nigdy nie było lepiej. Wcześniej założyłem oryginalne ramię z tworzywa. Zbierało beznadziejnie i pękło na mrozie po 3 dniach. Teraz wszystko jest OK.

Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#88 Post autor: Aliass »

Press pisze:Kupiłem dzięki namiarom od Emilsona metalowe ramię razem z piórem. Działa super. Nigdy nie było lepiej. Wcześniej założyłem oryginalne ramię z tworzywa. Zbierało beznadziejnie i pękło na mrozie po 3 dniach. Teraz wszystko jest OK.
Nie Ty pierwszy tak miales i napewno nie jestes ostatni ;)
Obrazek

Skasowany użytkownik 8511

#89 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Po prostu plastikowe ramię tylko ładnie wygląda i tylko tyle ,a metalowe spełnia swoją funkcję

Skasowany użytkownik 6483

#90 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Ja mam plastykowe ramię wycieraczki już od ok 8 mcy i sprawuje sie w miarę dobrze. mam na myśli skuteczność zbierania wody z szyby. Ale jakość działania jest na odpowiednim poziomie. :) . Wiadomo ,że metalowe ramię gwarantuje odpowiedni docisk i skuteczność ale akuraz pokusiłem sie na plastykowe i póki mi nie padnie , zmieniać nie będę :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”