Skrzynka bezpieczników / BSI tył

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
sergiu

Skrzynka bezpieczników / BSI tył

#1 Post autor: sergiu »

Czytał szukał i nie znalazł :) standardowe przywitanie nowego w jego pierwszym poście :lol:

Czytałem, szukałem i zdjęcia oglądałem skrzynek jakie posiadacie i pełny optymizmu poszedłem zobaczyć co u mnie siedzi.. i tu niespodzianka, gdyż mam skrzynkę w "wersji A" - wedle instrukcji.

Pierwsze pytanie WTF?? natomiast drugie już konkretniejsze: Cokolwiek da się z tym zrobić? pytam pod kątem programowania w O-C? Może warto rozejrzeć się za czymś na wymianę, czy posiadam aż takiego golasa że nie ruszy go nic?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 13:51 przez sergiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

Nie do końca rozumiem o co konkretnie chodzi koledze :mysli:

Faktycznie ten rodzaj skrzynki tzw. wersja A, występuje w bardzo słabych wersjach wyposażeniowych...
sergiu pisze:Cokolwiek da się z tym zrobić?
ze skrzynką???
sergiu pisze:czy posiadam aż takiego golasa że nie ruszy go nic?
a co chcesz "ruszyć" ????

PS.: Podaj swój VIN tutaj: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17667 a dowiesz się co masz na wyposażeniu i przy okazji jaki masz typ silnika ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
sergiu

#3 Post autor: sergiu »

Tunio, chodzi mi o możliwości programowania różnych udogodnień typu domykanie szyb pilotem. Jeżeli dobrze doczytałem, wiąże się to właśnie z tą magiczną skrzyneczką.
A może da się bezproblemowo wymienić?- oczywiście uwzględniając wylogowania. ale pewnie nie mam wiązek przewodów :/

Thx za link do zVINowania
drahe
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: drahe »

W twoim przypadku najprościej kupić sobie alarm z funkcją domykania szyb.
Dołożenia rec-a całkowicie nieopłacalne wiąże się z wymianą głównych wiązek elektrycznych czyli rozprucie połowy auta.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
sergiu

#5 Post autor: sergiu »

I tego właśnie się obawiałem. Nie pozostaje nic innego jak narazie się wstrzymać z takimi pomysłami. Chociaż auto zamykania drzwi przy zadanej prędkości trochę brakuje :/
sergiu

#6 Post autor: sergiu »

_model_ pisze:Zośka Z19DT 2006r. Skrzynka tylna bezpieczników wersja A. Czy w tym przypadku występuje moduł tylny REC??
Bo OPCOM pokazuje jak na screenie...

Przez to nie moge ustawić wariantu 5 dla świateł dziennych tylko max. wariant 3...
Obrazek
Wersja A to golas pod względem dodatków. Mam to samo.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ht=#225640
Ostatnio zmieniony 23 mar 2017, 14:30 przez sergiu, łącznie zmieniany 1 raz.
_model_

#7 Post autor: _model_ »

Czyli blokady drzwi po ruszeniu i wariantu 5 świateł dziennych sobie nie uruchomię...
A szkoda, bo ciężko po 3 latach przyzwyczaić mi się do włączania świateł...
sergiu

#8 Post autor: sergiu »

No nie :(
pozostaje ci guziczek do zamykania drzwi :mrgreen:
_model_

#9 Post autor: _model_ »

sergiu pisze:No nie :(
pozostaje ci guziczek do zamykania drzwi :mrgreen:
Tak wiem, ale za to podziękuje... Teraz ciężko pamiętać o włączeniu świateł a co dopiero o ryglowaniu drzwi...
No nic trzeba będzie z tym żyć.
A swoją drogą taka wersja bida, a Holender ją sobie ładnie doposażył w salonie (navi, bluetooth, hak, tempomat)...
Ostatnio zmieniony 21 mar 2015, 12:10 przez _model_, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#10 Post autor: Flora »

Nie poddawaj się i zajrzyj do UECa :>
Ryglowania nie uruchomisz, ale światła dzienne jak najbardziej.
rostex

#11 Post autor: rostex »

Ja nie mam RECa i w UEC ustawiłem sobie wariant 1. W tym wariancie światła mijania zapalają się po uruchomieniu silnika, czyli tak jak w 5 wariancie gdy ma się REC.
Hak masz pewnie akcesoryjny, bo gdyby był fabryczny to REC by był.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2017, 22:11 przez rostex, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”