Sprzedam Opel Zafira A 2002r.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
robert_0886

Sprzedam Opel Zafira A 2002r.

#1 Post autor: robert_0886 »

Koledzy,znalazłem coś takiego:
http://olx.pl/oferta/sprzedam-opel-zafi ... 2baaf73f0a
Oferta prywatna,podobno jedynie do wymiany czujnik położenia wału i niedługo amortyzatory.
Proszę o opinie.

Obrazek

Na tej aukcji są trochę lepsze zdjęcia: http://allegro.pl/opel-zafira-a-2002r-i5197955328.html
Ostatnio zmieniony 24 mar 2015, 16:05 przez robert_0886, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#2 Post autor: miodzik »

robert_0886 pisze:Koledzy,znalazłem coś takiego:
http://olx.pl/oferta/sprzedam-opel-zafi ... 2baaf73f0a
Oferta prywatna,podobno jedynie do wymiany czujnik położenia wału i niedługo amortyzatory.
Proszę o opinie.
Robert do tego auta załóż może osobny temat. Tak mamy tutaj przyjęte ;)

Co do auta od razu Ci powiem, że położysz 8k na stole i jest Twoja.
Wersja wyposażenia dobra. Amorki to nie wielki wydatek tak samo czujnik położenia wału co jest często pasującą sie duperelą ale całe szczęście tanią.

Zweryfikuj oczywiscie czy nic wiecej nie ma do robienia.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#3 Post autor: Bodek »

Temat wydzieliłem ;)

Fotki - porażka - nie wiadomo co napisać ;)

Najlepiej widać na fotce z kierownicą :lol:
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

robert_0886

#4 Post autor: robert_0886 »

Panowie dzięki za wydzielenie tematu.Facet stwierdził,że 2 tyg.temu wyskoczył mu Check Engine na desce i mechanik stwierdził awarie tegoż czujnika.Jesli to drobnostka to czemu mechanik tego nie zrobił?Jutro podjadę obejrzeć tą Zosię,poproszę o VIN,numer błędu który zdiagnozował mechanik.
Biorę ze sobą moją rozsądną żonę,bo ja pewnie będę się zachowywał jak 10-letnie dziecko widzące nowy modelik Burago ;)

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#5 Post autor: Czesław »

robert_0886 pisze:Biorę ze sobą moją rozsądną żonę,bo ja pewnie będę się zachowywał jak 10-letnie dziecko widzące nowy modelik Burago ;)
Bardzo rozsądna decyzja :ok:
Ostatnio zmieniony 23 mar 2015, 21:30 przez Czesław, łącznie zmieniany 1 raz.
czesiek_ze

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#6 Post autor: Maćku »

Fotki tragiczne faktycznie nic nie idzie stwierdzić :/

Przynajmniej gość nie ściemnia, że wsio jest Ok spróbuj od niego wyciągnąć co i kiedy wymieniał czy ma jakieś rachunki na to... powiedz mu, że jesteś z daleka i chciałbyś uzyskać jak najwięcej info by nie robić tyle km bez potrzeby ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#7 Post autor: miodzik »

Robert jak bedziesz oglądał i nawet jak Ci sie spodoba ale jej jeszcze nie weźmiesz od razu to zrób dla nas fotki z wnętrza i wstaw na forum.

Interesuje mnie jak wyglądają ogumienia na pedalach, kierownica, lewarek zmiany biegów, siedzisko kierowcy, bok u drzwi kierowcy, nawet sama konsola.

Zajrzyj koniecznie pod spod auta. Zrób nawet telefonem kilka ujęć i sprawdź na spokojnie czy ruda sie gdzies nie pojawia.

Podczas jazdy testowej sprawdź tor jazdy czy nie znosi auta gdzies na boki, czy nie szarpie kierownica przy rożnych prędkościach. Zrób test hamowania awaryjnego i zobacz jak sie auto bedzie zachowywało w czasie hamowania.

Dowiedz sie dlaczego właściciel nie wymienił czujnika. To nie jest wielki wydatek a dla mechanika jest to tylko troche pracy.

Dobrze ze sprzedawca nie ściemnia co do stanu auta. Jest to podstawa do zabicia ceny.

Powodzenia!

I daj znac jak ci poszło ;)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2015, 06:24 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
moja Zafira
Obrazek

robert_0886

#8 Post autor: robert_0886 »

Dzwoniłem do właściciela Zosi w sprawie tego czujnika,ten mankament nie dawał mi spokoju.Według jego opowieści błąd wyskakuje co jakiś czas,auto od razu przechodzi w tryb serwisowy,obrotomierz się wyłącza.Nie pamięta,jaki jest kod błędu ale zapowiedział,że jak przyjadę to może podpiąć Zosię pod program i znajdzie ten błąd,tylko skoro teraz jest wszystko OK z tym czujnikiem to czy oprogramowanie go wykryje? Zaczynam mieć mieszane uczucia...

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#9 Post autor: miodzik »

robert_0886 pisze:Dzwoniłem do właściciela Zosi w sprawie tego czujnika,ten mankament nie dawał mi spokoju.Według jego opowieści błąd wyskakuje co jakiś czas,auto od razu przechodzi w tryb serwisowy,obrotomierz się wyłącza.Nie pamięta,jaki jest kod błędu ale zapowiedział,że jak przyjadę to może podpiąć Zosię pod program i znajdzie ten błąd,tylko skoro teraz jest wszystko OK z tym czujnikiem to czy oprogramowanie go wykryje? Zaczynam mieć mieszane uczucia...
Tak, Robert, program go wykryje. Błąd będzie siedział w pamięci. Możesz równie dobrze spisać ten błąd. Sprawdzimy co on dokładnie oznacza.

Jeżeli jest to czujnik to błąd będzie się pojawiał okresowo. Nie koniecznie będzie występował stale. Aż padnie całkiem, wtedy auta się nie uruchomi.

Dla Ciebie najważniejsze, aby auto było bezwypadkowe.
Czujnik i amorki pamiętaj, że to podstawa do zbicia ceny.

Ja kupiłem swoją ZA z padniętym EGR-em, którego wymiana kosztowała prawie 1000 zł.
Ponieważ był u mnie jeszcze dodatkowy kluczyk bez transpondera i z padniętą elektroniką cena z ofertowej poszybowała o 1500 zł do transakcyjnej. Porobiłem to plus pakiet startowy i teraz dbam jedynie o eksploatację i lanie do baku.

Do tego stopnia przestałem jeździć autem (tu Zafirą) do mechanika, że przegapiłem przegląd o 5 miesięcy bo nie miałem potrzeby wyciągania dowodu rejestracyjnego i jego oglądania.

EDIT
Robert zdjęcia faktycznie są takie sobie. Ale dramatu z autem nie ma sądząc po wnętrzu auta.

Przebieg może być w miarę realny. Z przodu trochę nie podoba mi się odstawanie maski.

Ale z drugiej strony nie ma co za mocno oczekiwać cudów za 8k i rocznik 2002.

Budżet masz niewielki, ale 10 k na całość inwestycji włączając wymiany eksploatacyjne powinno wystarczyć, zakładając, że kupisz auto z rabatem.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2015, 16:06 przez miodzik, łącznie zmieniany 2 razy.
moja Zafira
Obrazek

robert_0886

#10 Post autor: robert_0886 »

Byłem i oglądałem....Zacznę od początku.Rysa po lewej stronie na dole drzwi kierowcy i tylnych,niewiem,czy wystarczy spolerować.Dryga strona - mocniejsze uderzenie,wychodzi ruda (foto).Pokrywa silnika jest nieoryginalna,jakiś czas temu była stłuczka.Widać już na niej purchelki.Zrobiłem kilka zdjęć podwozia,nie wiem czy uda mi się je zamieścić.
Problemy ważniejsze - miałem wrażenie,że sprzęgło chodzi dość ciężko.Jedynka - wielka loteria.Raz wejdzie trzy razy nie.Po 200m załączył się tryb serwisowy -falowanie obrotów.Po podłączeniu programu (nie pamiętam nazwy) nie wykryło żadnego błędu,więc kodu nie znam,ale oczywiście tryb serwisowy działał.Jedynie co się z tego programiku dało wyczytać to niezakończone monitorowanie i na czerwono podświetlona opcja EGR....Więc z jazdy testowej nic nie wyszło.Na jednym ze zdjęć widać strasznie zafajdaną obudowę (intercoolera?),przy chłodnicy.W zeszłym roku wymienione: łączniki i sprężyny przód,osłony przegubu wewn.prawego,poduszki srodkowej silnika,tarcz i klockow tył,piasta z łożyskiem lewy przód,sworzeń wahacza lewy p.,klocki przód.Pan zadeklarował się,że po świętach wstawia auto do warsztatu w celu m.in.zrobienia czujnika.Ja jestem na NIE.
Mam jeszcze kilka fotek ale limit przekroczony.
P.S.Na jednym ze zdjęć widać śruby pod silnikiem,czarne od oleju (same śruby).
Załączniki
IMG_2574.JPG
IMG_2581.JPG
IMG_2572.JPG
20150324_191552.jpg
Ostatnio zmieniony 24 mar 2015, 22:05 przez robert_0886, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#11 Post autor: Bodek »

Odpuść sobie, na zadbane nie wygląda ;)

z drugiej strony auto ma 13 lat :D - tyle, że jest bardzo zmęczone :>
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#12 Post autor: miodzik »

To nie bedzie leżał czujnik walka tylko egr. Albo jedno i drugie.

Koszty pakietu startowego zeby doprowadzić auto do lalki to byłoby wiecej niz Twój budżet zakłada.

Nie poddawaj sie.

Auto dla Ciebie na pewno sie znajdzie ;)
moja Zafira
Obrazek

robert_0886

#13 Post autor: robert_0886 »

Nie poddaje się ;) szabla,tzn.laptop i telefon w dłoń i dalej walczę ;)

O czym złym mogą świadczyć te zafajdane śruby (zdj.2) oraz obudowa (zdj.5)? na zdjęciu drugim dodatkowo widać czarny nagar przy łączeniu dolnych elementów silnika.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2015, 21:57 przez robert_0886, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8
Oznaczenie silnika: Z18XER

#14 Post autor: Luko »

Na nic dobrego to nie wygląda, pod maską auto wygląda jak po Dakarze jakimś...
Odpuść bo wiele kasy trzeba w to włożyć żeby nie było strachu wyjechać w dłuższą trasę.
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#15 Post autor: lawless »

Tak sobie patrze rejestracja z Częstochowy a auto do kupienia Warszawie czy to aby nie jest handlarz czasami :lol: chyba że się mylę :lol:
Myśl samodzielnie!

Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira A”