Miejsce na rejestrator?
Moderator: Sebu$
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Pochwalcie się gdzie i jak montujecie rejestratory w swoich Zafirach (najlepiej zdjęciowo).
Nabyłem właśnie taki wynalazek i jakoś nigdzie nie mogę go sensownie upchnąć z oryginalnym uchwytem.
Nabyłem właśnie taki wynalazek i jakoś nigdzie nie mogę go sensownie upchnąć z oryginalnym uchwytem.
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
Jaki kupiłeś?
Zawsze z orginalnym uchwytem jest problem, ja przy megance chcialem przerobić uchwyt, bo jest poprostu za długi, a chciałem rejestrator schować za czarnym paskiem przy lusterku, żeby tylko sam obiektyw było widać, a nie całą kamerę
Zawsze z orginalnym uchwytem jest problem, ja przy megance chcialem przerobić uchwyt, bo jest poprostu za długi, a chciałem rejestrator schować za czarnym paskiem przy lusterku, żeby tylko sam obiektyw było widać, a nie całą kamerę
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.
- Flora
- Zafiromaniak
Kupiłem okazjonalnie G1WH, w którym siedzi oprogramowanie z DOD LS388W. Początkowo chciałem zamontować rejestrator po prawej stronie osłony czujnika deszczu, ale nie sięgają tam ramiona wycieraczek. Z lewej strony wycieraczki oczyszczają szybę, ale oryginalny uchwyt wymusza mocowanie utrudniające ukrycie za lusterkiem.
Aktualnie pracuję nad własnym uchwytem, który wyeliminuje problem odległości rejestratora od szyby i modyfikacją samego rejestratora poprawiającą jakość obrazu, a w szczególności niwelującą wpływ światła odbitego od konsoli, więc pewnie wrzucę wkrótce kilka zdjęć/filmów.
Aktualnie pracuję nad własnym uchwytem, który wyeliminuje problem odległości rejestratora od szyby i modyfikacją samego rejestratora poprawiającą jakość obrazu, a w szczególności niwelującą wpływ światła odbitego od konsoli, więc pewnie wrzucę wkrótce kilka zdjęć/filmów.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2015, 12:39 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
hmmmm, sprawdzę dziś ...Flora pisze:Nie masz problemów z brudną szybą? Wycieraczka czyści powierzchnię przed kamerą?Sebu$ pisze:mam malutki GoClever Mini schowany za lusterkiem wstecznym.
Sprawdziłem w dwóch autach i ...
W Focusie służbowym mam tak samo zamontowaną jak w Zafirze i wszystko ladnie widać natomiast w Zafirze połowa jest pod zakresem wycieraczek.. Teraz bede sobie kombinowal gdzie dac kamere aby byla najmniej widoczna ale rownoczsnie obiektyw byl w zakresie pracy wycieraczek.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2015, 13:33 przez Sebu$, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja mam możliwie że jedną z lepszych kamerek bo mam aż 12 diod IR , a zamontowana jest tak że ekran jest pod lusterkiem środkowym bo wtedy i ja widzę jaką mam włączoną funkcję oraz wycieraczki ładnie myją szybę przed obiektywem , natomiast kabel pociągłem w podsufitówce do lewego słupka potem idzie słupkiem do dołu deski , pod osłoną zegarów i wychodzi z boku obok kluczyków prost do zapalniczki
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
używasz kamery z załączonymi diodami ? nie odbijają się w szybie ? coś widać ?mam aż 12 diod IR
w Zafirze zmieniłem miejsce zamontowania kamery na ... lewą stronę lusterka wstecznego.
Jest znacznie lepiej, jest w obrysie pracy wycieraczki, ale bardziej ją widać.
Ogólnie OK.
- Flora
- Zafiromaniak
Pewnie masz coś typu MT-4045Organ18 pisze:Ja mam możliwie że jedną z lepszych kamerek bo mam aż 12 diod IR
Możesz wrzucić filmik pokazujący różnicę w obrazie przy włączonym doświetleniu IR?
Na 99% masz w obiektywie filtr odcinający podczerwień, w przeciwnym razie miałbyś przekłamane kolory, a 12 diod to niskomocowe diody nadawcze, które nie są w stanie nic oświetlić.
- Pabloot
- Przeglądacz
- Imię: Paweł
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Flora żeby zniwelować światło odbite musiałbyś przyłożyć obiektyw do szyby ale wtedy kamera będzie patrzeć w niebo chyba żeby zrobić "tunel" z czarnego matowego plastiku??Flora pisze: Aktualnie pracuję nad własnym uchwytem, który wyeliminuje problem odległości rejestratora od szyby i modyfikacją samego rejestratora poprawiającą jakość obrazu, a w szczególności niwelującą wpływ światła odbitego od konsoli, więc pewnie wrzucę wkrótce kilka zdjęć/filmów.
Fotkę którą dodałeś to wycinek z filmu czy poprostu fotka z tej kamerki??
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 21:22 przez Pabloot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
Są inne sposoby na światło odbite. Nagrania z wstępnych testów po modyfiacjach:
-późny wieczór http://youtu.be/_0nJSqZfcgk
-noc http://youtu.be/yf3t0b62yRk
Muszę jeszcze przeczyścić całą optykę i poprawnie ustawić ostrość. Jak widać na filmach nie ma śladu po odbiciach z kokpitu. Jutro wrzucę film pokazujący znikające odbicie (jeżeli będzie więcej słońca) i pewnie poradnik jak poprawić obraz.
Fotka, którą wrzuciłem to pomniejszony (cały) obraz z kamery jeszcze przed zmianami, a pochodzi z nagrania:
https://youtu.be/ZjroqU78qNI
A tak wygląda teraz sprzęt, który to nagrał:
-późny wieczór http://youtu.be/_0nJSqZfcgk
-noc http://youtu.be/yf3t0b62yRk
Muszę jeszcze przeczyścić całą optykę i poprawnie ustawić ostrość. Jak widać na filmach nie ma śladu po odbiciach z kokpitu. Jutro wrzucę film pokazujący znikające odbicie (jeżeli będzie więcej słońca) i pewnie poradnik jak poprawić obraz.
Fotka, którą wrzuciłem to pomniejszony (cały) obraz z kamery jeszcze przed zmianami, a pochodzi z nagrania:
https://youtu.be/ZjroqU78qNI
A tak wygląda teraz sprzęt, który to nagrał:
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 23:05 przez Flora, łącznie zmieniany 2 razy.
Flora taką mam jest to pierwsza moja kamerka i nienarzekam ona mi służy do tego gdy ktoś wjedzie we mnie . Bo polowanie na tzw. niedzielnych kierowców nie ma sensu , a zrozumiałem to po tym gdy nagrałem filmik jak Nauka Jazdy w Zabrzu na rondzie zmienia sobie kursantkę na inną . Policja umorzyła sprawę jakby nic się nie stało , a na facebooku gdy na forum " gdzie w zabrzu suszą " poruszyłem ten temat wtedy zostałem wyrzucony z tego forum nie wiem czy Moderator miał coś wspólnego z tą " L-ką" ale uważam że to jest bez sesnsu = walka z wiatrakami , Prawo w polsce jest takie że ty nagrasz filmik i przekażesz policji to ty jesteś ciągany po komisariatach / sądach żeby potwierdzić autentyczność filmiku i jako świadek . To tak jak są długie weekendy/święta policja mówi że będą kontrole prędkości i trzeźwości , a potem w podsumowoaniu tego weekendu czy świąt okazuje się np. 1000 pijanych kierowców złapanych. Kiedyś słyszałem piękne słowa " jaki kraj taka władza "Flora pisze:Pewnie masz coś typu MT-4045Organ18 pisze:Ja mam możliwie że jedną z lepszych kamerek bo mam aż 12 diod IR
Obrazek
Możesz wrzucić filmik pokazujący różnicę w obrazie przy włączonym doświetleniu IR?
Na 99% masz w obiektywie filtr odcinający podczerwień, w przeciwnym razie miałbyś przekłamane kolory, a 12 diod to niskomocowe diody nadawcze, które nie są w stanie nic oświetlić.