[B]Temperatura płynu chłodzącego w dieslu
Termostat do 120KM i 150KM jest taki sam.
Lokalizacja.Patrząc na silnik termostat przykręcony jest po prawej stronie.Termostat zaznaczyłem żółtym kolorem.(silnik 120KM)
Wymienić można samemu.Należy odłączyć wtyczkę od czujnika,spuścić płyn z układu chłodzenia(nie wszystko),odłączyć przewody od obudowy termostatu i pozostanie do odkręcenia obudowa od silnika.Na foto widać jak jest termostat mocowany.
Lokalizacja.Patrząc na silnik termostat przykręcony jest po prawej stronie.Termostat zaznaczyłem żółtym kolorem.(silnik 120KM)
Wymienić można samemu.Należy odłączyć wtyczkę od czujnika,spuścić płyn z układu chłodzenia(nie wszystko),odłączyć przewody od obudowy termostatu i pozostanie do odkręcenia obudowa od silnika.Na foto widać jak jest termostat mocowany.
Nie wiem czy jest korek spustowy w chłodnicy.Najlepiej chyba zdjąć przewód przy chłodnicy i upuścić płynu.Na dolewkę płyn każdy dobry pod warunkiem,że jest mieszalny z innymi płynami.Polecam koncentrat do chłodnic Kuler z K2. http://www.allegro.pl/item850178504_k2_ ... kazja.html
Dzisiaj sprawdzilem temperaturke i po godzince po miescie w korkach mialem temperaturke 98°C ktora spadala do 94 i tak w kolko.Potem na autostradzie 120-140 km/h i temperaturka 76°C i tak kolo 80°C sobie latala. Zauwazylem ze mam przelany troche poziom plynu w zbiorniczku -czy to to moze powodowac taki wzrost temp.? czy winy nalezy szukac w termostacie?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2011, 18:32 przez paryzanin, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj dokladniej posprawdzalem i po miescie (swiatla ,korki) temp. idzie na 98°potem spada o pare stopni i znowu rosnie.Zadna kontrolka sie nie zaswiecila bledow nie ma.A jak tylko wjade na droge szybkiego ruchu to temperaturka spada na okolo 79°-86° Stopnie odczytane z testmode .Nie chce zabardzo jechac do opla bo tu (we francji to tylko partacze ) a za tydzien jade do kraju a troche sie obawiam ze sie gdzies zagrzeje ale z drogiej strony na autostradzie temp. jest w normie .Co o tym sadzicie?
Doprowadzenie CDTI przy takiej pogodzie nawet w mieście do temp 98*C jest raczej mało prawdopodobne.Oczywiście nie neguję,że tak dzieje się u Ciebie.Pytanie tylko dlaczego.Auto jeździ normalnie?Nie zauważyłeś nic niepokojącego np spadek mocy itp?Zwróciłeś uwagę czy przy osiągnięciu ok 98*C załączył się wentylator?
Edit:/ Paryż piękny ale poruszanie się tam samochodem to jedna wielka pomyłka.Skutera jeszcze nie masz?
Edit:/ Paryż piękny ale poruszanie się tam samochodem to jedna wielka pomyłka.Skutera jeszcze nie masz?
troche sie rozgladalem po necie i sa ludzie ktorzy twierdza ze taka temp. to nic wielkiego .Pamietam ze jak kupilem zafirke to dobry mechanik mowil ze te auta osiagaja wysoka temperatore.Napewno wszystko sprawdze bo inni maja ponizej 92° wiec jest cos nie tak i dam znac.A propo paryza przywyklem do jazdy a skuter to nie moj typ wole 4 kolka