Skalna wełna mineralna nie chłonie wody. Plastiki nadkoli mam już oklejone pianką wygłuszającą, a przy ich demontażu nie zauważyłem nigdzie wewnątrz błota czy solanki, dlatego wydawało mi się, że to dobry pomysł. Tym bardziej po zabezpieczeniu blach masą bitumiczną.Zafek80 pisze:Nigdy w życiu. Zbiera się wilgoć która nigdy nei wysycha. Jak nie oberwie ci nadkola od ciężaru (wełna nasączona błotem i solanką) to zeżre ci wszystko dookoła korozjaFlora pisze:A mnie kusi od jakiegoś czasu żeby wypchać nadkola wełną mineralną.
Jak chcesz tam coś pomóc to zdemontuj wszelkie plastiki, umyj dokładnie i zabezpiecz masą bitumiczną/tłumiąca/uszczelniająca na pędzel
https://www.google.pl/search?q=masa+usz ... 80&bih=868
a potem złożyć wszystko w odwrotnej kolejności.
Poza efektem wyciszenia od wszystkiego co z pod kół wylatuje masz dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne newralgicznych punktów
[B] Wyciszenie silnika, drzwi i klapy bagażnika
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Flora, błota możesz nie mieć, ale pianki zwykle trzymają w sobie wilgoć. Więc sprawdzaj od czasu do czasu czy się tam kuku nie robi.
Link który podałeś dotyczy wełny zastosowanej w budownictwie, a więc w warunkach dość statycznych, gdzie wilgoć jest tylko z powietrza. Tu będziesz miał regularne polewanie wodą (bo zawsze się gdzieś dostanie) więc raczej bym się tym nie sugerował.
Ciężko to nazwać przewiewnym suchym miejscem
Link który podałeś dotyczy wełny zastosowanej w budownictwie, a więc w warunkach dość statycznych, gdzie wilgoć jest tylko z powietrza. Tu będziesz miał regularne polewanie wodą (bo zawsze się gdzieś dostanie) więc raczej bym się tym nie sugerował.
Kod: Zaznacz cały
Co ważne, nawet, jeżeli wilgoć dostanie się do wewnątrz produktów z wełny ROCKWOOL, pozostawienie ich po rozpakowaniu w przewiewnym, suchym miejscu jest wystarczające, aby wilgoć odparowała z wełny i aby wełna w pełni odzyskała swoje walory izolacyjnej
Czołem!
Odświeżę trochę temat, ale mam problem z wygłuszeniem w silniku. Otóż mniej więcej przedwczoraj do komory silnika weszła mi chyba kuna i uwiła sobie w nim legowisko. Oczywiście wykorzystała do tego pocięte wygłuszenie znajdujące się na grodzi pomiędzy komorą silnika i kabiną pasażera (na masce nie mam żadnego wygłuszenia). W ASO mi powiedzieli, że koszt tego wygłuszenia to 1690 zł, a na allegro są tylko wygłuszenia opisane jako na maskę. No i teraz nie wiem - wcześniej nie przyjrzałem się temu wygłuszeniu grodziowemu, a teraz jest ono zeżarte i nie wiem, czy jest ono takie samo, jak te sprzedawane na allegro. :-( Czy ktoś mógłby mnie poratować i mi podać, o jaki element chodzi (w ASO podali mi tylko cenę, ale to normalne, bo to w ich ineteresie jest)? Bo jeśli naprawdę za kawałek wojłoku mam dać prawie 1700 zł, to chyba po prostu każę wymontować te resztki i koniec. Acha - czy taki wojłok może się zapalić (jest na górze silnika, mam benzynę 1.8 bez gazu)?
Pozdrawiam i życzę spokojnych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy!
FuCzang <|-)
Odświeżę trochę temat, ale mam problem z wygłuszeniem w silniku. Otóż mniej więcej przedwczoraj do komory silnika weszła mi chyba kuna i uwiła sobie w nim legowisko. Oczywiście wykorzystała do tego pocięte wygłuszenie znajdujące się na grodzi pomiędzy komorą silnika i kabiną pasażera (na masce nie mam żadnego wygłuszenia). W ASO mi powiedzieli, że koszt tego wygłuszenia to 1690 zł, a na allegro są tylko wygłuszenia opisane jako na maskę. No i teraz nie wiem - wcześniej nie przyjrzałem się temu wygłuszeniu grodziowemu, a teraz jest ono zeżarte i nie wiem, czy jest ono takie samo, jak te sprzedawane na allegro. :-( Czy ktoś mógłby mnie poratować i mi podać, o jaki element chodzi (w ASO podali mi tylko cenę, ale to normalne, bo to w ich ineteresie jest)? Bo jeśli naprawdę za kawałek wojłoku mam dać prawie 1700 zł, to chyba po prostu każę wymontować te resztki i koniec. Acha - czy taki wojłok może się zapalić (jest na górze silnika, mam benzynę 1.8 bez gazu)?
FuCzang <|-)
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wrzuć jakąś fotkę - będzie wiadomo co szukaćFuCzang pisze:Czołem!
FuCzang <|-)
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Flora
- Zafiromaniak
Przykładowe wygłuszenie grodzi z wersji 1.9
Jest to zupełnie inny element niż wygłuszenie maski. Niestety nie wiem czy będzie pasował do silnika 1.8
Jest to zupełnie inny element niż wygłuszenie maski. Niestety nie wiem czy będzie pasował do silnika 1.8
Ech, ze zdjęciem trudno. :-( Mam taką komórkę, że i tak nic nie będzie widać. :-( Nie mówiąc już o braku komunikacji z komputerem - obecnie dostępny nie ma bluetootha, a ja gdzieś zgubiłem kabelek do telefonu. :-(
Spróbuję opisać. Chodzi o wygłuszenie ścianki grodziowej, dzielącej komorę silnika od kabiny pasażerskiej. Wygłuszenie jest szerokości komory silnika, to taki wyprofilowany płat wojłoku, teraz już wygryziony. :-( Na innym forum znalazłem stwierdzenie, że "Ścianka grodziowa od strony silnika obłożona jest Outher Dashami.". Może ten cytat troszkę dopomoże. Dalej pada jeszcze stwierdzenie, że te części są bardzo trudno dostępne na rynku wtónym i z tego względu bardzo drogie.
No to przy tym jeszcze pytanie - czy można jeździć bez takiego wygłuszenia? Czy taki wojłok może się zapalić, jeśli zdarta jest jego wierzchnia warstwa? Czy wygłuszenie pełni też funkcje termoizolacyjne? Czym można zastąpić takie wygłuszenie?
Ech, ale mi kuna zrobiła prima aprilis... :-(
P.S. Właśnie Flora (dzięki) przysłał mi coś, co wygląda mniej więcej tak, jak to, co zeżarła kuna. Niestety, ubytki są zbyt duże, bym stwierdził, czy wygląda to tak samo. :-(
Spróbuję opisać. Chodzi o wygłuszenie ścianki grodziowej, dzielącej komorę silnika od kabiny pasażerskiej. Wygłuszenie jest szerokości komory silnika, to taki wyprofilowany płat wojłoku, teraz już wygryziony. :-( Na innym forum znalazłem stwierdzenie, że "Ścianka grodziowa od strony silnika obłożona jest Outher Dashami.". Może ten cytat troszkę dopomoże. Dalej pada jeszcze stwierdzenie, że te części są bardzo trudno dostępne na rynku wtónym i z tego względu bardzo drogie.
No to przy tym jeszcze pytanie - czy można jeździć bez takiego wygłuszenia? Czy taki wojłok może się zapalić, jeśli zdarta jest jego wierzchnia warstwa? Czy wygłuszenie pełni też funkcje termoizolacyjne? Czym można zastąpić takie wygłuszenie?
Ech, ale mi kuna zrobiła prima aprilis... :-(
P.S. Właśnie Flora (dzięki) przysłał mi coś, co wygląda mniej więcej tak, jak to, co zeżarła kuna. Niestety, ubytki są zbyt duże, bym stwierdził, czy wygląda to tak samo. :-(
Flora, wielkie dzięki! Właśnie chyba to byłoby coś podobnego. Czy ktoś może jest w stanie stwierdzić, czy przegrody grodziowe w Zafirze B w benzynie i dieslu są takie same?Flora pisze:Przykładowe wygłuszenie grodzi z wersji 1.9
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2015, 14:45 przez FuCzang, łącznie zmieniany 4 razy.
- Bodek
- Zafiromaniak
Wygląda, że identyczna dla wszystkich, jest tylko jeden nr:
13145258 - nr części
102052 - nr katalogowy
http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40 ... +&_sacat=0
na Allegro nie znalazłem
13145258 - nr części
102052 - nr katalogowy
http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40 ... +&_sacat=0
na Allegro nie znalazłem
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2015, 16:41 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Bodek
- Zafiromaniak
znalazłem jeszcze coś takiego, ale wygląda inaczej niż to co w aukcjFlora pisze:Ale to chyba tylko górna część (podszybie), a nie wygłuszenie.
może i masz rację, w katalogu są tylko schematy
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Na takie klimaty to jedynie szroty gdzie angole (vauxhall`e) rozbierają. Tapicerki, wygłuszenia itp wszystko w kontener i na recykling idzie bo to praktycznie niesprzedawalne.
http://allegro.pl/sklep/3197892_opel-ewos
http://allegro.pl/sklep/7800894_auto-handel
http://allegro.pl/sklep/3197892_opel-ewos
http://allegro.pl/sklep/7800894_auto-handel
- Flora
- Zafiromaniak
Na tym rysunku jest z kolei wygłuszenie maskiBodek pisze:znalazłem jeszcze coś takiego, ale wygląda inaczej niż to co w aukcjFlora pisze:Ale to chyba tylko górna część (podszybie), a nie wygłuszenie.
Obrazek
może i masz rację, w katalogu są tylko schematy
Hej!
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Po wczorajszym dokładnym oglądaniu resztek części razem z moim kolegą, znającym się dużo bardziej na samochodach ode mnie :-) doszliśmy do wniosku, że chodzi o tę część, do której link podesłał Flora. Wielkie dzięki!
Porozmawiałem jeszcze z panem, który to sprzedawał i po wysłuchaniu, co to za część, z czego zrobiona itd., zamówiłem.
Teraz czekam na przesyłkę i mam nadzieję, że będzie pasować (sprzedawca mówił, że powinna, bo ważna w tym przypadku jest karoseria, a nie silnik, no ale niby co on miałby innego mówić?).
A nawet, jak się nie spasuje, to za niecałe 70 zł warto spróbować - bo oryginału za prawie 1700 zł nie mam zamiaru kupować.
Jeszcze raz wszystkim wielkie podziękowania! :-)
Wesołych Świąt!
FuCzang <|-)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Po wczorajszym dokładnym oglądaniu resztek części razem z moim kolegą, znającym się dużo bardziej na samochodach ode mnie :-) doszliśmy do wniosku, że chodzi o tę część, do której link podesłał Flora. Wielkie dzięki!
Porozmawiałem jeszcze z panem, który to sprzedawał i po wysłuchaniu, co to za część, z czego zrobiona itd., zamówiłem.
Teraz czekam na przesyłkę i mam nadzieję, że będzie pasować (sprzedawca mówił, że powinna, bo ważna w tym przypadku jest karoseria, a nie silnik, no ale niby co on miałby innego mówić?).
A nawet, jak się nie spasuje, to za niecałe 70 zł warto spróbować - bo oryginału za prawie 1700 zł nie mam zamiaru kupować.
Jeszcze raz wszystkim wielkie podziękowania! :-)
Wesołych Świąt!
FuCzang <|-)
Nie mogę już edytować poprzedniego postu, więc proszę moderatora o scalenie...
Gwoli informacji - mimo, że z diesla, część pasowała idealnie. I teraz porównanie cen...
ASO - nowa część - 1690 zł; robocizna: 200-300 zł. W najlepszym przypadku łącznie 1890 zł.
Moi mechanicy i ja: część używana w stanie dobrym (niepołamane plastiki, nienaruszony wojłok), kupiona na wiadomym polskim serwisie - 49,97 zł (nie mam pojęcia, czemu tak, ale tyle było w ofercie) + 16 zł za przesyłkę, czyli 65,97 zł. Robocizna - 30 zł. Razem - niecałe 100 zł. :-)
No i co ja mam teraz z 1,5 tys. zrobić. :-)
Pozdrawiam!
Gwoli informacji - mimo, że z diesla, część pasowała idealnie. I teraz porównanie cen...
ASO - nowa część - 1690 zł; robocizna: 200-300 zł. W najlepszym przypadku łącznie 1890 zł.
Moi mechanicy i ja: część używana w stanie dobrym (niepołamane plastiki, nienaruszony wojłok), kupiona na wiadomym polskim serwisie - 49,97 zł (nie mam pojęcia, czemu tak, ale tyle było w ofercie) + 16 zł za przesyłkę, czyli 65,97 zł. Robocizna - 30 zł. Razem - niecałe 100 zł. :-)
No i co ja mam teraz z 1,5 tys. zrobić. :-)
Pozdrawiam!