[B] - u99artur - Zafia B benzyna 1.8 140KM

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#31 Post autor: Piasek »

u99artur pisze: ale jak jedziesz zawalony na wakacje to już gorzej
To i tak masz pół bagażnika do opróżnienia żeby dostać się do szuflady z kluczami, podnośnikiem i śruby opuszczania kosza z kołem...
Samo się nie zmieni...
Ostatnio zmieniony 12 mar 2015, 12:33 przez Piasek, łącznie zmieniany 1 raz.

u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#32 Post autor: u99artur »

Zafek80 pisze:Samo się nie zmieni...
w assistance mam zmianę koła też :) będę jak Niemiec czy inny Anglik ;) zjem kanapkę i poczekam aż zmienią ;)

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#33 Post autor: Rafoooo »

u99artur pisze:.....zjem kanapkę i poczekam aż zmienią ;)
...tylko narób sobie więcej tych kanapek, bo możesz się na nich nie doczekać , to żebyś czasem z głodu nie padł :lol: :lol: :lol:

u99artur
Mieszkaniec
#34 Post autor: u99artur »

Rafoooo - znając życie to zdążę wypakować bagaże, wyjąc akcesoria i zmienić koło zanim się pojawią ;)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#35 Post autor: Piasek »

Rafoooo pisze:...tylko narób sobie więcej tych kanapek
hehehehe to samo chciałem napisać... :lol:

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#36 Post autor: Rafoooo »

Niestety takie są realia tych ubezpieczeń, bierzemy i dopłacamy do podstawowego OC, bo jest lepsze z assistance, tylko że to assistance działa jak nasz kochany NFZ :lol: , płacisz składki i przysłowiowe gó... z tego masz, chcesz sie dostać do lekarza to tylko prywatnie, no chyba że na godzine 13.30 w środę.....ale w maju 2021r :lol:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#37 Post autor: Piasek »

To jest takie naciąganie że szkoda gadać.
1) Darmowe holowanie
czas oczekiwania do 4h a bywa że i ponad 6h, darmowe to jest tylko do określonej kwoty (przeważnie 250-300zł) lub do 150km (od miejsca przeznaczenia) lub do 200km (łącznie przebiegu lawety). Wszystko co ponadto to min. 3 zł za każdy kolejny kilometr. Bądź teraz z Gdańska i miej awarię/wypadek w Rzeszowie
2) pakiet szyba
oddają tylko za najtańszą dostępną, często we wskazanym przez nich zakładzie, słyszałem (podkreślam że słyszałem) że już wprowadzają zapisy dosłowne czyli zwracają ZA SZYBĘ a nie za SZYBĘ Z MONTAŻEM bo to 2 zupełnie różne ceny - ta druga opcja 2x tyle kosztuje
3) pakiet opona
nie uwzględnia uszkodzeń mechanicznych. Drogowe i wandalizm musi być protokół z policji itp bo w zasadzie na drogowych wyciągają odszkodowanie od ubezpieczyciela drogi a tobie wg zapisów oddają za oponę z uwzględnieniem amortyzacji. Na nową i tak nei starczy
I tak mógłbym wymieniać i wymieniać i wymieniać...
CZYTAJCIE OWU !!
Ostatnio zmieniony 12 mar 2015, 14:24 przez Piasek, łącznie zmieniany 2 razy.

u99artur
Mieszkaniec
#38 Post autor: u99artur »

Zdjęć nowych nie mam, bo nie było kiedy zrobić ponieważ autko troszkę poczekało u mechanika na wymianę rozrządu i jedną rzecz, która w pierwszym rzucie tak poważniej dolegała :) odebrałem w środę a już w piątek miałem okazję sprawdzić w dłuższej przejażdżce. Trasa Gorzów-Gdańsk i z powrotem. ~330km w jedną stronę, same krajówki niestety, przeważnie zwykłe, bez pobocza, koleiny, wiochy, radary itp :) Wrażenia z jazdy przyjemne, przy wyprzedzaniu w niektórych sytuacjach demon to to może nie jest ale w porównaniu do starej Astry 75KM to naprawdę było lepiej ;)

W takiej trasie tempomatu nie ma jak sprawdzić, ale znalazłem dla niego może nietypowe rozwiązanie - jako, że trasa jest naszpikowana radarami (oficjalnymi i pochowanymi) jak dobra kasza skwarkami to ustawiłem tempomat na jakieś 55km/h i wjeżdżając do wioski "pstryk" i nie było ryzyka, że przez przypadek mnie "poniesie" i nagle okaże się, że jest na liczniku 75 a czuć nie było ;)

Spalanie według kompa 7,1 L /100km czyli chyba całkiem nieźle :)

Mówią, że od przybytku głowa nie boli a jednak... fotel :) nie umiem cholera go sobie optymalnie ustawić ;) w Astrze mogłem go sobie przysunąć/odsunąć i odchylić oparcie, a tutaj jeszcze "kołyska", regulacja wysokości i podparcie odcinka lędźwiowego... niby w pierwszym momencie jakoś się ustawi a po 50km coś nie bardzo wygodnie, jak się przestawi jedno, to już trzeba trochę poprawić innym i nie znalazłem jeszcze tak naprawdę wygodnego ustawienia ;)

Generalnie na razie większość plusów, ale zauważyłem następujące minusy:
- przedni lewy słupek... kurde, trzeba bardzo uważać na skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych bo już zastały mnie pewne niespodzianki ;)
- słaba widoczność do tyłu - zwłaszcza przy parkowaniu
- mały promień skrętu - ja się ustawiam jak w Astrze a tu zonk, parkować na dwa razy muszę często ;)

to na razie tyle :)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 08:45 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#39 Post autor: norris_85 »

no Zafira jest większa od Astry to i potrzebuje więcej miejsca :D nie siedziałem w ZB ale w mojej ZA widoczność do tyłu jest całkiem znośna, za to ten lewy słupek to faktycznie jakaś porażka, błyskawicznie nauczyłem się kilkukrotnie upewniać w tym kierunku co i tobie polecam ;) ogólnie to mam wrażenie, że znalazłeś to co chciałeś :ok:

u99artur
Mieszkaniec
#40 Post autor: u99artur »

norris_85 pisze:ogólnie to mam wrażenie, że znalazłeś to co chciałeś :ok:
tak mi się właśnie wydaje :)

Awatar użytkownika
maria
Zafiromaniak
Imię: Anna
Auto: Opel zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#41 Post autor: maria »

Zadowolenia z autka .Niech służy bezawaryjnie :)
Nie jeżdżę szybciej, niż lata mój Anioł Stróż.

Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami .
A.Mickiewicz

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#42 Post autor: lawless »

Bezawaryjności i zadowolenia z auta :piwo:
Myśl samodzielnie!

u99artur
Mieszkaniec
#43 Post autor: u99artur »

W święta z pewnych względów jeździłem jako pasażer ;)

potestowałem siedzenie w ostatnim rzędzie - dla dzieci no problem, dla dorosłego raczej na krótkie dystanse, ale jak trzeba to trzeba i lepiej jechać niż iść ;) za to bezapelacyjnie przyznaję pierwsze miejsce w tym samochodzie tylnej kanapie w konfiguracji 5-osobowej :) Kanapa odsunięta na maksa, niewysoki kierowca ( żona:) ) i miejsca prawie tyle jak na kanapie w domu ;) Do tego cicho... tylna kanapa to najlepsze miejsce w ZB i szkoda, że się stamtąd prowadzić samochodu nie da ;)
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2015, 08:32 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#44 Post autor: Piasek »

Kumpel strażak testował kiedyś swoją ZA: wsiedli w 7miu "słusznych" do auta to już leżała na ziemi. Gdyby miał tym gdzieś jechać najdalej po 100km wszystko z tyłu byłoby połamane, pogięte i pomiażdżone - 7 miejsc jest ale ładunkwo niestety i tak nadal max 5 osób. Natomiast zdziwił się kiedy chciał ruszyć z miejsca bo ze sprzęgła od razu wydobywał się pisk i miunk przy ruszaniu.
Zatem 7 miejsc jest ale możliwości przewozowe to:
mąż, żona, 4ka dzieci i młoda filigranowa kochanka (opiekunka znaczy się) :lol:

u99artur
Mieszkaniec
#45 Post autor: u99artur »

a, nieeee no 7 słusznych strażaków to ja nie wpuszczę ;) ale jakby babcię z dziadkiem podwieźć to młodzież sobie chętnie siądzie w bagażniku i autko jeszcze wytrzyma ;)
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2015, 09:41 przez u99artur, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”