[B]Spalanie 1.8 benzyna

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rebel

#46 Post autor: rebel »

hmmmm, ale jak sie nad tym bardziej zastanowić to pomimo takiego spalania (11l PB/100) diesel okazuje się bardziej kosztowny podczas normalnego prywatnego użytkowania auta gdzie większość przebiegów robi się w trybie miejskim (mam na myśli oczywiście miasta gdzie istnieje pojęcie szczytów komunikacyjnych, korków itp).
Podliczając różnicę w cenie zakupu (diesel zawsze droższy od benzyny w tej samej opcji i roczniku) co podwyższa również cenę ubezpieczenia, koszty przeglądów i części (diesel dużo droższy), ryzyko usterek wynikających tylko z powodu innego rodzaju zasilania silnika (dwumasa, dpf, wtryski, pompa, itp), kłopoty w zimie, niewielka różnica w cenie PB i ON, relatywnie duże spalanie diesla w trybie miejskim (np. wątek o spalaniu cdti na forum) - wychodzi rzecz oczywista i jasna - diesel nowej generacji nadaje się tylko do dużych przelotów najlepiej do działalności zarobkowej (firma).

Niestety pozorna oszczędność przy dystrybutorze nie przekłada się często na całokształt nakładów finansowych na utrzymanie auta.
Od kilku lat mamy w Polsce modę na "dizle" i prawie wszyscy kupują i poszukują ropniaków robiąc często nimi później po 15-20 tys. km rocznie. Oczywiście jak ktoś lubi jeździć takim rodzajem auta to ma do tego prawo, ale większość ludzi ma nadzieję, że diesel (nowej generacji) to sposób na tanie podróżowanie. Niestety później i tak wszyscy spotykamy sie w drodze do pracy, gdzie korki i DPF winduje spalanie diesla w okolice wartości osiąganych przez benzyniaki :lol:
pięknie to kolega podsumował, brawo!!! :D
jest temat o spalaniu w ZB 1,8 tutaj, przed zakupem mocno go studiowałem, może warto to tam też dorzucić, bo wątek o tym aucie pewnie się skończy i będzie nie do znalezienia

Anony Mous

#47 Post autor: Anony Mous »

rebel pisze:
To spalanie to chyba od miasta zależy...

zdecydowanie, nie ma co porównywać naszych śląskich "koreczków" ze stołecznymi ;)
ja te 9,5 l/100 km w mieście osiągam też dzięki temu, że generalnie jeźdzę do i z pracy nie w godzinach "szczytu".

swoją drogą podziwiam Was, mieszkańców Wawy, ja chyba bym zawału dostał w aucie, jakbym miał tyle stać.

emjot

#48 Post autor: emjot »

Na miasto to jeszcze lepsza opcja to benzyna + LPG. Tylko DOBRE LPG i u dobrego gaziarza. Trzeba liczyć koło 3000-3500 na instalację, zwraca się po ok. 12-15kkm - czyli u mnie po niecałym roku jazdy. Dobrze zamontowana instalacja na dobrych podzespołach nie wpływa na żywotność silnika, a sumarycznie (przeglądy, itp) koszty na LPG potem są ok. 60% kosztów benzyny.

Byhwa

#49 Post autor: Byhwa »

Witam.
Moja Zośka 1,8, 2007 r. wg. komputera pali w mieście 9,5-10l/100km, bardzo małe przebiegi, nawet 700m (dzieci do szkoły) na zimnym z wyłączeniem silnika. Trasa zależnie od prędkości wychodzi do 110 km/h 7-8l/100km i 9-10l/100km przy szbszej i bardziej dynamicznej jeździe dla 4-6 osób. Obliczałem spalanie też tradycyjnym sposobem i wychodzi że komputer zawyża spalanie o około do 0,5l/100km. Zauważyłem że łagodniej dla auta i spalania jest gdy następny bieg po wciśnięciu sprzęgła wrzucam z małym opóźnieniem. Na komputerze wyświetla się wówczas niższe spalanie i płynniej się jedzie. Kapitalne auto rodzinne. Cały czas myślę o LPG, ale boję się popsuć coś co działa bez zarzutu, muszę to przetrawić.
Pozdrawiam

DaRek7

#50 Post autor: DaRek7 »

Byhwa, ten silnik dobrze znosi LPG pod warunkiem montażu dobrej instalacji i regularnego serwisowania, poczytaj jest dużo o tym. Jednak jeśli nie robisz dużych przebiegów to należy na prawdę bardzo mocno zastanowić się nad sensem montażu LPG.

bananl

#51 Post autor: bananl »

miesiąc temu kupiłem Opla Zafirę B 1.8 140KM z 2006 (od Andrzeja z Gorzowa, pozdrawiam!), przyznam że trochę martwiło mnie spalanie na poziomie 8-9-10 litrów w zależności od trasy, ale widzę z tutejszych wpisów, że to norma.
Na autostradzie (140-150/h) zejść poniżej 10 litrów się nie da, na tempomacie ustawiam 145 km i pod gókę potrafi nawet pod 14 litrów pobierać.

Poza spalaniem auto fajowe :)

sajmer

#52 Post autor: sajmer »

Właśnie wróciłem z Chorwacji - łączna trasa 2992KM , 252litry paliwka , spalanie 8.4

smaru

#53 Post autor: smaru »

u mnie ten sam kraj - trasa 3700km - wg komputera 7,6/100
3/4 na klimie - autostrada 130km/h bo powyżej robi się wir w baku

odniosłem wrażenie, że po tankowaniu w Austrii silnik pracuje jakby żwawiej - czyżby lepsze paliwo???

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#54 Post autor: miodzik »

smaru pisze:czyżby lepsze paliwo???
Ależ oczywiście! Normy w PL zasiarczenia są jakie są.

Mam kolegę, który systematycznie jeździ do Norwegii. Co prawda dieslem, ale dla porównania on wyłącznie stara się tankować na stacjach norweskich ile się da. Mimo, że tam paliwo jest sporo droższe od naszego. Jednak u nas już każde jedno ma bio dodatki. Niestety...
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#55 Post autor: Piasek »

Paliwo paliwem ale dochodzi jeszcze ciągłość, płynność ruchu i dobre nawierzchnie dróg - to wszystko wpływa na spalanie. Kiedy ja moją kupowałem w NL wiecie ile komp. wyświetlił mi średniego ??
7,2L...
Ja jeżdżę tu w PL i mam cały czas koło 9 litrów.

Można to porównać do chodu człowieka:
przejdź kilometr równym marszem po gładkiej drodze a przejdź ten sam kilometr podskakując z każdym krokiem - porównaj zmęczenie. Silnik ma dokładnie tak samo.

u99artur
Mieszkaniec
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#56 Post autor: u99artur »

Moja Zosia B, 1.8 XER od kilku tygodni w posiadaniu i na razie na benzynie jest tak:

miasto 10,5L/100km według kompa - robię tygodniowo około 150-200km i odcinki są do 5km lub mniejsze (tyle mam do pracy, tyle z córką do szkoły muzycznej itp.)

w trasie byłem na razie raz (same krajówki, wioski, zero autostrad, w sumie 660km w dwie strony, max 100-110) i wyszło 7,1L/100km

Za tydzień jadę do Krakowa zatem z 550km w jednąstronę będzie co najmniej 450 autostradami/ekspresówkami i zobaczymy jak wyjdzie - pewnie przy 120km/h luzik ale ciekawe czy bez wiru w baku da się jechać 140-150km/h?

Całkowitego średniego nie liczę bo musiałbym zawsze tankować do pełna itp... a licznik średniego spalania będę kasował np. zaczynając tę najbliższą trasę...

Tak się zastanawiam w perspektywie końca roku ewentualnie nad gazem, ale teraz pytanie - skoro w większości robię po mieście odcinki do 5km to jak jest tak naprawdę z tym przełączaniem na gaz? Jak mi się przełączy w połowie albo później to w sumie się okaze wcale nie taka wielka oszczędność ;)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#57 Post autor: Piasek »

Zimą max po 1km
Teraz i latem to tak do 500m i już jedzie na gazie. Poza tym nie porównuj przebiegu w mieście tylko motogodziny pracy bo przez czas w którym pokonujesz ledwie 5km na normalnej drodze przejechałbyś pewnie z 15cie. Stoisz w korku czy na światłach silnik i tak pracuje.

u99artur
Mieszkaniec
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#58 Post autor: u99artur »

to co tak straszą z tym rozgrzewaniem na gazie - niektórzy piszą, ze 5km trzeba żeby się przełączył ;)

u nas w Gorzowie to korków prawie nie ma, wiadomo, światła, skrzyżowanie, piesi, koparka, nauka jazdy itp ;) ale... spory kawałek przejeżdżam już na terenie przemysłowym, na "dwójce" i jak patrzę to jazda na dwójce około 20-30km/h to chwilówka jest zawsze grubo powyżej 10L ;)

ciekaw bardzo jestem spalania na autostradzie ... zobaczymy już w następny piątek ;)

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#59 Post autor: Piasek »

u99artur pisze:to co tak straszą z tym rozgrzewaniem na gazie - niektórzy piszą, ze 5km trzeba żeby się przełączył ;)
nie wiem - może im termostat nie trzyma :lol:
"Fabryczne" instalacje LPG ustawiane są z tego co pamiętam na 60*C - dopiero jak piec tyle osiągnie komp przełącza zasilanie na gazowe.
Wszelkie instalacje dokładane (czyli generalnie takie jakie ma większość) są ustawiane już na 30-35*C co w 1.8 XER skutkuje przełączaniem na LPG już po dystansie o którym wcześniej pisałem.

hohoho

#60 Post autor: hohoho »

Na początek "cześć wszystkim".

Trafiłem na forum szukając wyników "zafira 1,8 duże spalanie" - i to właśnie mnie do Was sprowadziło (choć już kiedyś zaglądałem tutaj rozważając kwestię diesel czy benzyna ;) ).

Posiadam autko - zafira B 1,8 140 km - 2014 r. - przebieg około 3500 km.
Choć autko znałem już dość dobrze przed zakupem, aktualnie pojawiły się dwa duże minusy:
- brak jakiegokolwiek miejsca na napoje/kawę z przodu
- oraz spalanie (!)

Auto przeznaczone głównie do codziennych dojazdów do pracy (+ dzieciaki do szkół/przedszkoli) + kilka razy do roku jakiś wypad w góry .... - stąd wybrałem benzynę. Śledząc Wasze forum oraz inne (w tym raporty nt. spalania) liczyłem się z ok. 10-11 litrami PB na 100km.
Tymczasem moje spalanie (w samym mieście) wynosi 14,6-14,8 wg komputera (i ok. 0,7-0,8 mniej wg faktycznie zalanego paliwa).
I to w stosunku do danych tu zawartych mnie troszkę przeraża :shock:

Warunki jazdy:
- dom - praca (ok. 8 km) - troszkę na miejskich drogach dwupasmowych, troszkę na jednopasmowych (wg znaków max. 50km/h)
- kilka skrzyżowań ze światłami
- korki miejskie raczej ograniczone
- w drodze powrotnej odcinek ok. 2 km z jazdą 70km/h (V bieg)
- średnia prędkość wg komputera 20-21 km/h

- Mój styl jazdy jest raczej normalny... biegi zmieniam przy 2400-2500, staram się nie jeździć na obrotach mniej niż 1500-1700 (ale jednocześnie nie piłuję autka).
- Auto podczas każdego dłuższego postoju jest wyłączane.
- Klima działa na ok. 50 procent drogi.

Auto sprawdzone w ASO (żadnych błędów). Poprzednie auto (meriva) na tej samej trasie paliło 8-8,5.
Co robię nie tak? Co mogę sprawdzić? Co wyeliminować?
Jak jeździcie, że macie spalanie w mieście znacznie niższe, niż moje 14l

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”