Siemanko.
Kilka dni temu zabrałem się w końcu do montażu zestawu cb do mojego "bolidu".
Zestaw składa się z radia cb Mtech Legend III po przeróbkach u "konektor5000" + antena Sirio AS100 na magnesie.
Zestaw zamontowany na klapce bezpieczników po lewej stronie(mam 175cm wzrostu i nie zahaczam nogami o radio), oczywiście aby cb się tam trzymało klapka bezpieczników została zablokowana od spodu dwoma wkrętami z szeroką główką.
Cb podłączone zostało pod bezpiecznik odpowiadający za stałe zasilanie w aucie, przez co do uruchomienia cb nie muszę włączać zapłonu.
Antenka znajduje się na dachu w lewej tylnej części tuż przy klapie , kabel anteny puszczony poprzez lewą stronę auta pod plastikową obudową, gdzie go praktycznie nie widać.
Po montażu oczywiście ustawiłem SWR i z kumplem przetestowałem zasięg zestawu , który wyszedł mi stabilne 8km w terenie bardzo górzystym w dodatku zalesionym, co uważam za wynik bardzo dobry.
Radyjko małe, fajnie wycina wszelkie zakłócenia, w wersji od kolegi z" forum cb" w radyjku doskonale działa ASC ( automatyczny squelch), przez co radio jest praktycznie bezobsługowe.
Poniżej kilka fotek z zamontowanego zestawu:)