kontrola trakcji

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
AdamA.

#76 Post autor: AdamA. »

Ja nie mam przycisku sport
drahe
Mieszkaniec
Model:

#77 Post autor: drahe »

Możesz sobie zainstalować taki przycisk.Poczytaj ten temat klik
adyn

#78 Post autor: adyn »

Trochę odkopując ten temat...
Dziś się rozczarowałem... ZB 1.9 DTH, to, ze ESP + TC mam wiedziałem, ale dotychczas ani go nie potrzebowałem, ani mi nie przeszkadzał... Historycznie patrząc miałem w poprzednim samochodzie VSA - Honda Civic, który raz jak na sporej prędkości wjechałem z czarnego asfaltu na ubity śnieg i zaczęło mnie obracać to zanim zdążyłem sam zareagować zadziałał VSA i rewelacyjnie wyprostował tor jazdy - do dziś jestem pod wrażeniem tej reakcji, do tego w zimę na śniegu było ok, a jak raz był problem to się wciskało VSA off i po sprawie...
No i przyszedł dzień dzisiejszy. Pierwszy raz zafira w górach, sporo śniegu... I totalna porażka...
Podjazd, długi średnio stromy, śnieg połowicznie ubity, posypany popiołem i piachem - w sumie nic... Podjeżdżam, ale jak tylko załapał opór zaczęło mnie hamować, wycięło mi obroty i na 1/3 podjazdu stanąłem... No dobra, co jest? Acha TC, no dobra wyłączmy to, no tak ale jak... Właśnie sobie zdałem sprawę, ze tu nie ma takiej opcji!
No dobra zsunalem się na dół, dłuższy rozbieg, zabrakło mi z 30m, pech...
Próba nr 3, jeszcze większa prędkość, poszło... Uff... I pomysleć, ze to tylko taki jeden przycisk i byłoby po sprawie.... Pomiędzy moimi próbami wyjazd pokonywała BMW 3 i mégane... BMW poszła na raz, mégane się zatrzymał w połowie, po czym ruszył i wyjechał na gore, czyli można ... Generalnie słabo....

Przycisku sport nie mam....

...
drahe
Mieszkaniec
Model:

#79 Post autor: drahe »

Najwyższy czas żeby go zainstalować :lol:
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
@Marcin2628@

#80 Post autor: @Marcin2628@ »

Nikt dosłownie nie napisał, jak wyłączyć ten cudowny bajer jakim jest kontrola trakcji. Dodam że nie mam przycisku sport, a bezpiecznik nr 20 według schematu jest od klimy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#81 Post autor: tOmki »

Mówimy o bezpieczniku nr 20 w skrzynce w bagażniku.
ZB Obrazek
ZC Obrazek
@Marcin2628@

#82 Post autor: @Marcin2628@ »

aaaa. a wcześniej ktoś opisywał w komorze silnika. ;)
@Marcin2628@

#83 Post autor: @Marcin2628@ »

właśnie to niżej co przeczytałem
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, 12:41 przez @Marcin2628@, łącznie zmieniany 1 raz.
@Marcin2628@

#84 Post autor: @Marcin2628@ »

Szymon78 pisze:
Mihó pisze:W przypadku zakopania samochodu wyłączenie ESP pozwalało na wykopanie się.
najszybciej aby wyłączyć trakcje wystarczy wyjąć bezpiecznik (bodajże nr 20 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika). Nie powinno to spowodować wywalenia błędów. Trzeba by spróbować.
A jak pojeżdżę bez tego bezpiecznika od TC to nie wywali mi błędów później?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, 17:08 przez @Marcin2628@, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#85 Post autor: tOmki »

Sorki, jednak chodzi o skrzynkę w komorze silnika, prawdopodobnie bezpieczniki 1 i 2 opisane jako ABS
ZB Obrazek
ZC Obrazek
@Marcin2628@

#86 Post autor: @Marcin2628@ »

Może być, bo poprzedni myk z bezpiecznikiem nr 20 to nie to.
drahe
Mieszkaniec
Model:

#87 Post autor: drahe »

Samego ESP/TC nie da rady wyłączyć.Jak kombinujesz z wyciąganiem bezpiecznika to wyłączysz wszystkie systemy czyli ABS ESP TC.
Teraz nie pamiętam dokładnie ale przy najbliższej okazji to sprawdzę - jak wyciągniesz bezpiecznik to po włożeniu go z powrotem kontrolka ESP będzie palić się dalej i trzeba ten błąd wykasować.
Najlepiej dołożyć przycisk ale wiadomo nie wszystkie zegary go obsłużą.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
aroniusz

#88 Post autor: aroniusz »

Czytałem gdzieś na forum chyba astry, że jeden gostek zaprogramował sobie przycisk sport którego fizycznie wcześniej nie miał i działała mu reakcja na pedał gazu i mógł wyłączyć sobie ESP. Nie zapisywałem stronki bo mam Sport więc przeczytałem tylko jako ciekawostkę.
drahe
Mieszkaniec
Model:

#89 Post autor: drahe »

Dołożenie sporta to raczej banalna sprawa :D .W linku który podałem jest wszystko co istotne.Na forum AKP też jest sporo informacji co i jak.

Ja też nie miałem fabrycznie tylko sobie dokładałem.
aroniusz

#90 Post autor: aroniusz »

To pewnie Twój post czytałem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”