[B] kuros93 - 2006 2.0 turbo

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#31 Post autor: miodzik »

kuros93 pisze:proszę o usuniecie tematu, jak i tak nikt nie ma nic ciekawego do dodania po co to ciągnąć ......
a coś Ty taki obrażalski?
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#32 Post autor: norris_85 »

kuros93 pisze:proszę o usuniecie tematu, jak i tak nikt nie ma nic ciekawego do dodania po co to ciągnąć ......
myślę, że skoro generalnie Zafira to "tatowóz" to nie ma tutaj aż tylu maniaków jak ty :uklon: a ci co są wchodzą dość rzadko i zwyczajnie nie ma zbytnio kto Ci doradzać :/ za to jak widać wiele osób jest ciekawych postępów prac i efektu końcowego, bo projekt naprawdę przykuwa uwagę :piwo:

kuros93

#33 Post autor: kuros93 »

Porostu mam kilka problemów siedzę tylko w necie i szukam i nikt mi nie chce pomóc. Zwykłe kolo nie pasuje wałek ze skrzyni wystaje za mało musi być dwumasa albo kombinacja z flansza pod zamach ale wtedy problem z rozrusznikiem myślę że od omega v6 będzie pasować. Następny to z smarowanie stworzenia i gładzi cylindra nie ma kanałów w korbach smarowanie jest opadowe normalnie w Korbie masz dziurę w pionie i sika na tłok w kutych tego nie ma trzeba dorobić natrysk główna magistrala olejowa jest bardziej na zewnątrz bloku trzeba pod skosem się do niej przewiercic jak nie trafisz to po bloku chce założyć dysze z audi 1,8t i następny to kółko na wale stare nie pasuje muszą załatwić inne ale może być problem z odsadzeniem koła pasowego. i weź się nie denerwuj...

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#34 Post autor: norris_85 »

widzisz np dla mnie to wszystko co opisujesz to jest czarna magia :shock: ale za każdym razem jak widzę nowy post w tym temacie zaraz wbijam przeczytać, przede wszystkim żeby poszerzyć własną wiedzę ale też żeby zobaczyć jak postępują prace bo podziwiam takich zapaleńców jak Ty :piwo: z niecierpliwością wyczekuję na efekt końcowy bo na pewno będzie on jedyny w swoim rodzaju :)

nie poddawaj się i byle do przodu :mrgreen:

u99artur
Mieszkaniec
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#35 Post autor: u99artur »

tak jak pisze Norris - dla większości to jakaś magia jest ;) ja np. zaglądam do tego tematu i czuję się jakbym oglądał "zrób to sam" Adama Słodowego... wszystko pięknie na obrazku ale nie próbuj zrobić tego w domu ;)

kuros93

#36 Post autor: kuros93 »

a żeby było fajnie to pierwszy taki mój własny samodzielny projekt i mój pierwszy samochód normalnie gdyby nie te problemy samochód był by już poskładany a tak to nawet tłoków nie mogę wsadzić bo w bloku muszę wiercić jutro sobie rozbiorę głowicę wymienię uszczelniacze i będę kombinował dalej

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#37 Post autor: miodzik »

Bartek - powodzenia!

I nie rezygnuj ;)

:piwko:
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#38 Post autor: Wojti »

Bartek właśnie składasz takie dzieło ze nikt wcześniej pewnie tego nie robił z takich części i tu pewnie problem :shock: Mało kto ma doświadczenie w takim lego :lol: Co innego jak byś miał wszystko oryginalne od jednego silnika pewnie wiele osób by doradziło :piwo: Dajesz sobie rade sam i za to wielkie :piwo: ale łatwo nie będzie przy takim projekcie :lol: Powodzenia :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

kuros93

#39 Post autor: kuros93 »

W końcu chyba udał mi się dorwać odpowiednie koło zamachowe na 99%pasuje od v6 ale pewny będę dopiero jak przyślą . zwykłe koło nie dwu masa i nie trzeba dorabiać żadnych flanszy ani tulejek ma wymiary dwu masy i tylko w jednym silniku jest ale znalazłem :D , docisk i tarcza powinny pasować te co mam. jak przyjdzie odrazu kuracja odchudzająca i wyważanie. dalej problem mam z natryskiem na denko tłoka brakuje pomysłu widziałem kilka ale branie zasilania z panewki głównej to nie najlepszy pomysł chcę się podpiąć pod magistrale ale to pewnie ogarnę w maju jak przyjadę do polski. macie jakieś propozycje piszcie

kuros93

#40 Post autor: kuros93 »

W końcu chyba mam już wszystko. Wieczorami po robocie będę powoli składać. Będę pisać o postępach. a oto i natrysk oleju na denko tłoka i dorobiona tulejka pod simering, klin i kółko też przerobione ale o tym potem :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#41 Post autor: Wojti »

No duże :piwo: Szykuje się poważny projekt :P Zycze przekroczenie 300 ps ...
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#42 Post autor: Flora »

Miałem straszne opory przy demontażu i czyszczeniu przepustnicy, gdzie właściwie wystarczy odkręcić trzy śruby przy silniku, a tu widzę demolka na całego. Wielki szacun za zapał i ogarnianie tematu :piwo:

kuros93

#43 Post autor: kuros93 »

Jak się bawić to się bawić. Blok i misa mała zostały dziś wypiaskowane i pomalowane. chyba nieźle co ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Tygrysek3005
Bywalec
Model:

#44 Post autor: Tygrysek3005 »

Dla mnie bomba, piękna robota. Należy się :piwo:

Maćku