komunikaty komputera pokładowego
Moderator: Mariusz
Witam!
Pojawił mi się jakiś czas temu komunikat niv liquid refroidis
Dolałem płynu chłodzącego i było ok.
Teraz znów mam ten sam problem, tyle że po dolaniu płynu nic się nie zmieniło.
Komunikat jest cały czas wyświetlany.
Zaraz po dolaniu świecił się i znikał co kilka minut. Teraz jest widoczny cały czas.
Czy ktoś wie jaka może być przyczyna?
Dodam, że teraz ilość płynu jest ok.
Pojawił mi się jakiś czas temu komunikat niv liquid refroidis
Dolałem płynu chłodzącego i było ok.
Teraz znów mam ten sam problem, tyle że po dolaniu płynu nic się nie zmieniło.
Komunikat jest cały czas wyświetlany.
Zaraz po dolaniu świecił się i znikał co kilka minut. Teraz jest widoczny cały czas.
Czy ktoś wie jaka może być przyczyna?
Dodam, że teraz ilość płynu jest ok.
"Ten komunikat odnośnie hamulców pojawia się przed uruchomieniem silnika, ale gdy wcisnę hamulec komunikat znika a później zapala się check i napis Bremslicht. "
Od kilku dni prześladował mnie podobny -taki sam problem.Kasowanie komunikatu Bremslicht po rozruchu i pojawianie się jego ponownie podczas jazdy.Trudno było ustalić o co chodzi bo bywało i bez niego a czasem co chwilę wywalało chek i bremslicht.
Okazało się,że w prawej lampie żarówka stop-u nie zaświeca się za każdym razem.Po wyjęciu jej przeczyściłem styki i dalej to samo.Zmierzyłem ją miernikiem-żarniki mają przejście.Wymieniłem na nową-komunikaty zniknęły a światło stop zapala się każdorazowo,po naciśnięciu pedału.
Od kilku dni prześladował mnie podobny -taki sam problem.Kasowanie komunikatu Bremslicht po rozruchu i pojawianie się jego ponownie podczas jazdy.Trudno było ustalić o co chodzi bo bywało i bez niego a czasem co chwilę wywalało chek i bremslicht.
Okazało się,że w prawej lampie żarówka stop-u nie zaświeca się za każdym razem.Po wyjęciu jej przeczyściłem styki i dalej to samo.Zmierzyłem ją miernikiem-żarniki mają przejście.Wymieniłem na nową-komunikaty zniknęły a światło stop zapala się każdorazowo,po naciśnięciu pedału.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
murarz89 pisze:sory ze odkopuje ale moglby ktos wrzucic tabelke z komunikatami?
oba linki z tematu wygasly
jest też tu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=45
i działa
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- bykmark
- Mieszkaniec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Ostatnio po przekręceniu kluczyka, naciśnięciu pedału hamulca wyświetla się na wyświetlaczu: CHECK i informacja "Swiat. Stop" / czy cos w tym kontekście.
Sprawdzam ale światła stopu wszystkie świecą, żarówek wcześniej nie wymieniałem.
Po kilkakrotnym naciśnięciu pedału hamulca niekiedy zgaśnie a niekiedy po wyłączeniu zapłonu ( choć zdarza się również że po jego 2/3 krotnym ponownym wyłączeniu i włączeniu/
Co jest nie tak ?
Może ktoś z Kolegów spotkał się z problemem i zna lekarstwo na dolegliwość Zosi ??
Sprawdzam ale światła stopu wszystkie świecą, żarówek wcześniej nie wymieniałem.
Po kilkakrotnym naciśnięciu pedału hamulca niekiedy zgaśnie a niekiedy po wyłączeniu zapłonu ( choć zdarza się również że po jego 2/3 krotnym ponownym wyłączeniu i włączeniu/
Co jest nie tak ?
Może ktoś z Kolegów spotkał się z problemem i zna lekarstwo na dolegliwość Zosi ??
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Osram albo Philips problemow nie bedziebykmark pisze: jakie żarówki 2 włóknowe polecacie
Moze pomoze http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Witam tak tu czytam ale nie odnalazłem odpowiedzi na na pytanie co do komunikatu na moim wyświetlaczu . Nie było go wcześniej a teraz sie świeci po odpaleniu auta . Komunikat brzmi " AUTONOMIE , FEIRE LE PLEIN" Nie moge nigdzie odnaleźć sensownego tłumaczenia. Może któryś z kolegów mi pomoże to będę wdzięczny
-
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: seria 3
- Model: e46
- Oznaczenie silnika: M47,M54
brzmi trochę francusko a na tłumaczach wyskakuje jako norweski
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2015, 06:35 przez Maćku, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Nie kończy Ci się przypadkiem paliwo?jarecki69 pisze:Witam tak tu czytam ale nie odnalazłem odpowiedzi na na pytanie co do komunikatu na moim wyświetlaczu . Nie było go wcześniej a teraz sie świeci po odpaleniu auta . Komunikat brzmi " AUTONOMIE , FEIRE LE PLEIN" Nie moge nigdzie odnaleźć sensownego tłumaczenia. Może któryś z kolegów mi pomoże to będę wdzięczny