[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

[B]Czujniki parkowania (PDC) w ZB - tył. Kompendium i FAQ

#1 Post autor: Anony Mous »

Witam

Chciałbym założyć czujniki cofania w swojej zafirce 2006 rok. Czytałem że z ustawieniem czujników montowanych bezpośrednio w zderzak bywają problemy.
Chce kupić listwę do montażu czujników, znalazłem taką za przystępną cenę i zastanawiam się czy podpasuje bo pochodzi z 2009roku.

Próbował ktoś montować taką listwę ??

Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 11:00 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 2 razy.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry »

Na 99% powinna podejść bo w ZB po FL zmienili przedni zderzak i lampy oraz wnetrze, tylni zderzak jest taki sam na oko.

Ale nalezy wspomnieć że pod tą listwą też są takie okrągłe dziury wiec albo trzeba dziurawić jak coś seryjny albo najlepiej kupić taki używany z czujnikami w tym samym kolorze ;)

sasza35

#3 Post autor: sasza35 »

W oryginale jest czarna . Czy ktoś widział taka listwe do czujników w kolorze nadwozia?

Lorry
Zafiromaniak

#4 Post autor: Lorry »

Nie było takich , można próbować samemu polakierować, choć wg mnie to nie ma sensu bo ta czarna naprawde fajnie wygląda ;) Jak jakiś dyfuzor :P

Woytas

#5 Post autor: Woytas »

tEREk pisze:Chce kupić listwę do montażu czujników
Odświeżam temacik
I jak to się skończyło, ja też poluję na taką listwę.
Nie chcę rzeźbić w zderzaku a z ta listwą wygląda fajnie, tylko czy:
1. Szukać całego zestawu GM łącznie z centralka?
2. Można wykorzystać sama listwę z czujnikami + centralka i wyświetlacz+buzzer z innego zestawu.?
I czy po podłączeniu pod wsteka przy wersji 2 nie pojawią się błędy?.
Jeżeli ktoś to już przerabiał to proszę o info.

Lorry
Zafiromaniak

#6 Post autor: Lorry »

Na spocie rozmawiałem z lapm i On do listwy, wsadził jakieś czujki Valeo, podpiął pod wsteczny i błędów nie wywala ;)

Woytas

#7 Post autor: Woytas »

Lorry z tego co pamiętam, Ty też się sadziłeś na taką listwę, znasz może jej nr kat. GM lub gdzie to dorwać? zrobię jednak mix ( sama listwa z czujkami a reszta z innego zestawu)

Lorry
Zafiromaniak

#8 Post autor: Lorry »

I nadal się na nią zasadzam...

Najprościej dorwać zderzak z taką listwą bo sama w ASO kosztuje mnóstwo kasy a na allegro praktycznie nie ma jej praktycznie w ogóle. Zderzak też nie jest jakiś super tani, ale Wy macie obaj srebrne to można dorwać w kolorze.... Ja musiałbym przemalowywać lub wymontować listwe (chyba najlepsze rozwiązanie)

Lorry
Zafiromaniak

#9 Post autor: Lorry »

Ja też nie wiem nic o 3 rodzajach...

tEREk, wrzucaj wrzucaj wszystko co wiesz i masz ;)

A co do kodu lakieru to: albo w dekoderze od MieHor'a (jako jedna z pierwszych pozycji) albo na tabliczce znamionowej na wzmocnieniu przodu ;)

Woytas to wgłębienie jest (przetłocznie na samym dole zderzaka), problem ewentualny jest z tymi dziurami...

Lorry
Zafiromaniak

#10 Post autor: Lorry »

Obrazek
Obrazek

Listwa 13 zwykła zośka
Listwa 14 zwykła zośka + fabryczny hak
Listwa 15 zośka z pakietem opc
Listwa 16 zośka z pakietem opc + hak.

Nie mam teraz głowy do przeglądania TIS-a więc elektryczne schematy będą po weekendzie.

PS.
Jeżeli kogoś by interesowały oryginalne czujniki to proszę bardzo
http://www.allegro.pl/item1034673917_cz ... ignia.html koszt około 100zł za sztukę :shock: do tego centralka i instalacja wychodzi trochę kasy :(
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Lorry, łącznie zmieniany 2 razy.

lapm

#11 Post autor: lapm »

kaliope pisze: 2. Gdyby założył jakoś taką listwę, a potem czujniki z bezposrednim podłaczeniem do lamp cofania, to którędy się prowadzi te przewody do wewnątrz auta? Trzeba wiercic w nadwoziu?
Po lewej stronie jest takie przejscie do zderzaka z zaslepka gumowa (po prawej stronie nie ma tylko jak terek wkleil jakas ukryta dziurka opla pod czujniki, ktorej wczesniej nie znalazlem i nawet po zdjeciu zderzaka tez nie widzialem :) ) w tej gumie zrobilem dziure, w ktora poprawdzilem czujniki do zderzaka, przewody od czujnikow przymocowalem do listwy opaskami, zeby nie lataly, jezeli chodzi o valeo to sa o ok. 2mm wieksze niz oryginalne bosh'a i musialem troche powiekszyc otwory. super-radzio w temacie sam montowal taka listwe do zderzaka i napisal
super-radzio pisze:Żeby to dobrze zrobic trzeba zdjąć zderzak i przykręcić (w listwie są specjalne miejsca na wkręty) ja swoja listwe przykleiłem poxipolem i jakoś się trzyma
Ja nie mialem tego problemu, bo wymienilem caly zderzak.

kaliope pisze:Czy jest w ogóle szansa montwania tych czujników bez ściągania zderzaka?

moim zdaniem nie warto, bo to chwila, lampy i 4 sruby (przy nadkolach), 2 kolki od dolu i kilka uchwytow (uwazac, zeby nie urwac), bez tego poprowadzenie przewodow bedzie ciezkie po lewej stronie, nie wiem jak dokladnie to wyglada po prawej, ale wydaje mi sie, ze jeszcze gorzej.

Ale nie do konca polecam te valeo czujniki, cos czasami wydaje mi sie, ze za duzo lapia do okola, fajnie, ze mozna dokupic pojedyncze czujki, a nie tak jak tansze chinskie jedynie calosc.

pioter1

#12 Post autor: pioter1 »

witam ja mam u siebie zderzak w kolorze nadwozia, z czujnikami -ciekawe ,nie mam tej czrnej listwy tylko jakby nalozony zderzak jeszcze bod zderzak-nie wiem jak to okreslic

Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#13 Post autor: kwazaar »

słuchajcie a czy byłaby taka możliwość żeby ktoś posiadający oryginalną listwę pod PDC zmierzył w jakich dokładnie miejscach montowane są oryginalne czujki?

jestem w przeddzień montażu czujników - zakupiłem takie http://allegro.pl/item1083043711_czujni ... mocja.html
z przodem nie ma problemu bo kupiłem zderzak z fabrycznymi otworami, natomiast tył będę wiercił i chciałbym w miarę możliwości wwiercić się w te samie miejsca co w oryginalnej listwie :)

oczywiście postaram się o jakieś foto-story z montażu
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#14 Post autor: MieHor »

Kolego kwazaar, wprawdzie opis zaprezentowany na tej stronie dotyczy ZA, ale myślę, że może Ci pomóc w realizacji Twojego pomysłu, a może znajdziesz też opis dotyczący ZB

http://translate.google.pl/translate?js ... l=de&tl=pl

Awatar użytkownika
kwazaar
Mieszkaniec
Model:

#15 Post autor: kwazaar »

dzięki MieHor za linka, jednak w tym opisie nie jest pokazane to o co mi chodziło..., poza tym w ZA czujniki są w innym miejscu

chciałbym zamontować czujniki mniej więcej w tych samych miejscach co na oryginalnej listwie PDC w ZB - stąd też moja prośba o zmierzenie w których miejscach są zamontowane
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC :)
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”