damian9009 pisze:przed zakupem zastanawiałem się nad continental contipremiumcontac ale po rozmowach ze sprzedawcami u mnie w firmie dowiedziałem się że są produkowane w tej samej fabryce co UR i w zasadzie wielkiej różnicy jakości nie ma
Ci twoi sprzedawcy to chyba jednak troszkę popłynęli
ContiPremiumContact to opona zupełnie innego typu i inny jest target nabywcy. URS to opona typowo na wodę (inny układ kanałów, shark skin technology, lamele "pod prąd" itp.). CPC to opona uniwersalna, która ma zapewniać przede wszystkim komfort i ciszę przy dobrej trakcji. Połączeniem, a właściwie kompromisem między tymi dwiema oponami może być Semperit SpeedLife. I w ten oto sposób koncern wypełnia lukę na rynku
To trochę tak jakbym porównywał Captivę z Insignią. Niby ten sam koncern ale inne przeznaczenie
damian9009 pisze:Jest też różnica między oponami produkowanymi w fabrykach niemieckich jak np. rumuńskich czy słowackich , te niemieckie podobno lepszej jakości.
Od lat słyszę tą legendę handlowców i powiem tak: jeździłem na włoskich, rumuńskich i niemieckich. W tej chwili jeżdżę na portugalskich. Nie widzę żadnej różnicy ani w jakości wykonania, ani w walorach jezdnych, ani w trwałości. Wszystkie 5 kompletów oceniam na 6