kaliope pisze:
2. Gdyby założył jakoś taką listwę, a potem czujniki z bezposrednim podłaczeniem do lamp cofania, to którędy się prowadzi te przewody do wewnątrz auta? Trzeba wiercic w nadwoziu?
Po lewej stronie jest takie przejscie do zderzaka z zaslepka gumowa (po prawej stronie nie ma tylko jak terek wkleil jakas ukryta dziurka opla pod czujniki, ktorej wczesniej nie znalazlem i nawet po zdjeciu zderzaka tez nie widzialem

) w tej gumie zrobilem dziure, w ktora poprawdzilem czujniki do zderzaka, przewody od czujnikow przymocowalem do listwy opaskami, zeby nie lataly, jezeli chodzi o valeo to sa o ok. 2mm wieksze niz oryginalne bosh'a i musialem troche powiekszyc otwory.
super-radzio w
temacie sam montowal taka listwe do zderzaka i napisal
super-radzio pisze:Żeby to dobrze zrobic trzeba zdjąć zderzak i przykręcić (w listwie są specjalne miejsca na wkręty) ja swoja listwe przykleiłem poxipolem i jakoś się trzyma
Ja nie mialem tego problemu, bo wymienilem caly zderzak.
kaliope pisze:Czy jest w ogóle szansa montwania tych czujników bez ściągania zderzaka?
moim zdaniem nie warto, bo to chwila, lampy i 4 sruby (przy nadkolach), 2 kolki od dolu i kilka uchwytow (uwazac, zeby nie urwac), bez tego poprowadzenie przewodow bedzie ciezkie po lewej stronie, nie wiem jak dokladnie to wyglada po prawej, ale wydaje mi sie, ze jeszcze gorzej.
Ale nie do konca polecam te valeo czujniki, cos czasami wydaje mi sie, ze za duzo lapia do okola, fajnie, ze mozna dokupic pojedyncze czujki, a nie tak jak tansze chinskie jedynie calosc.