[FAQ]wypalanie DPF-u

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#826 Post autor: fredas »

jo mój dpf wypalił się wczoraj i po wypaleniu tadam 6% i to zrobiłem przy 2100 obr/min 4 bieg dystans 6,7 km napełnienie 10h przed wynosiło 93% czyli działa do szyku a ostatnie wypalenie 795 km prędzej :driver: :P :lol:

Skasowany użytkownik 6483

#827 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

W Niedzielę przychodzi do mnie kumpel z kompem i będziemy wypalać DPF po ówczesnym wykasowaniu błędu . Dam znać jak to poszło i czy będę mieć spokój :)
:)

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#828 Post autor: Bodek »

jarecki69 pisze:W Niedzielę przychodzi do mnie kumpel z kompem i będziemy wypalać DPF po ówczesnym wykasowaniu błędu . Dam znać jak to poszło i czy będę mieć spokój :)
:)
Jak wypalisz serwisowo - nie zapomnij wymienić oleju ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

#829 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Olej musze wymienić bo mam ponad stan :)

#830 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No i sytuacja wygląda u mnie tak. dzis podjechał kumpel, zgasił błąd i zainicjował wypalanie DPFu . Auto podniosło na chwile obroty by za pare sek wrócić do normalnych i pojawił się komunikat ,że DPF jest czysty. Sprawdzilismy nasycenie filtra i wyszło różnica ciśnień na czujnikach - 2 KPa co według kumpla jest normalnym parametrem i nie wymagającym wypalania. Tak więc autko z kluczykiem już mi się nie pali ale wynika ,że DPF nie był zapchany. Jak uruchomie auto to i tak je przegonię aby napewno mi sie nic nie pokazało na wyswietlaczu . Co dziwne , kupiłem akumulator nowiutki i po kilku dniach nie odpalania auta , mi zdechł totalnie.. Naładowałem go dzisiaj i auto odpaliło . teraz moje kolejne pytanie , czy jeśli na zimnym silniku auto odpala mi tak po ok. 2-3 sek kręcenia rozrusznikiem to jest to normalne czy też powinno mi odpalić szybciej. W Zośce A silnik mi odpalał od "strzała" w zasadzie a tu trzeba jednak poczekac... czekam na sugestie :)

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#831 Post autor: Flora »

Sprawdź czy przypadkiem nie pali się lampka w schowku pasażera :>

#832 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Wcale nie głupia sugestia , tym bardziej ,że schowek kupiłem osobno i musiałem dokupić żarówke by mi tam świeciło. Sprawdzę w prosty sposób , wyjme żarówkę i za pare dni postaram sie odpalić auto :piwo:

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#833 Post autor: franki »

Wystarczy że po dłuższym czasie zamknięcia schowka sprawdzisz czy osłona lampki jest ciepła. Jak będzie ciepła ( gorąca ) to znaczy że lampka się pali :)
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

_model_

#834 Post autor: _model_ »

Ehhh... Ile ja się naszukałem co mi podbiega prąd w aucie po zgaszeniu. Aż pewnego dnia otwieram schowek a tam oprawka ciepła...

#835 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Wydaje mi sie ,że to jest dobry trop bo ja zakładałem nowy schowek i go zamykałem zbyt delikatnie a dzisiaj zorientowałem sie ,że trzeba go mocniej docisnąć by sie dokładnie zamknął . teraz sprawdzę po kilku dniach czy mi trzyma aku czy gdzies cos innego pożera mki prąd :)

Przypominam, że temat dotyczy DPF-u - Bodek
Ostatnio zmieniony 05 maja 2015, 21:09 przez Skasowany użytkownik 6483, łącznie zmieniany 1 raz.

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#836 Post autor: Zdenek2007 »

DPF to pseudoekologia ale da się z nim żyć :lol: .A schowek sprawdzisz telefonem komórkowym z włączonym nagrywaniem filmów! Po prostu włączasz nagrywanie, wkładasz komórką do schowka i zamykasz, później wystarczy odtworzyć film i wszystko jasne. ;)

#837 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

dziś zarejestrowałem auto i troszke pojeździłem i znów mi się załączyło auto z kluczykiem i wypedałowałem błąd czunika ciśnień DPF :/ . Po ponownym zapaleniu auta , kontrolka zgasła i juz sie cieszyłem ,że jest ok a tu przy ponownym odpaleniu znów to samo... :( . Muszę podskoczyć do kumpla na kanał i sprawdzić o co tam chodzi z tym czujnikiem bo zaczyna mnie juz ta sprawa wkurzać :x . Auto ma kopa , ładnie sie wkręca na obroty i jechaem nawet dziś 160km/h i luzik no ale ta kontrolka to mnie po prostu denerwuje :evil:

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
#838 Post autor: fredas »

miałem podobne objawy i czary wymieniłem olej i ok

jeżeli to trwa długo to się spiesz bo możesz zapchać dpf i wtedy problem
Ostatnio zmieniony 13 maja 2015, 22:03 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Helenka
Debiutant
Imię: Helena
Auto: Zafira B 1.7 cdti enjoy
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#839 Post autor: Helenka »

Wszystko to pięknie brzmi i wasze rady są jak najbardziej na miejscu, a ja bardzo chcę dbać o filterek, żeby się nie zapchał, bo przez większą część miesiąca jeździ po mieście i na odległości maks 5-10 km naraz. A tylko 1-2 razy w miesiącu jedzie autostradą ok. 140 km w jedną stronę i później wraca z powrotem. Sporadycznie są w planie dłuższe wypady (3-4 razy w roku). Mam nadzieję, że samochodzik będzie mi kilka lat służył.
Ale ja potrzebuję, żeby mi ktoś uprzejmie wyjaśnił, jak laikowi (bo to moje pierwsze autko z DPFem, więc się czuję laikiem), co rozumiecie pod zdaniem "nie dodawaj gazu na niskich obrotach"??? To jak mam niby uzyskać wysokie obroty bez tego gazu? I jak uzyskać jakąkolwiek dynamikę na miejskich skrzyżowaniach takim dużym i ciężkim autkiem?
Co tak naprawdę zapycha filtr DPF, a co go oczyszcza? :?:
Tak po ludzku, proszę.
---------------------------
Przyznam się po cichu, że Astra przyzwyczaiła mnie do dynamicznej jazdy i ciężką mam nogę... :evil2:
Człowiek uczy się całe życie...

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#840 Post autor: Flora »

Helenka pisze:Co tak naprawdę zapycha filtr DPF, a co go oczyszcza?
Filtr zapychany jest przez zanieczyszczenia, które powstają podczas pracy silnika i są częścią spalin. Im bardziej męczymy silnik tym więcej tego 'brudu' powstaje. Dlatego w mieście filtr zapycha się szybciej niż na trasie. Zanieczyszczenia trafiają w małe kanaliki filtru zmniejszając jego efektywny 'przekrój'. Oczyszczanie polega na dopaleniu całego tego brudu. Dlatego podczas wypalania wzrasta zużycie paliwa, a za samochodem robi się zadyma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”