SaTeR 2,0 DTI, 101 KM, 2005, Automat

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
SaTeR
Debiutant
Imię: Szymon
Auto: A 2.0 DTI 2005 + B 1.9 CDTI 2006
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#16 Post autor: SaTeR »

GOTI pisze:Jest oryginalnie, ale jedynie z poziomu kluczyka tj. w zamku w drzwiach, z poziomu pilota niestety nie
W takim razie muszę poszukać też przyczyny dlaczego u mnie nie działa.

Awatar użytkownika
the_starsailor
Bywalec
Imię: Maciej
Auto: Renault
Model: GS3
Oznaczenie silnika: R9M

#17 Post autor: the_starsailor »

SaTeR pisze:
GOTI pisze:Jest oryginalnie, ale jedynie z poziomu kluczyka tj. w zamku w drzwiach, z poziomu pilota niestety nie
W takim razie muszę poszukać też przyczyny dlaczego u mnie nie działa.
No i jeśli dobrze pamiętam zadziała tylko jeśli posiada się moduł komfortu. A jeśli takowy jest to i z kluczyka można domykać montując odpowiedni układ ;)

Awatar użytkownika
SaTeR
Debiutant

#18 Post autor: SaTeR »

Ok, już działa :) nie wiem właściwie dlaczego nie działało, naprawiło się samo. Mogło to mieć związek z pilotem w kluczyku, który był delikatnie uszkodzony.

Wczoraj udało się zlutować styki, i zamykanie/otwieranie z pilota działa.

Podpięliśmy przy okazji komputer - wszystko ok, nie ma żadnych błędów.

Skasowałem inspekcję.

W weekend muszę wymienić koła na zimowe.

Ropa powoli się kończy. Jeszcze nie sprawdzałem dokładnie, ale wydaje mi się że spalanie będzie oscylować w granicach 7-8l. Trzeba zacząć jeździć ekonomiczniej.

Awatar użytkownika
SaTeR
Debiutant

#19 Post autor: SaTeR »

Dawno mnie nie było, czas napisać kilka słów w celu odświeżenia tematu... :)

Bardzo polubiłem ten samochód i pokonujemy razem praktycznie bezawaryjnie kolejne kilometry. Jedyne, na co mógłbym narzekać, to spalanie... 2.0 DTI z automatyczną skrzynią biegów nie jest moim zdaniem ekonomiczne.

Co do samej jazdy, silnik nie jest demonem prędkości, ale radzi sobie całkiem nieźle. Skrzynia biegów mogłaby być trochę lepsza, ale i tak nie żałuję wyboru automatu - najlepsze co może być :)

Chwilę po ostatnim poście wymieniłem olej w silniku oraz skrzyni biegów (odczuwalna zmiana na plus) oraz wszystkie filtry.

Przez jakiś czas miałem problemy z błędami P1105 i P0105 - myślałem już o "najgorszym" czyli pompie wtryskowej, udało się jednak praktycznie bez jakichkolwiek kosztów (nie licząc nerwów i kilometrów w celu diagnozy) usunąć usterkę - przeczyściłem kilka czujników i o dziwo problem ustąpił. Miejmy nadzieję że na stałe.

Jakiś czas temu udało mi się kupić w niezłej cenie kosz pod auto na koło zapasowe, przy montażu był mały problem z montażem, gdyż jedna ze szpilek wystających z karoserii powiedziała "papa", ale udało się temat ogarnąć. Koło już wisi, więc można bez strachu ruszać w dłuższe trasy.

Przede mną wymiana opon na letnie, wiem wiem, trochę za późno, ale spowodowane jest to remontem i przeprowadzką.

Niestety mój kluczyk z pilotem po "reanimacji" działał przez jakiś czas, a później odmówił posłuszeństwa, więc trzeba będzie zakupić sprawny.

To chyba tyle z aktualności, podsumowując najbliższe plany:

-opony letnie (niestety muszę najpierw zakupić)
-zakupić sprawny kluczyk z pilotem
-wciąż drażnią mnie dziury na kierownicy, więc muszę coś z tym zrobić
-przed latem pewnie "odświeżę" i nabiję klimatyzację
-powoli trzeba myśleć nad delikatnymi poprawkami blacharskimi - po zimie ukazywać się zaczeły rdzawe naloty głównie na dołach drzwi, jeśli fundusze pozwolą to zajmę się tym teraz, jeśli nie to prawdopodobnie na jesień wraz z konserwacją podwozia.

To tyle w temacie :)

Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#20 Post autor: Sebu$ »

zadowolenia z autka .... :ok:

co do kierownicy to możesz samemu naprawić, ale musisz mieć trochę umiejętności i cierpliwości

link ... http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=15
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#21 Post autor: lawless »

Zadowolenia z auta bezawaryjności :piwo:
Myśl samodzielnie!

Żabcia
Zafiromaniak
Imię: KAROLINA
Auto: Opel Zafira 1.6B
Oznaczenie silnika: Z18XEP
#22 Post autor: Żabcia »

No to trzymam kciuki za wytrwałość :ok:

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#23 Post autor: chabretti »

Zadowolenia z Zośki i bezawaryjności :)

Awatar użytkownika
SaTeR
Debiutant

#24 Post autor: SaTeR »

Pozwolę sobie krótko podsumować nasz wspólny rok ;)

Autko jeździ, nie sprawia żadnych większych problemów. Poza standardowymi wymianami eksploatacyjnymi, naprawiałem tylny zacisk hamulcowy za pomocą zestawu naprawczego, do pełni szczęścia przydałoby się wymienić jeszcze linki hamulca ręcznego, żeby działał jak należy, ale nie jest to żadnym priorytetem, gdyż przy automacie i tak ręcznego nie używam.

Przez jakiś czas nie mogłem sobie poradzić z świecącą się kontrolką kontroli trakcji, przyczyna okazała się tak banalna, że aż wstyd iż tak długo na to nie wpadłem, ale doszukiwałem się problemów znacznie głębiej - wystarczyło wyregulować ciśnienie w oponach.

Od ostatniego wpisu był spokój z wyskakującą kontrolką kluczyka (auto wchodziło w tryb awaryjny, turbina przestawała działać), niedawno problem pojawił się znów kilka razy, ale sam zniknął. W grudniu może będę już miał własnego Op-Coma, to zobaczę czy są jakieś błędy.

Wiosną zakupiłem alufelgi (nic specjalnego, 15" Oplowskie, w cenie niewiele wyższej niż felgi stalowe, są trochę obdrapane, utlenione, ale lepsze takie niż stalowe) i w miarę świeże oponki, ale teraz już nie pamiętam jakie, a obecnie w aucie są już znów zimowe koła.

Na dniach powinny przyjść zamówione na forum siłowniki maski, więc może jak uda się je zamontować zrobię kilka nowych zdjęć żeby odświeżyć temat.

Jestem z auta zadowolony, pomijając spalanie jest bardzo dobre. Czasem przechodzi mi przez myśl zmiana na Zafirę B, ale nie wiem czy będzie na tyle bezawaryjna co moja obecna, i to mnie wstrzymuje. Poza tym jestem dość wybredny i wymagający, chciałbym 1.9 150KM w automacie, ze skórą i najlepiej panoramicznym dachem, a znaleźć taką łatwo nie jest ;)

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#25 Post autor: janekW67 »

Jesteś zadowolony z auta, i tak trzymać :ok: !
Ostatnio zmieniony 28 lis 2015, 15:42 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście!

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#26 Post autor: Maćku »

SaTeR pisze:Jestem z auta zadowolony, pomijając spalanie jest bardzo dobre. Czasem przechodzi mi przez myśl zmiana na Zafirę B, ale nie wiem czy będzie na tyle bezawaryjna co moja obecna, i to mnie wstrzymuje. Poza tym jestem dość wybredny i wymagający, chciałbym 1.9 150KM w automacie, ze skórą i najlepiej panoramicznym dachem, a znaleźć taką łatwo nie jest
Skąd ja to znam :lol: tylko się cieszyć, że zadowolenie jest :piwo:
Obrazek

Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#27 Post autor: Aliass »

SSzymon, zachęcam do częstszego odwiedzania forum bo Twoje posty sie super czyta :ok:
Najważniejsze ze jestes zadowolony. :ok
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#28 Post autor: Wojti »

Najważniejsze ze się dogadujecie z Zosią :lol: Bezawaryjności :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
#29 Post autor: gRZENIU »

Aby następne lata były coraz bardziej zadowalające .... :piwo:

Awatar użytkownika
SaTeR
Debiutant

#30 Post autor: SaTeR »

Dawno mnie nie było, odświeżę trochę temat... :)

Autko sprawuje się bardzo dobrze, śmiało można powiedzieć że jest raczej bezawaryjne - poza drobnymi wymianami typowo eksploatacyjnymi nic poważnego się nie dzieje.

Jedynym problemem jest postępująca rdza na praktycznie każdym elemencie, ale nie wiem czy będę się tym zajmował, czy zostawię to już przyszłemu właścicielowi, a ja powoli zaproszę Was do nowego tematu, w dziale Zafira B ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”