Bardzo głośno w Zośce, dramat, co to może być?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
swiety

#46 Post autor: swiety »

Milus pisze:to nie łożyska kół, hałas na 99% pochodzi z samego silnika, albo wydech, chociaż na kanale nic nie słychać, albo dolot, chociaż też nic nie wskazuje jest szczelny i silnik chodzi ok, albo sama głowica, nie mam już pomysłu gdzie szukać, wszystko zostało sprawdzone i niby cacy a autem nie da się jechać szybciej niż 85 km/h. Przestaje być słychać radio, powyżej 100km/h trzeba głośno krzyczeć do pasażerów na tylnej kanapie. Jak gadam przez tel. to musze zwalniać, jechałem trzema innymi zośkami z silnikami X18XE i było 3x ciszej jak u mnie.
Jeśli się nie mylę, to powinieneś usłyszeć lekkie buczenie w okolicach pompy wtryskowej... Nie mam na myśli samej pompy... Wydaje mi się, że może to być koło pasowe wału korbowego tzw dwumasa w tych silnikach...(nie mylić z dwumasą przy sprzęgle)

Przynajmniej tak by się mogło wydawać, że silnik chodzi jak jakieś V8, może tracić delikatnie na mocy, wspomaganie może troszkę słabiej działać na ciepłym silniku, oraz buczenie w kabinie i rezonans jak otworzysz tylne na drzwi (po przekątnej od kierowcy)
kokos25

#47 Post autor: kokos25 »

Witam

Mam maly problem z autem w sumie nie moim wujka problem tego typu ze auto mega glosno chodzi porzy predkosci 130 np tak jak by brakowalo 6 biegu wyje , silnik 1.8 125 koni, nie wiem czy to wina skrzyni zeby wyminic na dluzsza ?? czy co , prosze podpowiedzcie mi cos ?? bo chce wymieniac skrzynie na inna bo kupil auto naprawde perełka i jest załamany , wczesniej mial diesla i nei bylo problemu a teraz kupil pb wpakowal ponad 3 tys w gaz i jak jedzie po towar to mowi ze sie jechac nie da , ja jezdzilem i naprawde glosno , brak 6 biegu :/
Skasowany użytkownik 6483

#48 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Stary nic nie poradzisz, w tej Zosce jest tkz. krótka skrzynia i tyle...przy 100km/h masz już 3 tys obr . Jedyna szansa to zmienic skrzynię :)
TomekM

#49 Post autor: TomekM »

Witam, to coś też w kwestii hałasu, ale innego typu.
Czy ktoś z Forumowiczów miał problem z szumem dobiegającym z prawej strony kabiny przy prędkościach powyżej 80 km/h?
Mam wrażenie, że przyczyna leży w nieszczelności małego trójkątnego okienka. Nawet próbowałem oklejać połączenie szyba - karoseria taśma klejącą dla próby. Szumy jak by zmalały.
Na pewno przyczyną nie są śmieci w dolocie powietrza (liście itp.) bo dokładnie to sprawdziłem, a z tym szumem mam problem od dość dawna.
Może macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#50 Post autor: lawless »

TomekM pisze:Mam wrażenie, że przyczyna leży w nieszczelności małego trójkątnego okienka.
Czyli z tego wynika że jest źle wklejone zakładając oczywiście że o te okienko chodzi :?:
Myśl samodzielnie!
Skasowany użytkownik 6483

#51 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

ja mam podobnie, od ok 2 lat odczuwam szumy dochodzace właśnie z tej strony, zdążyłem sie do nich co prawda przyzwyczaić ale jak tu napisałeś, u mnie również wyjmowałem ta małą trójkatną szybke więc poszukam tam nieszczelności. dzieki za podpowiedź brachu :piwo:
dzyniu_00

#52 Post autor: dzyniu_00 »

U mnie jakby podobnie do szumu, mianowicie jadę sobie Zochą, wszystko cacy. Od tak 80km/h kiedy wyłącze lub mam dość cicho radio słysze "wiatr". Śmiagałem około 120km/h jakby było głośniej ale nieznacznie. Macie może jakiś pomysł na ten dzwięk? Normalnie słychać przeciąg w "pokoju". Fakt jest taki że wczesniej jeżdziłem accordem i A-klasą (mniejsze autka ;p). Może duże autka tak mają?
Jakaś rada?? Nie doprowadza to do szału ale jest zauważalne i godnie poskromienia. :lol:
Dźwięk dobiega zdecydowanie z tyłu.
Jaymzarf

#53 Post autor: Jaymzarf »

Ja mam podobny problem z szumem z przodu. Mój sposób na znalezienie przyczyny był prosty. Pierwsze podejrzenia padły na trójkątne okienko po prawej. Okleiłem od zewnątrz dookoła na styku słupek / uszczelka taśmą malarską (niebieską bo lepiej się trzyma) i przejechałem się. Szum znikł. Tak więc z uwagi, że zazwyczaj głośno gra muzyka, to zostawiłem to. Jednakże będę musiał pomyśleć nad ponownym montażem tego okienka, bo ostatnio po wizycie w myjni pojawiło się kilka kropli wody wewnątrz na kokpicie w okolicy tego okienka.
mr.big

#54 Post autor: mr.big »

Przeczytałem ten temat i trochę się zmartwiłem że problem hałasu nie został rozwiązany...

Zakupiłem właśnie Zafirę 1.8 125KM 2004 r. Silnik chodzi ok, ale powyżej 3200 obrotów w aucie robi się strasznie głośno. To normalne ? Ciężko porozmawiać z pasażerem albo przez telefon. Radia nie da się słuchać. Na dłuższą metę ten hałas bardzo męczy.

Mam jeszcze starszą Vectrę 1.8 i jest tak wyciszona że nawet przy 160 km/h nie odczuwa się żadnego dyskomfortu, pomimo ze auto stare jak świat, bo z 1995 roku.

Mam tez wrażenie że na autostradzie w Zafirze brakuje 6 biegu....
Przy 110 km/h prędkość obr wynosi 3200.
Przy 140 km/h - 4500

Może ktoś sprawdzić jak jest u niego z obrotami przy tej prędkości ?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2015, 08:39 przez mr.big, łącznie zmieniany 2 razy.
cicero28

#55 Post autor: cicero28 »

mr.big pisze:Przeczytałem ten temat i trochę się zmartwiłem że problem hałasu nie został rozwiązany...

Zakupiłem właśnie Zafirę 1.8 125KM 2004 r. Silnik chodzi ok, ale powyżej 3200 obrotów w aucie robi się strasznie głośno. To normalne ? Ciężko porozmawiać z pasażerem albo przez telefon. Radia nie da się słuchać. Na dłuższą metę ten hałas bardzo męczy.

Mam jeszcze starszą Vectrę 1.8 i jest tak wyciszona że nawet przy 160 km/h nie odczuwa się żadnego dyskomfortu, pomimo ze auto stare jak świat, bo z 1995 roku.

Mam tez wrażenie że na autostradzie w Zafirze brakuje 6 biegu....
Przy 140 km/h - 4500

Może ktoś sprawdzić jak jest u niego z obrotami przy tej prędkości ?
Nie wiem dokładnie czy użyję odpowiedniej nazwy: Ale masz krótką skrzynię biegów jest krótka i długa u mnie w Zafirze 3000 obtotów jest przy 115 km/h i nie jest strasznie głośno. mam wrazenie ze głosniej jest pomiędzy 120-130 powyzej znowu jest ciszej.
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#56 Post autor: lawless »

mr.big pisze:Mam tez wrażenie że na autostradzie w Zafirze brakuje 6 biegu....
Przy 140 km/h - 4500
Mam podobne odczucia :lol:
Myśl samodzielnie!
mr.big

#57 Post autor: mr.big »

Właśnie dogrzebałem się na forum do tematu w którym opisują sprawy wymiany skrzyni biegów na taką z dłuższymi przełożeniami. Sam może tak zrobię.

Nie rozwiązuje to jednak problemu hałasu w aucie, no może w pewnej jego części w niektórych przypadkach rozwiązuje, ale nie chce mi się wierzyć że Zośki na "krótkich" skrzyniach tak hałasowały.
MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#58 Post autor: MARCEL! »

Czasem pomaga (o ile go nie ma) montaż tzw. tłumika-rezonatora drgań kołyski silnika (vibration damper) nr OE: 24459603

Pasuje do Astry G-H 1.8 Z18XE oraz Zafiry A (1.8 Z18XE)...
http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/08_media_library/01_publications/automotiveaftermarket/serviceinfo/downloads_9/luk_3/luk_0032_pl_pl.pdf
Ostatnio zmieniony 10 cze 2015, 21:44 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
michalmm

#59 Post autor: michalmm »

Witam w mojej Zosce na drzwiach wyczuwalne sa wibracje na biegu jalowym ,gdy przekrocze 125 km /h w kabinie jest dosc glosno prosze o pomoc

EDIT
dodam ze poduszki sprawdzone,wydech wykrecilem i dalej sa wibracje na postoju

Posty pisane w krótkim czasie edytujemy i scalamy - GOTI ;)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2015, 15:10 przez michalmm, łącznie zmieniany 1 raz.
michalmm

#60 Post autor: michalmm »

Znalazlem przyczyne drgania kabiny okazalo sie ze po remoncie silnika zle zostaly zamontowane przeciwwagi walu,teraz nic nie drga i jest cicho w kabinie podczas jazdy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”