Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lukaszku pisze:Uruchomiłem sobie ostatnio, używając OPCOMa, pokazywanie błędów na wyświetlaczu od radia. I za każdym razem jak odpalam auto pojawia się komunikat: "washing water level check". Dolałem płynu do spryskiwaczy ale komunikat ciągle się pojawia. Co jeszcze mogę sprawdzić?
dzięki
Zrób mostek na wtyczce albo dołóż czujnik poziomu płynu spryskiwaczy.
W sumie możesz to spokojnie z powrotem wyłączyć bo czujnika poziomu płunu chłodniczego też nie masz.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, 16:01 przez drahe, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Wyłącz usterkę kontrolki w module UEC.Zniknie wtedy ostrzeżenie o niskim poziomie płynu spr.
A w wyświetlaczu zostaw tą opcję włączoną.Będziesz miał komunikaty o spalonych żarówkach.
Albo zrób tak jak wcześniej napisałem
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Odpalam auto. Na wyświetlaczu pojawia się Bremslicht prufung.
Naciskam na pedał hamulca, komenda się wyłącza.
Ale włącza się Bremslicht I w lewym dolnym rogu Check.
Choć światła Stopu są.
Komunikat jest stały czy wyświetla sie tylko na początku?
Nie zmieniałeś ostatnio żarówek na ledy?
A może rzeczywiście spaliła sie żarówka (jeden zwój) i przez to wyskakuje błąd, druga sprawa próbowałeś założyć nowe żarówki?
Scaliłem - Rybka
Ja próbowałem zmienić ale niestety wyskoczył błąd i wymontowałem je. Ledy mam tylko na pozycjach, w tylnej klapie i wnętrzu. A teraz za każdym razem jak zapalam silnik wyskakuje mi błąd Bremslicht prufung. Jak to można na stałe skasować?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2015, 12:11 przez koraz, łącznie zmieniany 2 razy.
Apapos pisze:Potrzebuje pomocy w uruchomieniu komputera pokładowego (spalanie chwilowe, dystans, srednie spalanie itp)
w tym momencie mam tylko timer
chętnie podjadę jestem z Knurowa w okolicach Gliwic
Gliwice u mnie wszystko załatwisz
Borykam się z komunikatem oliepeil control już ładnych pare mieś. lecz pora w końcu się z tym uporać. Opis problemu
Jeżdżąc po mieście nigdy nie wyskoczył mi taki komunikat, a gdy tylko wyskoczę na jakąś ekspresówkę czasem wystarczy ~3 min. jednostajnej jazdy około 100 km/h i pojawia się tytułowy komunikat.
Oczywiście poziom oleju nie ma znaczenia czy to minimalny/średni/maksymalny na bagnecie.
Zakupiłem czujnik ciśnienia oleju, zanim przyjdzie chciałem zobaczyć gdzie on się znajduje i nie mogę się go dopatrzeć pod maską, mógłby ktoś poratować zdj. lub po prostu słowem gdzież on się mieści?.
Silnik X18XE1
Na co jeszcze zwrócić uwagę ? w misce olejowej znajdują się jakieś sitka/filtry które mogły by się przypchać?
Pompa oleju ? jest jakaś metoda na sprawdzenie jej bez wyciągania/podmiany na nową ? i czy ona się znajduje w misce?
Dziękuję i pozdrawiam
Mariusz
Ten komunikat oznacza "sprawdź poziom oleju" sprawdź na bagnecie stan jaki masz
jeśli jest ok to twoim przypadku problemem na 99,9% będzie czujnik oleju który znajduje się na misce olejowej od przodu auta
musisz wejść pod auto i zobaczyć w jakim stanie znajduje się wtyczka, może się odpięło ? możne coś skorodowało ? w najgorszym wypadku czeka Cie wymiana czujnika
Ostatnio zmieniony 07 lut 2016, 14:45 przez ziemski90, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie mam pytanie techniczne, czy w ZB również pojawiają się jakieś komunikaty bo dotychczas nie spostrzegłem żeby jakikolwiek się pojawił . Miałem już prawie zero płynu do spryskiwaczy a na wyświetlaczu nic...
jarecki69 pisze:Panowie mam pytanie techniczne, czy w ZB również pojawiają się jakieś komunikaty bo dotychczas nie spostrzegłem żeby jakikolwiek się pojawił . Miałem już prawie zero płynu do spryskiwaczy a na wyświetlaczu nic...
No dzieki Bodek, ja mam z tego co tu czytam , wyświetlacz BID więc komunikaty powinny sie pojawiać no chyba ,że musze je aktywować . W takim razie poprosze kumpla o aktywację jak będzie sie zabierać za naprawę CIM-a bo chyba wymaga interwencji (brak mozliwości przełączania opcji komputera pokładowego przy mocnym podświetleniu konsoli a przy ściemnieniu , wszystko działa)
Witojcie . Gdzieś był temat o komunikatach ale nie mogę go znaleźć a problem wygląda tak... po włączeniu funkcji "usterka kontrolki" za jakiś czas po włączeniu zapłonu na wyświetlaczu pokazuje komunikat żeby sprawdzić płyn spryskiwaczy, za pierwszym razem sprawdziłem i nalałem pod korek a komunikat nadal się pojawia.
Znalazłem taki temat: viewtopic.php?t=4960&start=30 i dzisiaj postaram się sprawdzić czy ten czujnik w ogóle mam.