poduszki powietrzne TAKATA

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

poduszki powietrzne TAKATA

#1 Post autor: kibic997 »

Witam.
Tutaj link do problemu:

http://biznes.onet.pl/wiadomosci/motory ... dow/yn18t7

ktoś wie czy dotyczy to modeli Zafiry?
gdzie sprawdzic?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, 21:00 przez kibic997, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#2 Post autor: norris_85 »

W ub. tygodniu japońskie koncerny samochodowe Honda i Daihatsu wezwały z tego samego powodu do naprawy 5 mln samochodów na całym świecie. Toyota i Nissan zapowiedziały już podobny apel do właścicieli 6,5 mln aut.
W PL jak na razie tylko Nisssan wzywa swoich klientów. Opel To nie jest japońska marka ;)

Pietrzek

#3 Post autor: Pietrzek »

Podejrzewam jak problem będzie występował w Zafirach, to będzie zrobiona kampania serwisowa, sprawdzanie po vin, i wymiana więc jeśli to tyczy jakiego kolwiek opla na pewno będzie to nagłośnione. Po za tym dawniej można było sprawdzić za darmo w każdym serwisie autoryzowanym lub chyba nawet telefonicznie czy w twoim aucie występuje jakaś kampania dotycząca wadliwych części których trzeba wymienić typu (sanki w Z.A spinka na CIM czy wymiana chłodnicy w A.H)

Awatar użytkownika
kibic997
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: kibic997 »

jezeli idzie o japońskie czy nie japońskie.

pracowałem długie lata w TAKATA w Wałbrzychu i Bóg mi świadkiem że robiliśmy kierownice obszywane skórą ale i montowaliśmy poduszki powietrzne do.... OPEL ;)
tak tak,tej kierownicy nie da się zapomniec,nie kojarze teraz czy występuje w innych oplach (pewnie taka sama ) ale ta co ja ją mam w ZAFIRA A jest identyczna jak ta co była montowana w TAKATA w Wałbrzychu :/

Awatar użytkownika
gardi1
Przeglądacz
Imię: Andrzej
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XEP
#5 Post autor: gardi1 »

Opel ma innego dostawcę jaśków...spokojnie!
Zośka Z18XER

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”