Montaż Mida sygnal spalania Y20DTH
Moderator: Sebu$
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
Czy ktoś się może orientuje, czy piny 29-30 w mid są standardowo wykorzystane?
Bo ze schematu wynika że obsługują nagrzewnicę. Nigdzie nie mam wzmianki która to.
Jedyna nagrzewnicę którą mam, to ta przy nagrzewnicy wodnej. Do mid-a dochodzi pomiar temperatury i możliwe że to też steruje załączeniem wspomnianej nagrzewnicy
Mam nadzieję że to nie ta.
Bo ze schematu wynika że obsługują nagrzewnicę. Nigdzie nie mam wzmianki która to.
Jedyna nagrzewnicę którą mam, to ta przy nagrzewnicy wodnej. Do mid-a dochodzi pomiar temperatury i możliwe że to też steruje załączeniem wspomnianej nagrzewnicy
Mam nadzieję że to nie ta.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, 15:33 przez Mattai, łącznie zmieniany 1 raz.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
-
Janus
- Mattai
- Zafiromaniak
Przeorałem sieć i tam trafiłem a opcje poziomowania, nagrzewnicy, niewykorzystane, itp
Faktem jest że nie mogę się doszukać jak jest sterowana nagrzewnica którą posiadam.
Przewody wysokoprądowe idą do akumulatora. Ale przy ostatniej reanimacji lornetki nie zwróciłem uwagi na sposób podłączenia.
Faktem jest że nie mogę się doszukać jak jest sterowana nagrzewnica którą posiadam.
Przewody wysokoprądowe idą do akumulatora. Ale przy ostatniej reanimacji lornetki nie zwróciłem uwagi na sposób podłączenia.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
-
Janus
Wydaje mi się, że nagrzewnica działa po prostu przy włączonym ogrzewaniu, wentylatorze kabiny oraz poniżej pewnych temperatur na zewnątrz (stąd sygnał z MID-a). Zauważ że MID również ma dostęp do informacji o poziomie paliwa oraz spalania (czyli pracy silnika). Pewnie jest też tak, że jak silnik nie pracuje, to i nie działa dogrzewanie elektryczne.Mattai pisze:(...)
- Mattai
- Zafiromaniak
Zgadzam sie i schematy też, tylko że do mida wchodzi linia z jakiegoś przełącznika i wychodzi na sterowanie nagrzewnicą. Po wyjęciu mida ta funkcja przestaje działać - o ile w ogóle jest wykorzystana. Jedyny problem do zweryfikowania na 100% która to nagrzewnica.. W przypadku innych sygnałów po prostu nie docieraj nigdzie/nie są doczytane.
Dzisiaj przeglądałem fotki tej nagrzewnicy co mam i wygląda że idą tylko linie zasilające , jakby jakiś termik był wbudowany w nagrzewnicę. Około 90C i out
Dzisiaj przeglądałem fotki tej nagrzewnicy co mam i wygląda że idą tylko linie zasilające , jakby jakiś termik był wbudowany w nagrzewnicę. Około 90C i out
Ostatnio zmieniony 23 maja 2015, 20:59 przez Mattai, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Janus
Może być jak piszesz - jak auto jest nagrzane (nagrzewnica gorąca od płynu), to ogrzewanie elektryczne zostaje wyłączone. Właściwie to nawet musi tak być - nie spotkałem się jeszcze z żadnym urządzeniem grzejnym, które nie miałoby zabezpieczenia w postaci bimetalu.Mattai pisze: Dzisiaj przeglądałem fotki tej nagrzewnicy co mam i wygląda że idą tylko linie zasilające , jakby jakiś termik był wbudowany w nagrzewnicę. Około 90C i out
- Mattai
- Zafiromaniak
Mój problem wziął się z tego ze kompletnie planuje wywalić mid-a i zapakować coś znacznie bardziej rozbudowanego. I tu trafiłem na linie które o dziwo są doprowadzone do wtyczki mid-a
Dokopałem się do wtyczki X6 która łączy nawiewy/klimę z reszta piny doprowadzające do nagrzewnicy, nie są obsadzone. Czyli układ nie będzie działał nawet jak linie są doprowadzone do mid-a, tą kwestię można uznać za wyjaśnioną.
Dokopałem się do wtyczki X6 która łączy nawiewy/klimę z reszta piny doprowadzające do nagrzewnicy, nie są obsadzone. Czyli układ nie będzie działał nawet jak linie są doprowadzone do mid-a, tą kwestię można uznać za wyjaśnioną.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2015, 13:00 przez Mattai, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mattai
- Zafiromaniak
Sporo mnie czasu to zajęło ale dla potomnych...sprawdziłem tak jest...dzisiaj ropozcząłem prace nad analizą płytki MID.
A tu mój projekt -przyczyna pytań i wątpliwości.
Wymaga jeszcze paru poprawek - ale to już jest zarys

Aktualnie dojdzie: Pomiar napięć z akumulatora oraz pomiar ze wskaźników - temp, paliwa, dystansu.
Jeszcze ćwiczę pomiar sygnału z ECU i spalania...ale to chwilkę zajmie.
Sporo mnie czasu to zajęło ale dla potomnych...sprawdziłem tak jest...dzisiaj ropozcząłem prace nad analizą płytki MID.
A tu mój projekt -przyczyna pytań i wątpliwości.
Wymaga jeszcze paru poprawek - ale to już jest zarys

Aktualnie dojdzie: Pomiar napięć z akumulatora oraz pomiar ze wskaźników - temp, paliwa, dystansu.
Jeszcze ćwiczę pomiar sygnału z ECU i spalania...ale to chwilkę zajmie.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2015, 22:06 przez Mattai, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mattai
- Zafiromaniak
Ano....mid był zdecydowanie zbyt ubogi...pracuje jeszcze nad nawigacją albo chociaż statystykami trasy - dynamika , spalanie, trasa z gps. Chciałem całość ogarnąć. Ale złącze X6 mnie deko powaliło na kolana. Okazało się że schematy są delikatnie mówiąc niekompletne. Ale to już rozpracowałem, dopadłem wiązkę i przekopałem się przez TIS-a.
Rozpracowałem to dzisiaj, pociągnąłem linie dodatkowe od ECU -> złącze X2-> MID - przy okazji dozbroiłem wszystkie brakujące linie w oryginalne przewody przeszczepione z oryginalnej wiązki.
Dodatkowo uzbroiłem linie od klimy - którą posiadam, jeszcze nie uruchomioną.
Mój model w/g tech2 ma klimę, choć nie ma linii sterujących. MID ma piny wymagane do zaawansowanej instalacji ale kończą się na złączu X2. Nawet sygnał z ECU dochodzi do MID, ale sam MID nie wyświetla tych danych związanych z silnikiem, nawet po podłączeniu manetki od komputera.
Rozebrałem MID, 29 wejście faktycznie leci na wejście procesora (w moim przypadku NECD78055GC-088) podciągnięte rezystorem do stanu wysokiego. Pin 30 MID to wyjście z emitera BC846A
Rozpracowałem to dzisiaj, pociągnąłem linie dodatkowe od ECU -> złącze X2-> MID - przy okazji dozbroiłem wszystkie brakujące linie w oryginalne przewody przeszczepione z oryginalnej wiązki.
Dodatkowo uzbroiłem linie od klimy - którą posiadam, jeszcze nie uruchomioną.
Mój model w/g tech2 ma klimę, choć nie ma linii sterujących. MID ma piny wymagane do zaawansowanej instalacji ale kończą się na złączu X2. Nawet sygnał z ECU dochodzi do MID, ale sam MID nie wyświetla tych danych związanych z silnikiem, nawet po podłączeniu manetki od komputera.
Rozebrałem MID, 29 wejście faktycznie leci na wejście procesora (w moim przypadku NECD78055GC-088) podciągnięte rezystorem do stanu wysokiego. Pin 30 MID to wyjście z emitera BC846A
Ostatnio zmieniony 29 maja 2015, 19:10 przez Mattai, łącznie zmieniany 9 razy.
-
Janus
A będzie wyświetlał informacje z radia? 
Weź pod uwagę, że jak masz fabryczne radio, to nie masz w nim wyświetlacza...
Chcesz iść w dobrym (wg mnie) kierunku - zrób coś, co będzie alternatywą dla MID-a aplikacyjnie zgodną, tj:
1. sterowanie z manetki przy kierownicy
2. obsługa wszystkich czujników MID-a
3. wyświetlanie informacji z radia
Dodatkowo:
4. obsługa wejścia RGB (kamera cofania)
5. nawigacja z manipulatorem typu touchpad albo trackball
Jak to zrobisz, sam zamawiam u Ciebie jeden egzemplarz!
PS co do sygnału spalania - może tak być że opcja MID musi być uruchamiana Tech-em w sterowniku pompy wtryskowej. Bo co jest sygnałem pochodnym spalania? Sygnał dawki (czasu otwarcia) zaworu w pompie :-) W benzyniakach jest to sygnał z dowolnego wtryskiwacza lub grupy i jest on zawsze. W DTI sygnał wtrysku musi być wyprowadzony opcjonalnie dla MID/GID/CID.
Weź pod uwagę, że jak masz fabryczne radio, to nie masz w nim wyświetlacza...
Chcesz iść w dobrym (wg mnie) kierunku - zrób coś, co będzie alternatywą dla MID-a aplikacyjnie zgodną, tj:
1. sterowanie z manetki przy kierownicy
2. obsługa wszystkich czujników MID-a
3. wyświetlanie informacji z radia
Dodatkowo:
5. nawigacja z manipulatorem typu touchpad albo trackball
Jak to zrobisz, sam zamawiam u Ciebie jeden egzemplarz!
PS co do sygnału spalania - może tak być że opcja MID musi być uruchamiana Tech-em w sterowniku pompy wtryskowej. Bo co jest sygnałem pochodnym spalania? Sygnał dawki (czasu otwarcia) zaworu w pompie :-) W benzyniakach jest to sygnał z dowolnego wtryskiwacza lub grupy i jest on zawsze. W DTI sygnał wtrysku musi być wyprowadzony opcjonalnie dla MID/GID/CID.
- Mattai
- Zafiromaniak
ZbędneJanus pisze:A będzie wyświetlał informacje z radia?
Mam własnego blaupunkta z opcjami, zbędna jest komunikacjaJanus pisze:Weź pod uwagę, że jak masz fabryczne radio, to nie masz w nim wyświetlacza...
Nie zamierzam powielać firmy - jakbym chciał tak zrobić kupiłbym gotoweJanus pisze:Chcesz iść w dobrym (wg mnie) kierunku - zrób coś, co będzie alternatywą dla MID-a aplikacyjnie zgodną, tj:
radio daje radęJanus pisze:1. sterowanie z manetki przy kierownicy
nie mam w aucie - więc mid tez nie będzie miał tego - zbędny wydatekJanus pisze:2. obsługa wszystkich czujników MID-a
Janus pisze:3. wyświetlanie informacji z radia
Mam w nawigacjiJanus pisze:Dodatkowo:
mam - w tym modelu jest aktualnie dotykowa nawigacja - problemy mam ze skalowaniem więc gps jeszcze daje tylko dane o pozycji na mapieJanus pisze:5. nawigacja z manipulatorem typu touchpad albo trackball
Na razie nie planuję wersji produkcyjnejJanus pisze:Jak to zrobisz, sam zamawiam u Ciebie jeden egzemplarz!
Tak wiem - doprowadziłem sobie z ECU, przy okazji dozbroiłem złącze x2 co nie co.Janus pisze:PS co do sygnału spalania - może tak być że opcja MID musi być uruchamiana Tech-em w sterowniku pompy wtryskowej. Bo co jest sygnałem pochodnym spalania? Sygnał dawki (czasu otwarcia) zaworu w pompie :-) W benzyniakach jest to sygnał z dowolnego wtryskiwacza lub grupy i jest on zawsze. W DTI sygnał wtrysku musi być wyprowadzony opcjonalnie dla MID/GID/CID.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2015, 18:31 przez Mattai, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Janus
Jak spojrzałem na twój projekt, to w sumie pomyślałem o czymś podobnym.
Tylko że nie chce mi się "wyważać otwartych drzwi" - czyli myślę o Raspberry Pi (pod warunkiem że wpadnie na nie w końcu jakiś Windows), normalnej NAVI typu Automapa pod Windowsa oraz portu wejściowego do obsługi komunikatów radia i sprawdzania stanu czujników w aucie.
Jednak nie zamierzam za dużo się grzebać - albo da się to zrobić łatwo z istniejących komponentów, albo nawet się za to nie zabieram
Tylko że nie chce mi się "wyważać otwartych drzwi" - czyli myślę o Raspberry Pi (pod warunkiem że wpadnie na nie w końcu jakiś Windows), normalnej NAVI typu Automapa pod Windowsa oraz portu wejściowego do obsługi komunikatów radia i sprawdzania stanu czujników w aucie.
Jednak nie zamierzam za dużo się grzebać - albo da się to zrobić łatwo z istniejących komponentów, albo nawet się za to nie zabieram
- Mattai
- Zafiromaniak
Pierwsza wersja oparta była na RB PI B+, aktualnie pracuje na płycie z procesorem ARM.
Myślałem o WM - ale troszkę komplikuje się kwestia sterowników dla łączy komunikacyjnych, do tego trudniej napisać apke żeby robiła to co potrzebuję.
Myślałem o WM - ale troszkę komplikuje się kwestia sterowników dla łączy komunikacyjnych, do tego trudniej napisać apke żeby robiła to co potrzebuję.
-
czarnazafira2002
automil pisze: 02 gru 2013, 17:34 Dzieki GOTI
Dziś już ciemność na dworze, nie składałem samochodu, także jutro będę szukał
Mam na dzieje ze samochod nie pojdzie z dymem
ale i takleci do Ciebie
Dla potomnych sygnał wtrysku w silnik 2.0 dti po liftingu (po 2003r) :
sterownik PSG16, pin numer 26 wtyczka X93 przewód czarno-brazowy.
(prostokątna wtyczka, pod pomarańczową obok akumulatora)
Witam.
Ktore to zlacze jest.
Potrzebuje sie wpiac w sygnal ECU.
Jakies foto