Problemy związane ze światłami cofania
Moderator: Sebu$
-
- Mieszkaniec
- Model:
Witam
Jako że nie mogę zakładać nowych wątków podpinam się pod ten bo jest najbliższy mojego problemu.
Zniknęły mi światła cofania. Żarówki OK, bezpieczniki to samo więc pozostaje czujnik. Poczytałem w googlach i teoretycznie wiem wszystko, nie wiem tylko gdzie fizycznie szukać tego czujnika w mojej zafirze. Może ktoś wrzucić jakieś poglądowe fotki, gdzie to zlokalizować
Autko to zafira A 1.8 16V z 2001 r
Jako że nie mogę zakładać nowych wątków podpinam się pod ten bo jest najbliższy mojego problemu.
Zniknęły mi światła cofania. Żarówki OK, bezpieczniki to samo więc pozostaje czujnik. Poczytałem w googlach i teoretycznie wiem wszystko, nie wiem tylko gdzie fizycznie szukać tego czujnika w mojej zafirze. Może ktoś wrzucić jakieś poglądowe fotki, gdzie to zlokalizować
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Nie wiem jaką masz skrzynie biegów w mojej jest tu.midas63 pisze:Witam
Dziadek13 pisze: Nie wiem jaką masz skrzynie biegów w mojej jest tu.
Dzięki, namacałem i wymieniłem, wszystko działa
Koła nie trzeba ściągać, wystarczy ostro skręcić w lewo a czujnik wymacasz na skrzyni ale bardziej od przodu auta. Dwa posty wyżej masz rysunek i tam to dobrze widać. Z niczym nie pomylisz to taka wtyczka z dwoma kabelkamiguma75 pisze:midas63 możesz mi podpowiedzieć bliżej gdzie namacać ten czyjnik bo mam to samo u siebie i ten sam rok zośki. Ściągałeś koło ?
- dzarko
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Podłączam się.
Oba światła cofania nicht arbeitiren a żarówki sprawne. Znaczy się, że nie działa. Ma ktoś może rysunek, gdzie szukać czujnika w Z16XE z 2001 i czy ten będzie gitara:
http://allegro.pl/opel-astra-vectra-cor ... 16041.html
Domyślam się, że pasi, ale podpytam.
Oba światła cofania nicht arbeitiren a żarówki sprawne. Znaczy się, że nie działa. Ma ktoś może rysunek, gdzie szukać czujnika w Z16XE z 2001 i czy ten będzie gitara:
http://allegro.pl/opel-astra-vectra-cor ... 16041.html
Domyślam się, że pasi, ale podpytam.
Błękitna Zocha z Białołęki
W mojej Zafirze ( 1.8 16V 125 KM, 2000r ) wyłącznik świateł cofania można bez najmniejszych problemów wymienić od strony akumulatora . Dostęp od strony koła jest trudniejszy.
W załączeniu przesyłam zdjęcia lokalizacji tego wyłącznika .
Na allegro kupiłem go za niecałe 8 zł , zamontowałem i działa . Do całej operacji potrzebny będzie klucz 19 i 10 minut wolnego czasu .
pozdrawiam,
Piotr
W załączeniu przesyłam zdjęcia lokalizacji tego wyłącznika .
Na allegro kupiłem go za niecałe 8 zł , zamontowałem i działa . Do całej operacji potrzebny będzie klucz 19 i 10 minut wolnego czasu .
pozdrawiam,
Piotr
Miałam taki problem z jednym światłem cofania. Wymieniłam czujnik i działałało 2 dni. Znów żarówka cała a światła niema . Sprawdziłam na innej żarówce i działa bez zarzutu. Po zarówce nie musi byc widać że sie spaliła. Optycznie moze być dobra.PozdroMario7212 pisze:Serdecznie witam Klubowiczów.
Czy ktoś orientuje się gdzie znajduje się czujnik cofania w Zafirze 2.0 DTI 2001? Zauważyłem że nie mam świateł cofania. Żarówki są sprawne, ale nie dochodzi do nich napięcie. Pomyślałem że może czujnik cofania nie łączy, lub jest przy nim jakaś przerwa.
Może ktś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić.
Z góry dziękuję.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=107724#107724Marcin1769 pisze:Jak wygląda i w którym miejscu jest ten czujnik w 2.0DTi?
+ opis z innego tematu:
automil pisze:co do świateł wstecznych, to padają czujniki w skrzyni w zafirkach.
Czujnik ten jest jak skrecimy kołami w prawo, to przy lewym kole będzie go widać z tyłu skrzyni na wysokości amortyzatora.
Czujnik jest taki sam jak w lanosie, więc gdy pójdziemy do sklepu można go dostać nawet za 15 zł.