Drgania kierownicy na dziurach.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Tomekcvc

Drgania kierownicy na dziurach.

#1 Post autor: Tomekcvc »

Panowie, może ktoś z Was miał kiedyś podobny problem. Zaczęło się od tego, że kierownica drgała na tyle mocno, że czasem ciężko było płynnie skręcać. Wymieniłem tarcze i klocki, bo jedna tarcza lekko biła i nic to nie dało. Po długich poszukiwaniach, kilkukrotnych wizytach w warsztatach i wulkanizacjach w końcu udało się znaleźć przyczynę drgań- zdeformowane opony. Po wymianie wszystkich 4szt. auto prowadzi się jak marzenie, kierownica nie bije, ale tylko na równej drodze. Na dziurach, bruku i nierównościach pojawiają się takie jakby mikro drgania.
Na kierownicy czuć każdy kamyczek, po którym przejeżdzam. Tak jak wspomniałem, w zawieszeniu nikt nie znalazł żadnych luzów. Macie jakieś pomysły?
miodzik

#2 Post autor: miodzik »

Zamień na początek koła przód/tył i zobacz, czy dalej będzie tak samo.

W pierwszej kolejności postawiłbym na złe wyważenie kół.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#3 Post autor: SD72 »

Tomekcvc

#4 Post autor: Tomekcvc »

koła były wyważane w sumie 3 razy, kupiłem też nowe opony. Może trochę źle się wyraziłem- nawet nie widać na kole kierownicy żadnych drgań, czuć je trzymając kierownice, takie specyficzne wibracje, ale tylko na dziurach.
Pedros12

#5 Post autor: Pedros12 »

Witam!!
Ja mam problem z drganiem kierownicy przy prędkościach od 120-140km/h ,ostatnio zauważyłem jak pedziłem autostradą ,że tylko przy tym przedziale prędkości.
co to może być pomóżcie??
mewrik

#6 Post autor: mewrik »

Pedros12 pisze:Witam!!
Ja mam problem z drganiem kierownicy przy prędkościach od 120-140km/h ,ostatnio zauważyłem jak pedziłem autostradą ,że tylko przy tym przedziale prędkości.
co to może być pomóżcie??

tarcze i klocki do wymiany
Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Niekoniecznie klocki i tarcze , felgi moga mieć lekkie bicie i tyle..
Pietrzek

#8 Post autor: Pietrzek »

Tarcze i klocki to przede wszystkim, drgania przechodzą na kierownice przy hamowaniu a jeżeli w trakcie jazdy tak jak pisze kolega zacznij od wyważenia kół jak nic nie da to sprawdzi układ kierowniczy ;)
mewrik

#9 Post autor: mewrik »

miałem to samo wyważyłem koła nie pomogło wymieniłem klocki i tarcze i po problemie :)
DzidekGb

#10 Post autor: DzidekGb »

Na 90% albo felerne opony albo nie dowarzone opony , przy krzywej tarczy bicie wyczuwalne jest na kierownicy przy hamowaniu...
cypis36

#11 Post autor: cypis36 »

Witam.

Spawdź czy nie masz luzów na układzie zawieszenia , a także luzy na maglownicy.
Pozdrawiam Marcin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”