Grzebałem po forum, szukałem, szukałem i albo konkretnie nie znalazłem (bo wiele jest sytuacji wręcz odwrotnych, ale takiej jak moja to akurat nie trafiłem), albo źle szukałem, więc do rzeczy:
Pacjent: Zofia A, 2005, 1.8 Z18XE (125PS) - wersja z najprostszym wyświetlaczem bez dodatków - tylko zegar, data, radio (o ile to może mieć znaczenie).
- 1. Komputer po podpięciu nie wykazuje żadnych błędów,
2. Temperatura płynu chłodniczego (wykazywana na zegarach) w normie - jak to w benzyniaku (chwilę pojeździsz i zaczyna się podnosić i potem w zależności czy więcej jeździsz czy więcej stoisz w korkach tak sobie oscyluje pomiędzy 85-90 stopni - czyli niby spoko),
3. Klima działa jakby prawidłowo (manualna), słychać kiedy załącza się kompresor i w jakimś tam minimalnym stopniu odbija się to również na jałowych obrotach (czyli jak należy), a z nawiewów leci zimno - zatem kolejna prawidłowość,
4. Wentylator chłodnicy załącza się wtedy kiedy trzeba - nie pracuje od razu po uruchomieniu zimnego silnika, tylko uruchamia się po przekroczeniu pewnego progu temperaturowego - czyli prawidłowo...
...nie działa jednak ta malutka kontrolka chłodnicy z wentylatorkiem co jest ulokowana na prędkościomierzu - i tak się zastanawiam - czy jeżeli komputer nie wykazuje błędów i wszystko pozostałe wydaje się działać prawidłowo to żarówka?...
Z tego co pamiętam z poprzedniej Zośki (wprawdzie diesel, ale w tym zakresie nie stanowi różnicy) to na etapie "system check" przy włączeniu zasilania (przekręceniu stacyjki - przed odpaleniem) wszystkie kontrolki na blacie na chwilę się zapalają by od razu widzieć, które są podpięte/sprawne itp...
Niestety obawiam się, że to właśnie taka pierdoła w formie zjaranej żarówki, której diagnostyka kompa nie wykazuje - i osłabia mnie perspektywa rozbierania całej deski dla jednej żarówki (żeby to coś konkretnego do wymiany było czy do dołożenia - jakiś poważny albo ambitny temat, ale dla jednej żarówki?... echh...) chociaż zawsze to lepsze niż informacja z kompa z listą uwalonych funkcji czy elementów...
Mile widziane wszelkie słowa podpowiedzi i ewentualne wskazówki :)
dzięki...