Jako nowy na forum chciałbym się przede wszystkim przywitać.
I od razu prosić o radę - nadszedł czas aby 15 letni Scenik odszedł na emeryturę i wybór padł na Zafirę. Budżet jak w temacie, rocznik coś ok 2007 roku. Dylemat największy dla mnie to silnik - czy benzyna plus LPG czy diesel? Do tej pory jeździłem tylko na LPG, ale naczytałem się w necie że w Zafirach to różnie bywa z instalacją i trzeba znaleźć naprawdę dobrego gazownika żeby potem problemu nie było. Więc skłaniam się do ropniaka. Jeżdzę ok 40 tys rocznie, głównie do pracy (25 km trasy+10 km miasta w jedną stronę). Generalnie dłuższych odległości niż 50-70 km jednorazowo poza wakacjami nie pokonuję. Rodzina 2+2 więc myślę że ciasno nam nie będzie. Doradźcie proszę czy 1.9 CDTI będzie przy dbaniu o serwis w miarę dobrym wyborem czy może jednak iść w LPG a jeśli tak to jaki (1.6 czy 1.8?)?
A jeśli diesel to jak wygląda na prawdę spalanie - w necie rozbieżności od 5.0 do 9.0 l na 100 Km? Pryz ekonomicznej jeździe (z dzieciakami nie szaleję) dam radę w 6,5 - 7 l się zmieścić średnio?
I na koniec ostatnio wpadł mi w oko taki egzemplarz:
http://allegro.pl/show_item.php?item=54 ... 19a351927e
Co prawda już sprzedany ale w czwartek ma mieć praktycznie identycznego, dacie radę coś o nim powiedzieć?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Zakup Zafiry B do 25 tys zł
Moderator: Tunio999
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Cześć Piotrekprawnuczek pisze:Co prawda już sprzedany ale w czwartek ma mieć praktycznie identycznego, dacie radę coś o nim powiedzieć?
To tak na początek
Każde auto należy rozpatrywać indywidualnie.
Nawet o podobnym wyposażeniu mogą mieć bardzo różne historie.
Nie sugeruj się tym co handlarz powie.
Jak zobaczysz auto, którym będziesz zainteresowany utwórz osobny nowy temat dla niego (tak robimy na tym forum - jedno auto - jeden temat) zgodnie z panującymi tu zasadami (opis, zdjęcie, link). Podobnie jak robią to inni. W razie wątpliwości jak to zrobić - pytaj - pomożemy.
Jeżeli chcesz bliżej nas poznać przywitaj się w Powitalni i napisz kilka słów o sobie.
Gdybyś miał problemy ze znalezieniem dobrego auta dla siebie możesz spróbować pomocy naszego kolegi Andrzeja.
>>> temat o Andrzej 2503 <<<
Powodzenia!
EDIT
Marcin auto z tego linku ponoć już sprzedane...Flora pisze:Zorganizuj VIN to się sprawdzi dokładniej.
prawnuczek pisze:Co prawda już sprzedany
Posty pisane w krótkim odstępie czasowym edytujemy i scalamy - GOTI
Ostatnio zmieniony 09 cze 2015, 13:46 przez miodzik, łącznie zmieniany 2 razy.