Otwieranie szyb z pilota

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#61 Post autor: Flora »

Sterowanie szybami z pilota działa również jeżeli są to tylko szyby przednie. Komfortowe domykanie wymaga niestety aktywacji.

mxerus
Świeżak
Imię: Kamil
Auto: Opel Zafira B 1.8 pb / lpg
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#62 Post autor: mxerus »

Dzięki za szybką odpowiedź - dopytam: wymaga aktywacji w ASO (ile może kosztować) czy jakiś forumowicz ze Szczecina ma możliwość wesprzeć mnie w temacie?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#63 Post autor: Flora »

Jeżeli znajdziesz kogoś w okolicy z interfejsem diagnostycznym to nie musisz zaglądać do ASO. W ASO jak trafisz na kogoś sympatycznego to zrobi to gratis, ale słyszałem o przypadkach gdzie za podpięcie samochodu kasowali 150 zł.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#64 Post autor: Rafoooo »

Flora pisze:W ASO jak trafisz na kogoś sympatycznego to zrobi to gratis
.... to istnieją tacy w ASO??? :lol:
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#65 Post autor: Zdenek2007 »

Rafoooo pisze:
Flora pisze:W ASO jak trafisz na kogoś sympatycznego to zrobi to gratis
.... to istnieją tacy w ASO??? :lol:
Istnieją! Ale są to zabłąkane dusze :lol:

mxerus
Świeżak
#66 Post autor: mxerus »

Przejeżdżałem obok salonu Opla więc zajechałem zapytać się o możliwość aktywacji opcji. Nie miły pan za biurkiem serwisu powiedział, że nie wiadomo czy moja Z ma taką opcję w kompie(??) nie można sprawdzić tego po vin-nie dopiero po podłączeniu okaże się czy ma czy nie - tak czy siak za podłączenie z włączeniem lub bez 120 pln. Powiedziałem, że się zastanowię i poszedłem. I teraz się zastanawiam czy gość z ASO wie o czym mówi bo nie do końca zgadza mi się to z wpisami na forum.

Awatar użytkownika
Rafoooo
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#67 Post autor: Rafoooo »

W pewnym sensie ma rację, ale to nie zależy od kompa, a od posiadanego REC'a (moduł komfortu) ..... Poprostu może nie każdy ma opcje otwierania szyb z pilota, poczytaj trochę o skrzynkach rec, a dowiesz się wszystkiego :piwo:

.... Ps, nie daj się naciągnąć na 120zl, ustawienie szyb i dziennych świateł trwa 5min ;)
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać. :P

drahe
Mieszkaniec
Model:

#68 Post autor: drahe »

mxerus pisze:Przejeżdżałem obok salonu Opla więc zajechałem zapytać się o możliwość aktywacji opcji. Nie miły pan za biurkiem serwisu powiedział, że nie wiadomo czy moja Z ma taką opcję w kompie(??) nie można sprawdzić tego po vin-nie dopiero po podłączeniu okaże się czy ma czy nie - tak czy siak za podłączenie z włączeniem lub bez 120 pln. Powiedziałem, że się zastanowię i poszedłem. I teraz się zastanawiam czy gość z ASO wie o czym mówi bo nie do końca zgadza mi się to z wpisami na forum.
Otwórz bagażnik i sam sprawdź jaką skrzynkę bezpieczników posiadasz.
Czego szukać znajdziesz na forum :D
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

mxerus
Świeżak
#69 Post autor: mxerus »

OK na świeżo z pola walki ;) kilka telefonów po znajomych i okazało się, że kolega kolegi .... podpina ople pod kompa i robi różne takie. Podjechałem, podłączyliśmy i działa (prawie) dokładnie działa szyba kierowcy a pasażera nie (przyuczona) w związku z powyższym jakieś sugestie w jaki sposób zdiagnozować część odpowiedzialną za niesprawność? :?:

drahe
Mieszkaniec
Model:

#70 Post autor: drahe »

Jak ją zaprogramujesz to zadziałają obydwie.
Opuścić szybkę, do góry i przytrzymać przycisk przez parę sekund :D
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

mxerus
Świeżak
#71 Post autor: mxerus »

Miałem właśnie wolną chwilkę w pracy i poszedłem do autka - zaprogramowałem ponownie szyby i niestety pasażera nie działa. Ręcznie opuszcza się i podnosi (po przytrzymaniu - automatycznie) a z pilota ani drgnie. Szyba kierowcy bez problemu. Wczoraj po aktywacji opcji w kompie jak zobaczyliśmy, że nie działa odłączyliśmy akumulator i zaprogramowaliśmy szyby (obie) i pasażera nie reaguje.
Jakieś sugestie gdzie szukać winowajcy?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#72 Post autor: drahe »

Kabelek z komfortu do przejrzenia.

mxerus
Świeżak
#73 Post autor: mxerus »

żeby uściślić - chodzi o to że kabelek idący z drzwi do samochodu pęka i trzeba sprawdzić, złączyć (wymienić) i powinno być git?

u99artur
Mieszkaniec
Oznaczenie silnika: costam
#74 Post autor: u99artur »

u mnie nie działa... nie wiem czy dobrze zrobiłem to "programowanie" - kluczyk w stacyjne, na zapłon, szyba w dół na maksa... guzik na kluczyku "zamykaj" wciskam, szyna do góry do końca... z samego kluczyka ani drgnie... chyba nie mam tego czegosia włączonego w oprogramowaniu... albo w ogóle nie mam :)

drahe
Mieszkaniec
Model:

#75 Post autor: drahe »

Wszystko co należy sprawdzić masz w tym wątku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”