kontrolka z samochodem i kluczem
Moderator: Sebu$
Witam.Podepnę się pod temat.U mnie w Zośce samochód z kluczem zapala się około 10 sek.po odpaleniu autka.Podczas próby ruszenia jakby lekko się dławił silnik.Ale po przegazowaniu Zośki kontrolka gaśnie i już jest wszystko ok.Po podłączeniu pod komputer żadnych błędów.Egr świeżo wyczyszczony.Świece sprawne.Kontrolka zapala się tylko przy zimnym silniku.Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2015, 22:09 przez pawcio1973r, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy elektrozawór ma wpływ na moc pojazdu? Tzn elektrozawór za przepływomierzem odpowiedzialny za nie przeładowanie turbo jest odłączony i układ zrobiony jest na krótki tj:przy 120km/h auto przeładowuje i wchodzi w tryb awaryjny czy to że jest odłączony ma wpływ na utrate powiedzmy 30% mocy? To samo tyczy się EGR mechanicznego czy jego ewentualna nieszczelność również wpływa na utrate mocy?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
1220diesel325 pisze:Witam, to i ja podepnę sie pod temat. Podczas normalnej jazdy zapala mi się kontrolka z kluczem, zośka traci moc i nie chce jechac. Nie ma i nie było problemów z zapalaniem auta ciepłego czy zimnego, pompa podobno po regeneracji. Po podpięciu pod kompa wyskakuje bład p 1220 ? Pomoże ktoś?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
To znowu ja
Przekręcam kluczyk, zapalają się kontrolki, przekręcam dalej - cisza.
Rozrusznik nie reaguje.
Rozebrałem kostkę stacyjki.
Próbowałem odpalić ją drutach.
Zrobiłem mostek na "zapłon" - zapaliły się kontrolki.
Zrobiłem mostek na "rozrusznik" - odpaliła.
Przy kolejnej próbie odpalenia w ten sposób, wywaliła błąd 1614.
Teraz styk od rozrusznika nie reaguje.
Żeby było śmieszniej, nie działają elektryczne szyby i lusterka.
Jutro będę miał nową kostkę stacyjki.
Prawdopodobnie mam zablokowane immo.
Nasuwa się pytanie - Co teraz?
Przekręcam kluczyk, zapalają się kontrolki, przekręcam dalej - cisza.
Rozrusznik nie reaguje.
Rozebrałem kostkę stacyjki.
Próbowałem odpalić ją drutach.
Zrobiłem mostek na "zapłon" - zapaliły się kontrolki.
Zrobiłem mostek na "rozrusznik" - odpaliła.
Przy kolejnej próbie odpalenia w ten sposób, wywaliła błąd 1614.
Teraz styk od rozrusznika nie reaguje.
Żeby było śmieszniej, nie działają elektryczne szyby i lusterka.
Jutro będę miał nową kostkę stacyjki.
Prawdopodobnie mam zablokowane immo.
Nasuwa się pytanie - Co teraz?
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Mostkowałeś zapłon a potem rozruch.
A kostka stacyjki ma jeszcze 1 pozycję tzw. Styk "W" Wkładając kluczyk na 1 pozycję kontrolki się nie świecą a działają szyby, radio itd.
Zmień kostkę i powinno śmigać
Mostkowałeś zapłon a potem rozruch.
A kostka stacyjki ma jeszcze 1 pozycję tzw. Styk "W" Wkładając kluczyk na 1 pozycję kontrolki się nie świecą a działają szyby, radio itd.
Zmień kostkę i powinno śmigać
No i mi się też to przytrafiło
Kontrolka "samochodzik z kluczykiem" mi dokucza. Wcześniej zdarzało się, że czasami pojawiała się ta kontrolka (auto traciło moc) ale reset kluczykiem, naprawiał sytuację - kontrolka znikała, a samochód "dostawał" mocy.
Aktualnie (dzisiaj) to już nie pomaga. Auto nie ma mocy, zapala się ta kontrolka "samochodzik z kluczykiem" i po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu sytuacja się powtarza
Co może być przyczyną ?
Kontrolka "samochodzik z kluczykiem" mi dokucza. Wcześniej zdarzało się, że czasami pojawiała się ta kontrolka (auto traciło moc) ale reset kluczykiem, naprawiał sytuację - kontrolka znikała, a samochód "dostawał" mocy.
Aktualnie (dzisiaj) to już nie pomaga. Auto nie ma mocy, zapala się ta kontrolka "samochodzik z kluczykiem" i po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu sytuacja się powtarza
Co może być przyczyną ?
U mnie był podobny problem pomogła wymiana czujnika położenia wału.ekmir pisze:No i mi się też to przytrafiło
Co może być przyczyną ?
Autko odzyskało dawna moc
U ciebie odrazu po odpaleniu brakuje mocy?
U mnie dopiero przy 90 stopniach brakowało mocy.
Jeśli masz Zafirę z EGR elektronicznym to tam szukaj przyczyny braku mocy i zapalania sie kontrolki. Zdejmij plastykową pokrywkę , zlej to np WD40 i ręcznie poruszaj tym ciegnem . Jesli EGR masz zasyfiony od sadzy to taka operacja powinna na jakis czas wystarczyć. Ja woziłem ze soba WD 40 i co kilka m-cy tak własnie robiłem . Efekt dość zadawalający
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Z elektronicznym (po 2003) to raczej nie przechodzi. U mnie nie przeszło. Ale o ile kojarzę pomysłowy Mirek ma wcześniejszy model z podciśnieniowym Egr-em. Coś jak u GOTI-ego. Psikadełko WD40 pomoże. Przynajmniej na jakiś czas