[B]Koło dwumasowe w CDTI - diagnoza, naprawa, wymiana

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#376 Post autor: rafant4011 »

cns80 pisze:
Mogę Ci na PW napisać bo będzie tego całe 3 zdania :) Zajechałem 3 dwumasy. Wszystkie z przebiegiem powyżej 200 tys km a nogę mam ciężką więc chyba niezły wynik :)
rafant4011 pisze: to ślij na pw, tylko jak pisałem; obsługa ON bo z tego co pamiętam to masz LPG w zosi, a one chyba nie maję dwumasy???- popraw jeśli się mylę...

rampi
Przeglądacz
Imię: Jacek
Auto: 1.9cdti
Model: ZB
Oznaczenie silnika: z19dt
#377 Post autor: rampi »

czy dwumasse powinno być słychać przy włączonym sprzęgle? od jakiegoś czasu obserwuje metaliczny zgrubiały stuk na biegu jałowym, nie znika przy wciśnieciu sprzęgła, a czasem zniknie i pojawi się przy wrzuczeniu jedynki, znika przy ruszaniu, żadnych oznak szarpania biegami i tego stuku podczas jazdy.

wojtas29

#378 Post autor: wojtas29 »

cns80 pisze:
wojtas29 pisze:Poza tym, kiedy wcisnę sprzęgło i chcę wrzucić 1 czuć taki delikatny opór i słychać słychać takie stłumione stuknięcie, przyduszam troszkę mocniej i wchodzi 1. tylko za pierwszym razem, tzn, jeżeli nie wyduszając sprzęgła wrzucę luz po czym znowu 1 wchodzi gładziutko, bez oporu i stuknięcia.
Mechanizm zmiany biegów do regulacji. Dodatkowo sprawdź poduszki silnika bo jak któraś jest zerwana to prawdopodobnie nie wyregulujesz prawidłowo.
Jest jakiś tutorial na temat regulacji tego mechanizmu?

jozek043

#379 Post autor: jozek043 »

Witam jestem nowym użytkownikiem tego forum proszę o wyrozumiałość.
Mam taki pytanie. Po wymianie kompletu dwumasowego koła i sprzęgła. Gdy silnik pracuje na wolnych obrotach po wciśnięciu sprzęgła po upływie paru sek. zaczyna być słychać terkotanie jak by w silniku lub w sprzęgle. Po puszczeniu pedału sprzęgła wszystko wraca do normy. Co to może być??

Jest to auto OPEL ZAFIRA B 1.9CDTI 120kM rok prod. 08r

Maestro2004

#380 Post autor: Maestro2004 »

Witam :) Ja mam Zośkę z 2007r 1.9 120 KM
Kupiłem autko z przebiegiem 200 000 km
po tygodniu i przebiegu 201000 km padła dwumasa. Kosztowna wymiana na samym początku przygody z Oplem nie napawała mnie entuzjazmem. Od tamtej pory mineło parę miesięcy i kolejne parę napraw przejechałem kolejne 10 000 km i znowu padło sprzęgło. Mam już dosyć tych wynalazków typu EGR, DPF i dwumas, które zostały z całą pewnością tylko po to zamontowane w nowych dislach żeby popsuć krwi nam kierowcom tych aut i zdoić z nas spore pieniądze na serwisie i częstych wymianach.
Zakładam jednomas :)
Dodam że od kupna autka miałem już wymianę wałka przy okazji regeneracja PDF bo dostał w tyłek przez złą pracę zaworów. Następnie padła mi turbina przy stanie 2007000 i olej wpompowała do wydechu i znów koszt naprawy podniesiony o regenerację PDF.
Ostatnio tego chwasta już wyciąłem, teraz przyszedł czas na dwumas, a następny w kolejce czeka na swój koniec EGR. i tym sposobem wrócimy do starego poczciwego DISLA bez tych wynalazków sztana :)

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#381 Post autor: cns80 »

Zgaduję że kupiłeś tanio, sprowadzany, niemiec płakał jak sprzedawał :P
Pocieszę Cię że pasmo wydatków dopiero przed Tobą, bo EGR to się usuwa razem z DPF, a jednomas pewnie Ci zabije skrzynię biegów.

P.S. Twój to chyba jednak Zafira B a temat jest o A.

Przeniosłem do Działu ZB - Bodek
Ostatnio zmieniony 02 lut 2015, 16:42 przez cns80, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

baxter007

#382 Post autor: baxter007 »

Witam,
Usłyszałem wydobywający się z okolic skrzyni biegów hałas jakby włączony wentylator , narasta wraz z prędkością, nie cichnie przy wciśniętym sprzęgle w trakcie jazdy. jeszcze jeden dźwięk to przy wciskaniu i puszczaniu sprzęgła( mniej więcej w połowie zakresu wciśnięcia) na jałowym słychać stukanie.
1. Czy oba te dźwięki mogą znaczyć o konieczności wymiany dwumasy , może sprzęgła , może w skrzyni się coś dzieje ?
2. Jeśli chodzi o wymianę dwumasy to jakie części należy wymienić żeby zrobić wszystko dobrze za jednym zdjęciem skrzyni ?

z góry dzięki

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#383 Post autor: Bodek »

baxter007 pisze:.............
2. Jeśli chodzi o wymianę dwumasy to jakie części należy wymienić żeby zrobić wszystko dobrze za jednym zdjęciem skrzyni ?

z góry dzięki
Koło, tarcza, docisk i wysprzęglik ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10465
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

kwarcium
Debiutant
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#384 Post autor: kwarcium »

Witam,
mam dumas do wymiany i zastanawiam się czy wystarczy taki zestawik:
Dwumas LUK @edit: z tego co wyczytałem na aukcji sprzęgło jest firmy LUK, a dwumas jest od GM, nowy nieregenerowany, a sprzedający ma 100% pozytywnych komentarzy, więc raczej można mu ufać
czy może zainwestować w droższy:
Dwumas GM

Będę wdzięczny za każdą radę.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2015, 07:38 przez kwarcium, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo

#385 Post autor: Bodek »

kwarcium pisze:Witam,
mam dumas do wymiany i zastanawiam się czy wystarczy taki zestawik:
Dwumas LUK @edit: z tego co wyczytałem na aukcji sprzęgło jest firmy LUK, a dwumas jest od GM, nowy nieregenerowany, a sprzedający ma 100% pozytywnych komentarzy, więc raczej można mu ufać
czy może zainwestować w droższy:
Dwumas GM

Będę wdzięczny za każdą radę.
LUK jest do Z19DT i Z19DTL

SACHS do Z19DTH

nie wiem czy jest sens przepłacać ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

mustang

#386 Post autor: mustang »

Do kolegi kwarcium
Podpowiem Ci że ja kupiłem taki zestaw dwa tygodnie temu. Wyszukałem na aukcji i okazało się że facet też jest z Łodzi , także osobiście to odebrałem. Koszt 1830. Dwumasa GM w serwisowym szarym pudełku reszta Luk'a. Więc myslę że możesz brać , tylko niech Ci sprawdzi po VIN czy na pewno jest to do twojej skrzyni. Ja mam M32 i to było to, a wiem że do M40 musi być inne.
Dodatkowo okazało się że padł mi synchronizator 3 i 4 biegu (zgrzyt przy wrzucaniu 4 biegu).
Musiałem dokupić ten poprawiony z sześcioma zabkami za 250pln (w serwisie 509) .
Jutro odbieram Zosię i wiem że będę" płakał" przy płaceniu :cry:

kwarcium
Debiutant
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#387 Post autor: kwarcium »

napisałem do tego wystawcy z allegro maila z numerem vin i pasuje. Zapytałem tez czy dają jakąś gwarancję na swoje części, ale na to pytanie już odpowiedzi nie uzyskałem. Niedługo potem zadzwonił mechanik, który zajmuje się moją Zosią i podobno znalazł gdzieś zestaw LUKa za 1300zł z gwarancją, fakturą itp oO

@mustang: ja robię jeszcze do tego rozrząd i serwis klimy więc spodziewam się zostawić u mechanika 3-3,5 tysiaka :shock:
Ostatnio zmieniony 25 cze 2015, 07:23 przez kwarcium, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
#388 Post autor: fredas »

No nie mała kwota :piwo:

mustang

#389 Post autor: mustang »

@kwarcium: dzisiaj odebrałem Zośkę. Zostawiłem prawie 4 tyś. Zrobiona wcześniej wspomniana Dwumasa kpl. , serwis klimatyzacji z pełnym nabiciem, piasta tył, sprężyna przód (pęknięta), i te nieszczęsne synchronizatory 3 i 4 biegu. No i zbieżność. Uważam że to i tak nie jest źle.
Szwagier za wymiane tarcz i klocków przód i tył w X5 zapłacił taką kwote, ale to inna liga.
Mam jeszcze problem z 1 i 3 biegiem wentylatora chłodnicy , wywala kod 1481 i 1483 i mój mechanior niestety na razie się poddał. A walczymy z tym już pół roku.
Także zyczę powodzenia, a lepiej wydać taką kwotę na przyjemność niż na lekarza. ;)

knightmaster

#390 Post autor: knightmaster »

W mojej dopiero co kupionej 2007r zafirce 1.9 dwumasa plus sprzeglo plus wszystkie klocki i tarcze pluc lozysko na mcpersonie plus koszta wyniany 3815 koszt jak na poczatek uzytkowania nieco powalajacy no ale coz dałem 16.5 tysiecy wiec teraz wyrownuje do 20 ;) dodam ze nie niemiec bo koles mial ja od 2009 a ja bralem od niego :piwo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”