[A] Kosz do koła zapasowego

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
giant19s

[A] Kosz do koła zapasowego

#1 Post autor: giant19s »

Wie ktoś jak wygląda demontaż śruby trzymającej kosz (ta od zapinania kosza co daje możliwość regulowania wysokością zaczepu kosza)?
Mam w planach zdemontować tą śrubę i sprawdzić dlaczego nie mogę regulować wysokości zaczepu kosza tylko jeśli ktoś wie ze to nie wymaga demontażu połowy auta :P to sobie to podaruje. Wykręcał już to ktoś?

Ewentualnie czy jest możliwość kupna całego tego mechanizmu? Jeżeli nie był by to wielki wydatek to niepotrzebnie kombinować. :)

giant19s

#2 Post autor: giant19s »

Problem w tym ze ja nie chce kupić kosza bo moja Zosia kosz ma od wyjazdu z fabryki :)
Chodzi mi tylko o sam mechanizm zaczepu kosza (śruba co wystaje w bagarzniku pod dywanikiem) chciałem wiedzieć czy wie ktoś czy jest możliwośc kupna tylko tego ewentualnie jak wygląda demontaż tej części (trudnośc demontażu).

kris

#3 Post autor: kris »

Samą śrubę na pewno dostaniesz jeśli o to ci chodzi. Wystarczy poszperać w EPC. Poszukam w wolnej chwili i napisze czy jest i ile kosztuje.

el_guapo

#4 Post autor: el_guapo »

giant19s pisze: jak wygląda demontaż tej części (trudnośc demontażu).
Nie bardzo wiem o jaki demontaż Ci może chodzić :roll: Śrubę wykręcasz aż kosz zawiśnie na lince pomocniczej (ja taką mam - z dwoma uszami na końcach).

Samą śrubę możesz wykręcić całkowicie z kosza i wyjąć ją do góry - nie jest w żaden sposób połączona z nadwoziem.

giant19s

#5 Post autor: giant19s »

Właśnie problem w tym że śruba jakoś uparcie nie chce zmienić swego położenia dół/góra i dlatego pytałem czy idzie jakoś to inaczej wykręcić.
Będę musiał jakoś pokombinować i jakoś ją wykręcić ;)

A co do linek pomocniczych to nie dostrzegłem u siebie takiego udogodnienia :)

kris

#6 Post autor: kris »

A kręci się w ogóle. Może masz gwint zjechany i pozostanie ci rozwiercanie ?

el_guapo

#7 Post autor: el_guapo »

giant19s pisze:Właśnie problem w tym że śruba jakoś uparcie nie chce zmienić swego położenia dół/góra
Wychodzi na to że się zapiekła (jeżeli się nie kręci) albo faktycznie zerwany jest gwint na śrubie albo w nadwoziu. Dziwi mnie to, bo moja - odkręcana pierwszy raz od nowości - kręciła się jak w maśle. Zero rdzy, ale tłumaczę to sobie tym że auto jest z Italii.
giant19s pisze:A co do linek pomocniczych to nie dostrzegłem u siebie takiego udogodnienia :)
Żeby kosz nie opadł z impetem na glebę, po całkowitym wykręceniu śruby jest taka linka (u mnie parciana z plastikowymi :!: karabińczykami na końcach). Jest to i udogodnienie i pewnie zabezpieczenie przed opadnięciem kosza.

Co mnie zdziwiło po opuszczeniu kosza to:
1) Zapas jest 15to calowy (Conti PremiumContact 195/65/15) a auto z fabryki wyjechało na 16tkach
2) Opona strasznie się odkształca od stelaża kosza - widoczne są wgnioty na oponie. Ciekawe czy to w czymś przeszkadza i np. opona ułoży się po pierwszych kilometrach
3) I tak poza tematem: kilka dni temu u rodziców pod domem jakiś gość złapał kapcia w Astrze G kombi. Wyjął zapas i ... okazało się że zapas ma mniejszą średnicę otworu na piastę niż piasta w kole. Żeby było pikantniej gość był pierwszym właścicielem Astry G i pierwszy raz miał potrzebę wymiany koła, a tu taki zonk...sprawdźcie zapasy :mrgreen: :!:

giant19s

#8 Post autor: giant19s »

Śruba jakoś nie chętnie zmienia swoje położenie ale się kręci tyle że w miejscu :P
Trudno będe musiał poprubować jakoś ją wykręcić.

1. U mnie fabtucznie 15 i zapas taki sam więc nie ma niespodzianki :P
2. Nie wiem jak kosze u innych ale u mnie po zamknięciu kosza z oponą (lewarkiem) raczej też duże prawdopodobieństwo że po jakimś czasie kosz "odciśnie" się na oponie.
Prawdopodobnie prędziej odciśnie się kosz na oponie niż sam się wygnie :)
3. Szczerze to nieciekawy zonk na trasie :? nigdy swojego nie zakładałem więc mam nadzieję że nie przyjdzie mi klnąć kiedyś stoją na poboczu w jakimś polu :mrgreen:
Możliwe że to taki mały żart ze strony producenta :P hehe

Pawelcio

#9 Post autor: Pawelcio »

tak mi sie coś wydaje ża jakby gwint był zjechany to dokręcenie (podnoszenie) mogłoby być problemem, ale padać powinno bez komplikacji, koło jest jednak dosyć ciężkie i nawe na zjechanym gwincie powinno ciągnąc w dół.. pokręć długo i cierpliwie w lewą stronę... ta śruba strasznie długa jest i długo nie widać efektu odkręcania... znaczy od "góry" tego efektu wogóle nie widać... ja jej całej nie wykręcam, poluzować trzeba , koło trochę opada, wystarczy dźwignąć , odczepić zaczep, koszyk zawiśnie na lince, linkę odpiąć i zapas można wyjąć ... ja mam zapas od spodu chroniony jakimś takim talerzem plastikowym, koszyk sie nie odciska i trochę chociaż mniej błota na zapasie, pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#10 Post autor: Tunio999 »

Witam...
Potrzebuję fotki zamontowanego kosza (głównie chodzi mi o miejsce przykręcania na śruby) mile widziana również fotka od strony tłumika ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#11 Post autor: GOTI »

Posiadam jedynie takie zdjęcia:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Może pomogą ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#12 Post autor: Tunio999 »

Dzięki wielkie Seba :piwo: Ale już widzę, że u mnie (mam ZB - a mówili, że to jest to samo co w ZA) mocowanie tylne koła wygląda inaczej :/ (3 i 4 fotka)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#13 Post autor: rafant4011 »

Tunio999 wrzuć fotki swojego kosza żeby innych przestrzec

_model_

#14 Post autor: _model_ »

Kurcze, nie chce mi teraz wdrapywać pod auto, ale jak wyciągałem kiedyś kosz, aby go odmalować to wygląda, że jest tak samo lub bardzo podobnie.

krainiecU
Świeżak
Imię: Oleg
Auto: Zafira B Cosmo 2.0T 200KM
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#15 Post autor: krainiecU »

Panowie ratunku, wiecie może gdzie i za ile można nabyć zaczep kosza koła zapasowego?! Swój przy próbie opuszczenia kosza ukręciłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”