Jak usunąć kropki farby, smoły, asfaltu i inne zanieczyszcze

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
cbm80

Usuniecie z karoserii obcego lakieru

#1 Post autor: cbm80 »

Jakis czas temu dostalem lekko w prawy tylni bok. Nie jest to duze wgniecenie, a lakier jest w zasadzie tylko lekko zarysowany, blacha nie ma kontaktu z powietrzem. Tak wiec pewnie nie bede tego zbyt szybko robil u lakiernika.
Problem w tym, ze na wysokosci baku zostalo troche obcego lakieru w kolorze bialym a ja mam granatowa Zafire i to razi - jak sie tego najlatwiej i najbezpieczniej pozbyc?
Podobnie na zderzaku pozostala cienka warstwa plastikowej oslony zderzaka samochodu, ktory mnie obtarl. Widze, ze w zasadzie mocniej drapiac paznokciem schodzi to jakos. Czy ktos ma dobry patent na to jak bezbolesnie usunac te "obce ciala" z mojej Zafiry? W szczegolnosci tak aby nie popsuc lakieru, ktory jest pod spodem.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

Spróbuj pastą TEMPO - ma właściwości lekko ścierne.

Niestety, żeby zauważyć efekt trzeba się trochę na polerować, ale część (obcego) lakieru powinna zejść.

Pozdr.
M.

cbm80

#3 Post autor: cbm80 »

A czym to dokladnie polerowac - jakas sciereczka? Czy tez bez wiertarki z nakladka filcowa lepiej nie podchodzic do tego tematu?

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#4 Post autor: Maciek »

Ja do takich rzeczy używam zwykłego tshirtu lub innego kawałku bawełny.

Wiertarką będzie łatwiej, jednak ja zawsze ręcznie to robię (mniej problemów, ale trudniej).

Pozdr.
M.

milosz219

#5 Post autor: milosz219 »

Po remontach dróg mam sporo kropek na całym aucie ze smoły i asfaltu. Macie jakieś sprawdzone preparaty do usuwania tych zanieczyszczeń? Jak to stosować żeby nie narobić sobie więcej roboty. Kupiłem w motoryzacyjnym Decabit z firmy ATAS. Myślę, że nie będę żałował ...
Ostatnio zmieniony 18 sie 2011, 14:49 przez milosz219, łącznie zmieniany 1 raz.

KOPERNIK

#6 Post autor: KOPERNIK »

milosz219 pisze:całym aucie ze smoły i asfaltu.
Kolego poradzę ci żebyś kupił benzyną ekstrakcyjną i na szmatkę i wszystko schodzi bardzo ładnie i benzyna ta ma to do siebie że szybko paruje i nie uszkadza lakieru.pozdrawiam

olo018

#7 Post autor: olo018 »

Benzyna Estrakcyjna powinna pomóc i nie zaszkodzić , wd40 ,i chyba denaturat.

KOPERNIK

#8 Post autor: KOPERNIK »

olo018 pisze:Benzyna Estrakcyjna powinna pomóc i nie zaszkodzić
Kolego pomalowałem już tyle aut i jak do tej pory nie zaszkodziła a używam jej też do odtłuszczania przed malowaniem ...pozdrawiam

olo018

#9 Post autor: olo018 »

Przecież napisałem że powinna pomóc i nie zaszkodzić to chyba jasne :)

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#10 Post autor: Lorry »

Poniekąd podłączam się pod temat jednoczęsnie pytając i sugerując glinkę lakierniczą.

Czy to też da rade (np w Astrze mam kilka opiłków rdzewiejacych w lakierze) a jeśli tak to jak to stosowć :?:

olo018

#11 Post autor: olo018 »

Najlepiej usunąć je pastą ścierną i zapolerować .

KOPERNIK

#12 Post autor: KOPERNIK »

Lorry, nie stosowałem nigdy takich specyfików jak glinka lakiernicza.
Wiem jednak że jeśli na masce są odpryski rdzewiejące to zawsze staram się je z czyścić i delikatnie lakierem zaprawić.
Jeśli jednak wiesz jak to zrobić to postaraj się wyczyścić tą rdzę i zapraw lakierem tego samego rodzaju i jeśli umiesz to papierem wodnym 2500 postaraj się tak po zacierać te plamki aby stały się jednolite i później pasta polerska maszyna polerska i auto wygląda lala. :driver:

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#13 Post autor: marwisn »

Jak w temacie koledzy. Chodzi o usunięcie z czarnych elementów zderzaka mikro-kropek farby (efekt używania farby w sprayu :cry: )

Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

Jacek2308 pisze:benzynka i powinno zejść a lakierowi nic nie zrobisz.
Podłączę się. A ślady asfaltu też można benzynką czy tylko specjalne środki do tego. Jeżeli tak to jakie ??

Woytas

#15 Post autor: Woytas »

asfalcik piknie schodzi benzyna ekstrakcyjna ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”